Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak ustawić wyższą rozdzielczość w Wayland?

Zaczęty przez humann, Dzisiaj o 11:58:54 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

humann

Witam wszystkich. Nie potrafię ustawić pod Waylandem wyższej rozdzielczości niż 1920x1080.
Pod Xorg program dmrc wygenerował mi takie ustawienie dla /etc/X11/xorg.conf. Tutaj działa.
Section "Monitor"

Identifier "HDMI-0"

Modeline  "2560x1080x53.92" 162.500000 2560 2608 2640 2720 1080 1083 1087 1108 +HSync -VSync

EndSection 

Ale jak wymusić pod Waylandem taką rozdzielczość ekranu? Nie chcę na razie zmieniać karty graficznej.

ChatGPT podpowiadał to:
Aby wymusić rozdzielczość 2560x1080 w Waylandzie, proces jest nieco inny niż w Xorg, ponieważ Wayland nie używa pliku konfiguracyjnego takiego jak xorg.conf. Zamiast tego, konfiguracja rozdzielczości odbywa się zazwyczaj za pomocą narzędzi dostarczonych przez środowisko graficzne lub za pomocą poleceń w terminalu.
Ustawienie rozdzielczości w Waylandzie

Użycie wlr-randr:
        Jeśli używasz Wayland z kompozytorem, takim jak Sway, możesz użyć narzędzia wlr-randr, które działa podobnie do xrandr w Xorg.
        Zainstaluj wlr-randr, jeśli jeszcze go nie masz.
        Następnie możesz ustawić rozdzielczość za pomocą polecenia:

bash

wlr-randr --output HDMI-0 --mode 2560x1080

Użycie swaymsg (jeśli używasz Sway):

Możesz również użyć swaymsg do ustawienia rozdzielczości:

bash

swaymsg output HDMI-0 resolution 2560x1080

Ustawienia w pliku konfiguracyjnym Sway:

Możesz dodać odpowiednie ustawienia do pliku konfiguracyjnego Sway (~/.config/sway/config):

bash

output HDMI-0 resolution 2560x1080

Uwaga

Upewnij się, że monitor i karta graficzna obsługują tę rozdzielczość.
    W przypadku innych kompozytorów Waylanda, takich jak GNOME, KDE, czy Weston, proces może się różnić, a niektóre z nich mogą nie wspierać zaawansowanej konfiguracji rozdzielczości w taki sam sposób jak Sway.

Jeśli napotkasz problemy, sprawdź dokumentację swojego kompozytora Waylanda, aby uzyskać szczegółowe informacje na temat konfiguracji wyjścia wideo.

Użycie wlr-randr (jeśli używasz Wayland):

Jeśli XFCE4 działa na Waylandzie, możesz użyć wlr-randr, jak opisano wcześniej:

bash

wlr-randr --output HDMI-0 --mode 2560x1080

Ustawienia w GUI:
        W XFCE4 możesz również ustawić rozdzielczość za pomocą GUI:
            Otwórz Ustawienia (Settings).
            Przejdź do Ekran (Display).
            Wybierz odpowiednie wyjście i ustaw żądaną rozdzielczość.

Uwaga

Upewnij się, że monitor i karta graficzna obsługują tę rozdzielczość.
    W przypadku problemów z rozdzielczością w Waylandzie, sprawdź, czy Twój kompozytor XFCE4 jest skonfigurowany do pracy z Waylandem, ponieważ nie wszystkie wersje XFCE4 mogą to wspierać w pełni.

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

W czym chcesz użyć tej rozdzielczości? W jakimś DE/WM? Jeśli tak, to w jakim?

EDIT:
Ok, już widzę, że Xfce. Jakiego kompozytora używasz, bo wsparcie dla Waylanda w Xfce jest jak na razie eksperymentalne i samo Xfce nie ma żadnego kompozytora Waylanda, na którym może pracować. To właśnie w nim powinieneś ustawić odpowiednią rozdzielczość. Całkiem możliwe, że będziesz musiał do tego użyć takiego narzędzia jak np. wlr-randr (zob. np.: https://wiki.archlinux.org/title/Labwc#Outputs

Zobacz najnowsze wiadomości na forum