Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak dodać Windows do systemd, jak dodać inny Linux do Grub/systemd?

Zaczęty przez main, Maj 30, 2025, 11:22:04 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

main

Mój CachyOS na starym komuterze nie widzi Windowsa. W przypadku EndeavourOS na nowym komputerze nie ma takiego problemu. To znaczy w systemd widać Windowsa, mimo że też mam dwie różne partycje EFI (na Windows i Linux) na nowym komputerze. Czy jest możliwość dodania Windowsa do systemd obok CachyOS?

I drugie pytanie. Chciałbym do starego komputera doinstalować Ubuntu. Problem jest taki, że jak zainstalowałem Ubuntu na nowym komputerze, z nową partycją EFI, obok Windowsa i EndeavourOS, to Grub Ubuntu widzi Windowsa, a nie widzi EndeavourOS. Systemd Endeavour widzi Windowsa, a nie widzi Ubuntu. Osprober w Ubuntu widzi EndeavourOS, ale nie potrafie dodać go do Gruba. Czy instalując Ubuntu na starym komputerze wystarczy, że /boot Ubuntu ustawię na partycji EFI CachyOS i systemy będą się widzieć? Jak mogę dodać Ubuntu do systemd Endeavour na nowym komputerze albo EndeavourOS do Grub Ubuntu?

Uprzejmie proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dysk starego komputera:

Urządzenie  Początek    Koniec   Sektory Rozmiar Typ
/dev/sda1       2048    468991    466944    228M Systemowa EFI
/dev/sda2     468992 122882047 122413056   58,4G Microsoft - dane podstawowe
/dev/sda3  122882048 204802047  81920000   39,1G Microsoft - dane podstawowe
/dev/sda4  204802048 209102847   4300800    2,1G Systemowa EFI
/dev/sda5  209102848 500118158 291015311  138,8G Linux - system plików

pavbaranov

Proponuję trzymać się zasady: jeden wątek - jedno pytanie, bo potem już nikt nie wie na co jest dana odpowiedź.

Jeśli chodzi o pierwszy z problemów. Otóż nie - nie można dodać Windows do systemd, bowiem nie jest to narzędzie Windows z jednej strony, a z drugiej - systemd jest narzędziem linkuksowym, a nie windowsowym. Sądzę, że jest to jednak wyłącznie przejęzyczenie.

Co znaczy, że CachyOS "nie widzi" Windows? Jaki masz program rozruchowy (GRUB)? Masz zainstalowane osprober? Wykonałeś aktualizację GRUB (jeśli to GRUB)? Po diabła Ci 2 partycje EFI? Co jest w EFI tej, z której podnosi się CachyOS? Jeśli to GRUB, to jaka jest zawartość grub.conf i grub.cfg?

To tak na początek, by w ogóle wiedzieć w jakim miejscu jesteśmy.

main

Dziękuję za odpowiedzi.

CytatJeśli chodzi o pierwszy z problemów. Otóż nie - nie można dodać Windows do systemd

Na pewno można, z tym że za mało umiem, żeby to zrobić. :) Tutorial jest opisany np. tutaj (forum.endeavouros.com), ale dla mnie na razie za wiele tam nowych pojęć, żebym mógł sobie z tym poradzić. Mój problem wynika właśnie z tego, że mam dwie partycje EFI, różną dla Windows i CachyOS. Wiem, że można skopiować EFI Windows do partycji EFI CachyOS, ale to też trzeba umieć. :)

CytatCo znaczy, że CachyOS "nie widzi" Windows? Jaki masz program rozruchowy (GRUB)? Masz zainstalowane osprober? Po diabła Ci 2 partycje EFI?

Na CachyOS mam systemd. Os-prober jest. Chodzi o to, że musiałem zainstalować drugą partycję EFI, bo ustawiając /boot/efi na pierwszej partycji EFI (Windows) CachyOS nie chciał się instalować - wywalało błąd przy instalacji.

CytatTeoretycznie możesz tak zrobić poczytaj to:
Poczytałem, ale niewiele mi to mówi. :(

main

Drugi problem wydaje mi się łatwiejszy do rozwiązania, ale też nie umiem sobie z nim poradzić. Chciałbym dodać wpis EndeavourOS do Gruba Ubuntu.

Z os-prober mam:
/dev/nvme0n1p5@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi:Windows Boot Manager:Windows:efi
/dev/nvme0n1p6:EndeavourOS Linux (rolling):EndeavourOS:linux

pavbaranov

Powiedziałem: jeden wątek = jeden problem. Trzymaj się tego.
Używasz od 20 lat linuksa. Coś powinieneś wiedzieć. Systemd-boot nie jest SystemD, a wyłącznie bootloaderem. Do niego oczywiście, że możesz dodać dowolny system wykorzystujący EFI. W przypadku Archa (i pochodnych) robisz to tak: https://wiki.archlinux.org/title/Dual_boot_with_Windows
Teoretycznie systemd-boot winien sam znaleźć efi dla Windows.
Pokaż: #ls /boot/entries/W przypadku systemd-boot tutaj szukane są pliki konfigurujące, które pozwalają na uruchomienie każdego systemu obsługującego EFI.
Przy okazji - zamknąłeś Windows? :)

melis

Cytat: pavbaranov w Maj 30, 2025, 11:21:17 PMPrzy okazji - zamknąłeś Windows? :)
Dla jasności, koledze tu chodzi o wyłączoną opcję "szybkie uruchamianie" w Windows, która to powoduje, że system wyłączony nie znaczy, że zamknięty :D

main

Dzięki za podpowiedzi. Dodałem Ubuntu do systemd-boot na nowym komputerze. Dokładne rozwiązanie mojego problemu znajduje się na forum Endeavour (tutaj). Jutro postaram się powalczyć z CachyOS tak, by wyświetlał wpis Windowsa. Na dodanie Endeavour do Gruba Ubuntu, nie mam na razie pomysłu.

A system Windows, tak, zamknąłem dawno temu.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum