Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jakie bugi ma Linux Mint

Zaczęty przez linux4ever, Czerwiec 06, 2025, 04:12:07 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

microsofter

Może udałoby się z BSD? To znacznie bardziej permisyjna licencja.

Cytat: pavbaranov w Czerwiec 18, 2025, 03:35:59 PMA przyszło Wam do głowy, że znakomita większość dystrybucji jest robiona przez społeczności, których członkowie absolutnie gdzieś mają zarówno Wasze, jak i osób, które tworzą te *-izmy i wrzucają Wam do głów w głębokim poważaniu?

Nic dodać, nic ująć. Są amerykańskie systemy - przeznaczone na cały świat*, lecz wypuszczane przez amerykańskie firmy - np. Microsoft Windows, Oracle Solaris, Red Hat Enterprise Linux. Choć to też nie będzie do końca ścisłe stwierdzenie, bo te największe korporacje mają oddziały na różnych kontynentach. Suse kiedyś było niemieckie (później kupił ich Novell). Ale distra społecznościowe, jak Debian, FreeBSD, Slackware, są tworzone przez międzynarodową społeczność. Doszukiwanie się tu jakiejś ideologii, bo założyciel ma takie a nie inne korzenie, to już paranoja.

* - Z wyjątkami, np. Kuba, Korea Północna, Iran, pewnie ostatnio także Rosja; obowiązują amerykańskie przepisy o eksporcie technologii.

CytatPS: Będzie problem, bo zgodnie z licencją nie będziecie mogli zabronić jej używania czy to przez Niemców, czy to przez Rosjan, czy przez kogokolwiek, kto nie będzie Polakiem.

A jednak są distra z ograniczeniami geograficznymi, np. Caldera Linux nie mógł być używany poza Ameryką Północną. Licencja zabraniała nawet ściągnąć ci ISO.

CytatPS: Kurcze, myślałem, miałem nadzieję, że przynajmniej linux i nasze społeczności będą wolne od tych nacjonalistycznych kretynizmów.

Znasz Apartheid Linux? distro wyłącznie dla białoskórych. Daj ludziom technologię, a prędzej czy później ktoś ją użyje przeciwko innym. Natura ludzka.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

pavbaranov

@microsofter - To, że są dystrybucje ograniczone terytorialnie (wg licencji) wiem. Natomiast nie chodziło mi o ograniczenie terytorialne, a narodowe. To różnica.
A o Apartheid Linux pierwsze słyszę. Ludzi już do końca popier***

linux4ever

Zamykam ten temat gdyż poszedł w złą stronę.

A miało być o linuksie.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Zobacz najnowsze wiadomości na forum