Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jakie bugi ma Linux Mint

Zaczęty przez linux4ever, Czerwiec 06, 2025, 04:12:07 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy należy się wystrzegać minta a jeśli tak to przez jakie bugi ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Dla mnie największym bugiem Minta jest... Mint sam w sobie :) Zasadniczo to, co stanowi ta dystrybucja. W zależności od wersji core systemu (w zasadzie to cały system bez GUI i aplikacji z GUI) masz z innej dystrybucji. Mint nie przejmuje tych paczek (tak jak np. robi to Ubuntu od Debiana), nie opiekuje się nimi, nie wspiera. W efekcie, jeśli tam coś się złego dzieje, to rączki do boga.

grzesio31

Skoro Mint nic nie poprawia w paczkach to co sądzisz o dystrybucji Rhino?
To jest taki Arch Linux ale zawsze z najnowszymi paczkami deb.

Bazuje na najnowszym Ubuntu i Debian Experimental. Ponieważ Sid ma stary kernel 6.12, a Rhino 6.15.2. Fedora, Arch, EndeavourOS, Manjaro, openSUSE ma zawsze najnowsze stabilne wydania oprogramowania, czy istnieje jeszcze inna dystrybucja?
https://rhinolinux.org/

Linux Mint kiedyś bazował na najnowszym Ubuntu i to było dobre.
Najnowszy kernel jest zawsze bezpieczniejszy i szybszy od starego kernela 6.8, ponieważ dostaje najnowsze sterowniki i łaty.

Do tego powinien szybciej działać, ja nie rozumiem polityki Linux Mint.
Skoro dodają do starych pakietów najnowszego Firefox, to czemu nie mogą dodać najnowszego kernela 6.15?

W Debianie też są idiotyzmy stable, testing, sid, experimental, a w najnowszym sid stary kernel 6.12 xD

Powinni coś zmienić z wersji stable zrobić wersję serwer, a te trzy linie zlikwidować i zrobić wersję desktop.
Z zawsze najnowszymi stabilnymi wersjami programów jak Firefox czy kernel 6.15.2

MSki

Cytat: grzesio31 w Czerwiec 13, 2025, 08:57:58 PMNajnowszy kernel jest zawsze bezpieczniejszy i szybszy od starego kernela
Nie wiem, jak to jest z tą szybkością, ale chyba bezpieczeństwo jadra dystrybucji jest priorytetowe dla każdej dystrybucji, (Debian stable - kernel release 6.1.0-37-amd64). Aktualizacje kernela (6.1) zawsze zachodziły, a zmiana była artykułowana nowym numerem końca oznaczenia, w tym przypadku jest to nr 37. Dlatego nie wydaje mi się, że kernel ze starszej wersji jest mniej bezpieczny niż ten z najnowszej.

pavbaranov

Jeśli chodzi o debianowe kernele, to one są utrzymywane przez Debiana. Dodawane są poprawki m.in. bezpieczeństwa wg decyzji deweloperów Debiana. Niemniej jednak nieco dziwna ta polityka, albowiem kernel 6.1 (LTS) ma obecną wersję 6.1.141. I powiem tak - bardziej ufam zespołowi odpowiedzialnemu za utrzymanie kernela (kernel.org) niż deweloperom Debiana, którzy robią te swoje składaki według dość słabo przejrzystych zasad (nie wiadomo dlaczego akurat dany patch zostaje dodany, a inny odrzucony). Było to dla mnie jednym z powodów, dla których z Debiana zrezygnowałem i z decyzji jestem zadowolony.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum