Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jaki laptop najlepiej współpracuje z gnu/linux

Zaczęty przez linux4ever, Czerwiec 06, 2025, 04:14:53 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jakie laptop nie nastręcza problemów z gnu/linux ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Mam i miałem w pi*** różnego rodzaju laptopów (obecnie Dell Latitude x2 oraz Lenovo z serii T) - praktycznie żaden (oprócz jednego, czy dwu, a i to wiele lat temu i nie w każdej dystrybucji) nie nastręczał problemów. One w istocie mogą powstać, ale np. w przypadku tzw. laptopów gamingowych, lub też, gdy stosuje się jakąś starą (choć wspieraną nadal) dystrybucję (tu np. Debian, czy Mint są dobrymi przykładami) do w miarę nowych komputerów. Zwykle jest to związane ze zbyt starym kernelem w dystrybucji, a także np. starymi sterownikami do różnych wbudowanych w lapka ustrojstw (np. karta wifi).
Ze swojej strony mogę polecić ze spokojem Dell i Lenovo. Przed zakupem - warto sprawdzić jednak w jaki sposób jest obsługiwane.

CDeB

Tu się mogę podpisać pod tym co @pavbaranov napisał. Dell, zwłaszcza serie biznesowe, oraz Lenovo a zwłaszcza ThinkPady to laptopy sprawiające najmniej problemów podczas instalacji jak i codziennego użytkowania. Pochwalić mogę zwłaszcza Lenovo za częste dostarczanie aktualizacji firmware do laptopa. Najgorzej wspominam Acera. Tam zawsze coś od strzała nie działało i trzeba było kombinować.

PomPom

Thinkpady, ale zalecam unikać T490. Mam wersję z i7 i na Linuxie ten złom jest czasami głośny do przesady. Bardzo wybredny laptop na dystrybucje, bo Fedora czy openSUSE było niemal nieużywalne, Debian spoko i Arch spoko. Jak nie lubisz komfortu, to jednak polecam.

Najlepiej sprawdzać konkretne modele, a nie zdawać się na samą markę, bo niestety fanboje i handlarze poleasingowymi laptopami nawrzucają ci bajek jakie to jest cudo i jak będzie śmigać na Linuxie (spoiler: nie sprawdzali).
myk byle jak jako tako

grzesio31

Jaki laptop najlepiej wybrać do Linuksa? Interesuje mnie coś na procesorach AMD i z kartą Nvidia lub Radeon. Czy laptopy gamingowe są lepsze od biznesowych typu Lenovo ThinkPad czy MSI Prestige, oba ponoć z aluminium.

Macbooka chyba się nie opłaca kupować i instalować Linux, ponieważ posiadają ten niebezpieczny chip T2 który blokuję instalację Linuksa. Ale Asahi Linux to chyba jakoś obchodzi?
https://www.youtube.com/watch?v=74F-aQomrwk

Albedo 0.64

MX Linux Xfce
Linux registered user 556565

Zobacz najnowsze wiadomości na forum