Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Wirtualna karta sieciowa.

Zaczęty przez Gienek, Maj 12, 2025, 01:53:45 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gienek

Witam,
Taka dziwna sytuacja że interfejsy eth0:0 i eth0:1 jak wstaną to widzę je wewnątrz bramki, są "pingowalne" natomiast z zewnątrz nie da się tego zrobić i "denatowanie" na nich mi nie działa.
Pakiety przychodzą z zewnątrz (modem dostawcy neta) ale bramka nie odpowiada.
Oczywiście na eth0 transmisja pakietów jest od razu.

W warunkach testowych na switch-u wszystko działa normalnie i od razu.
Co ciekawe wszystko zależy od karty sieciowej. Na Broadcom (moduł tg3) aliasy są widoczne z zewnątrz natychmiast, a na Intelach i Realtekach (moduł r8169) w zależności jak się bramce, chce puszcza ruch po 10 albo 20 minutach.
W systemie w tym czasie nie ma żadnych komunikatów z jajca czy innych logów.
Problem taki że to co działa zaczyna się sypać i muszę sprzęt wymienić a Broadcom jest zintegrowany.
Slackware 14.2 64.

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Gienek

Problem rozwiązany, wszystko działa jak należy na Busterze z jajcem starszym niż na Slacku.
Środowisko produkcyjne więc aktualizacje odpadają a temu 15.1 nie do końca ufam przez tego elogind ale to nie ten temat.
Temat zamknięty choć mnie to frapuje.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum