Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jakie bugi ma Linux Mint

Zaczęty przez linux4ever, Czerwiec 06, 2025, 04:12:07 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy należy się wystrzegać minta a jeśli tak to przez jakie bugi ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Dla mnie największym bugiem Minta jest... Mint sam w sobie :) Zasadniczo to, co stanowi ta dystrybucja. W zależności od wersji core systemu (w zasadzie to cały system bez GUI i aplikacji z GUI) masz z innej dystrybucji. Mint nie przejmuje tych paczek (tak jak np. robi to Ubuntu od Debiana), nie opiekuje się nimi, nie wspiera. W efekcie, jeśli tam coś się złego dzieje, to rączki do boga.

grzesio31

Skoro Mint nic nie poprawia w paczkach to co sądzisz o dystrybucji Rhino?
To jest taki Arch Linux ale zawsze z najnowszymi paczkami deb.

Bazuje na najnowszym Ubuntu i Debian Experimental. Ponieważ Sid ma stary kernel 6.12, a Rhino 6.15.2. Fedora, Arch, EndeavourOS, Manjaro, openSUSE ma zawsze najnowsze stabilne wydania oprogramowania, czy istnieje jeszcze inna dystrybucja?
https://rhinolinux.org/

Linux Mint kiedyś bazował na najnowszym Ubuntu i to było dobre.
Najnowszy kernel jest zawsze bezpieczniejszy i szybszy od starego kernela 6.8, ponieważ dostaje najnowsze sterowniki i łaty.

Do tego powinien szybciej działać, ja nie rozumiem polityki Linux Mint.
Skoro dodają do starych pakietów najnowszego Firefox, to czemu nie mogą dodać najnowszego kernela 6.15?

W Debianie też są idiotyzmy stable, testing, sid, experimental, a w najnowszym sid stary kernel 6.12 xD

Powinni coś zmienić z wersji stable zrobić wersję serwer, a te trzy linie zlikwidować i zrobić wersję desktop.
Z zawsze najnowszymi stabilnymi wersjami programów jak Firefox czy kernel 6.15.2

Zobacz najnowsze wiadomości na forum