Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Przesiadka z Debiana Bookworm na MX Linux

Zaczęty przez linux4ever, Czerwiec 09, 2025, 08:04:38 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Co bym stracił lub zyskał gdybym zaczął używać MX Linux?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Albedo 0.64

Zacznij a się dowiesz. MX ma dużo usprawnień i jest bardziej aktualny niż stockowy Debian. Ma też dużo własnych programów narzędziowych (MX Tools) których nie ma w innych dystrybucjach.
MX Linux Xfce
Linux registered user 556565

melis

Mx to dość "przypakowana" dystrybucja w wiele narzędzi. Ja używając go dość długo, odwykłem mocno od zgłębiania wiedzy, przez co ostatecznie zmieniłem system :D Jednakowoż zachowałem cały swój poprzedni Mx w iso. Więc wszystko czego potrzebuję gdziekolwiek jestem, znajduje się na pendrive i w jednej chwili mogę używac swego systemu na każdym komputerze. Mając powiedzmy na dysku kilka Os, ale nie zawsze używamy wszystkich, z poziomu swego iso Mx, możemy aktualizować je wszystkie bez ich uruchamiania, za pomocą chroot uruchamianego z GUI. Automatycznie wyszukuje zainstalowane systemy i pyta którego brać na stół. Np 1,2,3,4,5. Po wyborze numerku, od razu mamy gotowego chroot'a. Z tego narzędzia akurat dość często korzystam, ale jest ich dużo więcej jak choćby np ładowanie wybranych sterowników Windows. Generalnie Mx to system, który uruchamiasz i poprostu używasz. Nie zdarzyło się mnie, aby cokolwiek się z nim stało, co by spowodowało awarię. A nawet jeśli to tak jak wspomniałałem:wykonany wcześniej zrzut systemu, ratuje sytuację. Taki sam zresztą zrzut, możemy wykonać dla kogoś innego, bez zachowywania naszych ustawień i kont. Poza tym jeszcze, możemy wykonać całkiem własny, nowy spin systemu. w ten sposób powstało kilka odmian Mx jak np Commodore Os Vision czy AV Linux.
W skrócie: starcić nie da się nic, a zyskać można bardzo wiele.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum