Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Os od jakiego distro zaczeliśmy swoją przygodę z linuksem

Zaczęty przez linux4ever, Maj 31, 2025, 08:43:38 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Maj 31, 2025, 08:43:38 AMKtóre distro używaliśmy jako pierwsze ?
To zależy, czy chodzi o regularne używanie, czy w ogóle o kontakt z Linuksem. Mój pierwszy kontakt to był jakiś Slackware 2.x, bardzo dawno temu, ale to nie był czas na Linuksa na desktopach. Pierwszą dystrybucją której trochę używałem na bardzo starym laptopie była Puppy Precise Retro. Natomiast pierwsza i ostatnia dystrybucja z której rzeczywiście regularnie korzystam to MX Linux (z krótkim epizodem na Antiksa).

CDeB

Mój pierwszy własny komputer, prezent od brata, miał Ubuntu 8.04 z Gnome 2.22. Na Ubuntu, raczej Xubuntu, siedziałam do wersji 14.10, potem praktycznie już tylko Debian.

Piotr_1988

To zależy. Jako główny i jedyny system pierwszy był Debian 8 Jessie. Wcześniej zarzało mi się obsługiwać Knoppix'a na maszynie z zainstalowanym Windowsem 98.
NixOS  |  Rocky Linux

linux4ever

Używałem Ubuntu Mate 18.04 Bionic Beaver czy jakoś tak.

Epizod Cent Os'a i Minta oraz OpenSUSE a teraz głównie Debian.

Testowałem też Sparkyego I Peppermint OS i Siduction.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

RedHat/CentOS - pierwszy zagościł, drugi na dłużej. Potem wiele różnych zmian, z czego dłużej zagościły Debian, Mandriva,  Kubuntu, Chakra i Manjaro oraz na drugim OpenSuse. Od mniej więcej 15 lat Arch, a obecnie CachyOS.

pavbaranov

Cytat: MSki w Dzisiaj o 11:14:28 AMAurox
Kurcze, już zapomniałem o niej. Też u mnie zagościł. Niegdyś jedna z niewielu dystrybucji, która nie obrażała się na nasz język. Może dlatego, że stąd się wywodziła (choć oparta o Fedorę).

microsofter

Sun Solaris. Moim zdaniem, najlepszy wybór na początek, gdyż sam wszystko ogarniesz od zera. Dużo łatwiejszy niż typowy GNU/Linux, nie jesteś na łasce innych userów.

W sumie to do dzisiaj nie uciekłem daleko, bo na OpenSolaris. Tym distrom praktycznie niczego nie brakuje, przydałaby się tylko lepsza obsługa multimediów (ale od takich rzeczy mam Windozę).

*Solaris to nie jest Linux, lecz prawdziwy Unix. To zupełnie inna jakość, ilość błędów policzysz na palcach jednej ręki. Nawet jeśli będziesz nieostrożny w sylwestra i petarda urwie ci niektóre z nich.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

MSki

Po Auroksie była płatna wersja Mandriva Extreme.
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/mandrive-xtreme-2-1-juz-do-pobrania.html
..i było całkiem klawo, oczywiście do chwili, kiedy system był wspierany i aktualizowany, ale jak się mogę tylko domyślać, pewnie poszło o pieniądze i to pogrzebało dalsze utrzymywanie się przy życiu tego systemu.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum