Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Stary laptop i jaki linux?

Zaczęty przez thomsen, Maj 16, 2025, 08:55:25 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Cytat: Bercik w Luty 07, 2026, 08:19:52 PM
Cytat: melis w Luty 07, 2026, 08:05:29 PMAle flagę boot nie dodaję się do partycji root, a do partycji przeznaczonej na rozruch ;)
Dlatego napisałem:
Cytat: Bercik w Luty 07, 2026, 06:55:27 PMPoprawcie mnie jeśli się mylę, dawno na "Legacy" nie robiłem nic...
:)

Do legacy czyli trybu bootowania przez bios potrzeba partycji niesformatowanej z flagą bios-grub.

Do uefi partycja fat32 z scieżką boot/efi.

Debian Cinnamon &Manjaro XFCE

Bercik

Cytat: linux4ever w Luty 07, 2026, 08:26:19 PMDo legacy czyli trybu bootowania przez bios potrzeba partycji niesformatowanej z flagą bios-grub.
O, a tego to nie pamiętam, bym tak kiedykolwiek robił, ciekawe - dawno widać na "legacy" nic nie robiłem :)
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 💩

melis

No aj przynjamniej nie pamiętam, aby używać partycji root jako boot'owalnej, bez względu czy efi, czy po prostu boot dla mbr. Może ja się mylę i, tak też działało ;)

Bercik

Cytat: melis w Luty 07, 2026, 10:33:04 PMNo aj przynjamniej nie pamiętam, aby używać partycji root jako boot'owalnej, bez względu czy efi, czy po prostu boot dla mbr. Może ja się mylę i, tak też działało ;)
kiedyś chyba dawałem flagę boot i działało :) a może nie powinno ;)

morfeusz

Cytat: linux4ever w Luty 07, 2026, 08:26:19 PMDo legacy czyli trybu bootowania przez bios potrzeba partycji niesformatowanej z flagą bios-grub.
Więc jak dokładnie powinno to wyglądać? Zaczynam od "Utwórz tablicę partycji w MsDos", kasuje mi wszystkie partycje i zaczynam tworzyć nowe.
Pierwsza partycja systemowa bez formatu z flagą bios-grub 600MB, następna partycja SWAP (formatowana?), kolejna systemowa formatowana ext4 na dystrybucję linuks, ostatnia formatowana ext4 Home. Dobrze, czy coś źle zrozumiałem?

linux4ever

Cytat: morfeusz w Luty 07, 2026, 11:20:35 PM
Więc jak dokładnie powinno to wyglądać? Zaczynam od "Utwórz tablicę partycji w MsDos", kasuje mi wszystkie partycje i zaczynam tworzyć nowe.
Pierwsza partycja systemowa bez formatu z flagą bios-grub 600MB, następna partycja SWAP (formatowana?), kolejna systemowa formatowana ext4 na dystrybucję linuks, ostatnia formatowana ext4 Home. Dobrze, czy coś źle zrozumiałem?

U  mnie jest tak 300MB niesformatowana bios-grub.

Nie mam home ani swapa bo można bez tego jak masz dużo ramu i oddzielne partycje na pliki.

Nie posiadam włączonego uefi więc nie potrzebuje partycji efi.

I  napisz jakiej dystrybucji linuksa chcesz użyć wtedy pomogę z instalacją.
Debian Cinnamon &Manjaro XFCE

Bercik

No i mówię, że nie pamiętam żebym tak robił i musiałem aż sprawdzić :)
Otóż:
Starsze komputery (BIOS/Legacy + dysk GPT) - TAK, zaleca się.

Stary komputer (BIOS + dysk MBR) - NIE
(GRUB zostanie zainstalowany w tzw. MBR (Master Boot Record) na samym początku dysku.)

Wiec po części, miałem rację...
Nie wiemy jednak do końca jaki sprzęt i jaka dystrybucja.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum