Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jaka wasza ulubiona dystrybucja linuxa?

Zaczęty przez thomsen, Maj 19, 2025, 09:05:53 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

PozdroZDarknetu

Whonix najlepszy
bo jestem bezpieczny od ABW

Yattaman

Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥

Szkodnix

Używam openSUSE Tumbleweed i bardzo, ale to bardzo sobie chwalę. Ale lubię też Fedorę (albo jej immutable odmiany).

Trudno mi jednak wybrać ulubieńca.

debbixon69

Moją ulubioną dystrybucją Linuxa jest Debian, wcześniej moim ulubionym distro był Knoppix
Debian 13 64-bit + LXDE | LXDE is LIFE, LXDE is LOVE | Debian rządzi, Debian radzi, Debian nigdy Cię nie zdradzi !

ciubaka

Odkąd Pamac (chociaż staram się go używać jedynie do instalacji nowych pakietów, lub jako naprawdę ostatnią deskę ratunku) przestał być narzędziem wysypującym aktualizację - to Arch. Tak, zgadzam się że nie jest najprostszą dystrybucją w użyciu, ale dla mnie to rodzaj wyzwania. Poza tym cenię sobie jego ciągłość i jednak - stabilność działania. Ma też całkiem niezłe wsparcie życzliwej społeczności użytkowników i w sumie niby wszystko opisane w ArchWiki (tyle że językiem nie do końca zrozumiałym dla osoby średnio zaawansowanie w linuxie).
Natomiast jeżeli chodzi o dystrybucję dla takiego starego lamy jak ja, taką która ma naprawdę wszystko i wszystko mi może naprawić co tylko sobie zepsuję w innych, testowanych przeze mnie z ciekawości nieustającej systemach - to MX Linux jest absolutnie nie do pobicia i nie do zastąpienia. Jest świetny i żre mało zasobów. Gdybym jeszcze ogarnął Fluxbox, to pewnie byłoby jeszcze lepiej. Ale nie zrozumiałem tego środowiska dotąd i już mi się nie chce z nim dłuzej walczyć, mając ulubione Xfce.
Inne dystrybucje też bywają fajne, ale te dwie są u mnie obecnie podstawą i fundamentem działania na obu zalinuxowanych laptopach.

Yattaman

Cytat: ciubaka w Dzisiaj o 08:21:33 AMPoza tym cenię sobie jego ciągłość i jednak - stabilność działania.
Tak, bezapelacyjnie się zgadzam.

Cytat: ciubaka w Dzisiaj o 08:21:33 AMMa też całkiem niezłe wsparcie życzliwej społeczności użytkowników i w sumie niby wszystko opisane w ArchWiki (tyle że językiem nie do końca zrozumiałym dla osoby średnio zaawansowanie w linuxie).
Język Arch Wiki jest bardziej techniczny, a wszyscy na około "jest w Arch Wiki", albo "Czytałeś Arch Wiki?" - Dużo ludzi nie zrozumie pewnych zagadnień (w tym ja), ale fakt jest pomocna i to nie tylko dla Arch.

Cytat: ciubaka w Dzisiaj o 08:21:33 AMMX Linux jest absolutnie nie do pobicia i nie do zastąpienia. Jest świetny i żre mało zasobów.
W dobie dzisiejszych cen i dostępności podzespołów, te zasoby są już naprawdę drugoplanowe, oczywiście pomijam laptopy, których zbytnio się nie rozbuduje...

Najważniejsze, że Tobie odpowiada i jesteś zadowolony z tego jak masz skonfigurowane itp - bo właśnie o to w tym chodzi "To mnie ma odpowiadać" i żadne rankingi tego nie zmienią...
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥

Zobacz najnowsze wiadomości na forum