Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Dystrybucje linuksa dla niepełnosprawnych czy istnieją takowe

Zaczęty przez linux4ever, Czerwiec 18, 2025, 07:47:30 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy istnieją dystrybucje przeznaczone dla niepełnosprawnych ?

Czy gnu/linux może być w tym przypadku przyjazny?

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Odpowiem Ci inaczej. Swego czasu pomagałem jednemu koledze zainstalować lina. Poległ przy OpenSUSE, poległ przy innych. Nie pamiętam już z jakiego powodu. Powiedziałem mu: instaluj Archa, bo ten na 100% zainstaluje się. Rozpoczęliśmy batalię, która trwała kilka ładnych godzin. Instalacja odbywała się pod moim kierunkiem, ale porozumiewaliśmy się wyłącznie przez chat. Ja pisałem, on to syntezował na mowę. W drugą stronę nawet w tej chwili nie wiem, ale mogło być podobnie.
Arch został zainstalowany, a chłopak - zadowolony z nowego systemu.
Dlaczego o tym opowiadam? Bowiem gość był niewidomym od bodaj 4, czy 5 roku życia (gdy to instalowaliśmy miał bodaj 18-19 lat).
Dało się. Zatem po części chyba masz odpowiedź na swoje pytanie.
Aha - odbyło się to z 10 lat temu; mam nadzieję, że technologia jeszcze bardziej się rozwinęła.
I w tym miejscu pozdrawiam go gorąco. Miał zamiar zostać informatykiem i rozwijać linuksa. Mam nadzieję, że mu się poszczęściło.

PS1: Gdy ja byłem praktycznie niewidomym, również używałem linuksa. Nie pamiętam już teraz którego. Na pewno jeszcze nie Arch.
PS2: Tak - lin oferuje różne wsparcie dla osób nie w pełni sprawnych. Jednego nie wspiera. Braku sprawności umysłowej.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum