Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Stary laptop i jaki linux?

Zaczęty przez thomsen, Maj 16, 2025, 08:55:25 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Cytat: Bercik w Luty 07, 2026, 08:19:52 PM
Cytat: melis w Luty 07, 2026, 08:05:29 PMAle flagę boot nie dodaję się do partycji root, a do partycji przeznaczonej na rozruch ;)
Dlatego napisałem:
Cytat: Bercik w Luty 07, 2026, 06:55:27 PMPoprawcie mnie jeśli się mylę, dawno na "Legacy" nie robiłem nic...
:)

Do legacy czyli trybu bootowania przez bios potrzeba partycji niesformatowanej z flagą bios-grub.

Do uefi partycja fat32 z scieżką boot/efi.

Debian MATE  &Endevour OS Cinnamon

Bercik

Cytat: linux4ever w Luty 07, 2026, 08:26:19 PMDo legacy czyli trybu bootowania przez bios potrzeba partycji niesformatowanej z flagą bios-grub.
O, a tego to nie pamiętam, bym tak kiedykolwiek robił, ciekawe - dawno widać na "legacy" nic nie robiłem :)
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

melis

No aj przynjamniej nie pamiętam, aby używać partycji root jako boot'owalnej, bez względu czy efi, czy po prostu boot dla mbr. Może ja się mylę i, tak też działało ;)

Bercik

Cytat: melis w Luty 07, 2026, 10:33:04 PMNo aj przynjamniej nie pamiętam, aby używać partycji root jako boot'owalnej, bez względu czy efi, czy po prostu boot dla mbr. Może ja się mylę i, tak też działało ;)
kiedyś chyba dawałem flagę boot i działało :) a może nie powinno ;)

morfeusz

Cytat: linux4ever w Luty 07, 2026, 08:26:19 PMDo legacy czyli trybu bootowania przez bios potrzeba partycji niesformatowanej z flagą bios-grub.
Więc jak dokładnie powinno to wyglądać? Zaczynam od "Utwórz tablicę partycji w MsDos", kasuje mi wszystkie partycje i zaczynam tworzyć nowe.
Pierwsza partycja systemowa bez formatu z flagą bios-grub 600MB, następna partycja SWAP (formatowana?), kolejna systemowa formatowana ext4 na dystrybucję linuks, ostatnia formatowana ext4 Home. Dobrze, czy coś źle zrozumiałem?

linux4ever

Cytat: morfeusz w Luty 07, 2026, 11:20:35 PM
Więc jak dokładnie powinno to wyglądać? Zaczynam od "Utwórz tablicę partycji w MsDos", kasuje mi wszystkie partycje i zaczynam tworzyć nowe.
Pierwsza partycja systemowa bez formatu z flagą bios-grub 600MB, następna partycja SWAP (formatowana?), kolejna systemowa formatowana ext4 na dystrybucję linuks, ostatnia formatowana ext4 Home. Dobrze, czy coś źle zrozumiałem?

U  mnie jest tak 300MB niesformatowana bios-grub.

Nie mam home ani swapa bo można bez tego jak masz dużo ramu i oddzielne partycje na pliki.

Nie posiadam włączonego uefi więc nie potrzebuje partycji efi.

I  napisz jakiej dystrybucji linuksa chcesz użyć wtedy pomogę z instalacją.
Debian MATE  &Endevour OS Cinnamon

Bercik

No i mówię, że nie pamiętam żebym tak robił i musiałem aż sprawdzić :)
Otóż:
Starsze komputery (BIOS/Legacy + dysk GPT) - TAK, zaleca się.

Stary komputer (BIOS + dysk MBR) - NIE
(GRUB zostanie zainstalowany w tzw. MBR (Master Boot Record) na samym początku dysku.)

Wiec po części, miałem rację...
Nie wiemy jednak do końca jaki sprzęt i jaka dystrybucja.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum