Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Hardkorowe usuwanie telemetrii w Firefox

Zaczęty przez trasz22, Czerwiec 01, 2025, 02:45:52 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

trasz22

Witam, jak całkowicie usunąć telemetrię Mozilli w przeglądarce Firefox?
Tak jak to jest zrobione w przeglądarce LibreWolf?
Mam takie dwa połączenia telemetryczne firefox.settings.services.mozilla.com content-signature-2.cdn.mozilla.net
Nie są one usuwalne z poziomu about:config.
Wiki Arch Linux podpowiada że trzeba to zrobić z poziomu omni.ja

Uwaga: Niektóre funkcje mogą zostać zablokowane lub utracone w wyniku modyfikacji zawartości omni.ja. Ponadto jest aktualizowany/nadpisywany z każdą wersją Firefoksa. To użytkownik musi określić, czy zysk w prywatności jest wart utraty oczekiwanej użyteczności.

Plik /usr/lib/firefox/omni.jazawiera większość domyślnych ustawień konfiguracji używanych przez Firefoksa. Na przykład, począwszy od Firefoksa 73, wywołania sieciowe do firefox.settings.services.mozilla.comi/lub content-signature-2.cdn.mozilla.netnie można zablokować za pomocą rozszerzeń ani ustawiając preferowane adresy URL "");Oprócz wykorzystania luki DNS lub zapory sieciowej rozwiązującej bloki IP, jednym z rozwiązań jest użycie polecenia grep(1) przez wyodrębnioną zawartość omni.japrzed usunięciem wszystkich odniesień do firefox.settings.services.mozilla.comi/lub cdn.mozilla.net. W celu zmniejszenia rozmiaru pliku można również usunąć zbędne moduły, takie jak nieużywane słowniki i pliki z łącznikami wyrazów. omni.jaze względów bezpieczeństwa i wydajności.

Aby ponownie spakować/zipować, użyj polecenia zip -0DXqr omni.ja *i upewnij się, że Twój katalog roboczy jest katalogiem głównym plików z omni.ja plik.

Zainstalowałem sudo apt install fastjar i wykonałem poszczególne polecenia:
cp /usr/lib/firefox/omni.ja ~/omni_backup.ja
sudo jar xf omni.ja
sudo grep -rl "firefox.settings.services.mozilla.com" . | xargs sed -i '/firefox.settings.services.mozilla.com/d'
sudo zip -0DXqr omni.ja *
sudo zip -0DXqr omni.ja * -x "modules/AppUpdater.sys.mjs" // opcjonalnie gdy błąd
rm modules/AppUpdater.sys.mjs // opcjonalnie gdy błąd
ls - R
find . -name "*AppUpdater*"
sudo zip -0DXqr omni.ja *
sudo zip -0DXqr omni.ja * -x "modules/AppUpdater.sys.mjs" // opcjonalnie gdy błąd

Co robię nie tak że przeglądarka się nie uruchamia i wyskakuje błąd?
firefox
Naruszenie ochrony pamięci (zrzut pamięci)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum