Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak wyłączyć adresy lokalne?

Zaczęty przez pietnaszek, Maj 04, 2025, 01:57:33 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pietnaszek

Witam, jak wyłączyć adresy lokalne łącza IPV6 fe80::?
Ostatnio wprowadzili jakieś dziwne zmiany w networkmanager, że jak wyłączę IPV6 z automatycznego połączenia, to internet wifi nie działa.
Jak można ten lokalny adres fe80:: wyłączyć w Linux Mint lub Ubuntu?
Nie mogę całego IPV6 wyłączyć z całego systemu ponieważ internet nie działa.
Więc chciałbym się go pozbyć w jakiś inny sposób.
W innych dystrybucjach połączenie IPV6 nie tworzy tego lokalnego dodatkowego połączenia.
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=241032

mirekc

Cytat: pietnaszek w Maj 04, 2025, 01:57:33 PMWitam, jak wyłączyć adresy lokalne łącza IPV6 fe80::?
Ostatnio wprowadzili jakieś dziwne zmiany w networkmanager, że jak wyłączę IPV6 z automatycznego połączenia, to internet wifi nie działa.
Jak można ten lokalny adres fe80:: wyłączyć w Linux Mint lub Ubuntu?
Nie mogę całego IPV6 wyłączyć z całego systemu ponieważ internet nie działa.
Na swoim laptopie z MX 23.6 wyłączyłem IPv6 tą metodą: https://techdocs.broadcom.com/us/en/ca-enterprise-software/it-operations-management/network-flow-analysis/23-3/installing/system-recommendations-and-requirements/linux-servers/disable-ipv6-networking-on-linux-servers.html

Minta nie znam, ale może też zadziała?

pietnaszek

Dzięki za odpowiedź. Robiłem tak ale gdy wyłączę całkowicie IPV6 ustawiając na 1 to wifi nie działa.
W tym MX Linux jest mnóstwo połączeń 0.0.0.0:631, lub z portem 323 jak to wyłączyć odinstalować?
Tu sposoby z systemd chyba nie działają, trzeba po prostu odinstalować taki cups?
Ok z tym sobie poradziłem odinstalowując te pakiety cups-client cups-daemon chrony.
Linux MX 23 fajny system, ale zbytnio przeładowany tymi usługami, jaka szkoda że nie zrobili wersji netinstall.

mirekc

Cytat: pietnaszek w Maj 04, 2025, 04:49:08 PMDzięki za odpowiedź. Robiłem tak ale gdy wyłączę całkowicie IPV6 ustawiając na 1 to wifi nie działa.
Cosik w tym jest dziwnego. Co pokazuje
ip a i
ip route list wtedy kiedy działa?

pietnaszek

Wyświetla to samo jak przy prawidłowym połączeniu, tylko że jak wyłączę w NetworManager IPV6 to znikają tylko te dwa adresy IPV6 i ten lokalny fe80::.
Tu w sieci piszą że to może być problem ze sterownikiem karty sieciowej.
Skoro sieć działa, to może na razie to zostawię.

microsofter

Cytat: pietnaszek w Maj 04, 2025, 01:57:33 PMWitam, jak wyłączyć adresy lokalne łącza IPV6 fe80::?

Nie da się. To jest nieroutowalny adres Link-Local i jest on obecny na każdym interfejsie z IP v6. Jest przydzielany automatycznie; dopiero gdy jest obecny, opcjonalnie możesz przydzielić dodatkowy routowalny adres (z puli publicznej lub ULA - routowalny tylko lokalnie). To jest właśnie cecha, która odróżnia IP v6 od v4: normalne jest, że interfejs sieciowy z IP v6 posiada 2 adresy IP. Podstawy IP v6.

Obecność adresu LL w żadan sposób nie wpływa na funkcjonowanie IP v6 publicznego - źródło twojego problemu leży gdzie indziej.

CytatW innych dystrybucjach połączenie IPV6 nie tworzy tego lokalnego dodatkowego połączenia.

I jednocześnie masz ULA/publiczny? Nie ma takiej opcji. A jeśli faktycznie jest, to jest gruby i mało sensowny mod, który czyni network stack niezgodny ze standardem IP v6.

Cytat: pietnaszek w Maj 04, 2025, 04:49:08 PMW tym MX Linux jest mnóstwo połączeń 0.0.0.0:631, lub z portem 323 jak to wyłączyć odinstalować?

Masz sknoconą konfigurację IP v4. 0.0.0.0 to jest zastępczy adres, kiedy host czeka na przydzielenie adresu przez serwer DHCP. Zacznij od ogarnięcia IP v4 - bo coś czuję że tutaj leży twój problem - a dopiero potem siadaj do IP v6. Adres LL (fe80:...) zostaw w spokoju.

Cytat: pietnaszek w Maj 05, 2025, 11:04:39 AMTu w sieci piszą że to może być problem ze sterownikiem karty sieciowej.

Z pewnością nie.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

mirekc

Cytat: pietnaszek w Maj 05, 2025, 11:04:39 AMWyświetla to samo jak przy prawidłowym połączeniu, tylko że jak wyłączę w NetworManager IPV6 to znikają tylko te dwa adresy IPV6 i ten lokalny fe80::.
Tu w sieci piszą że to może być problem ze sterownikiem karty sieciowej.
Skoro sieć działa, to może na razie to zostawię.
To zostaw, skoro Ci nie przeszkadza, mnie by też nie przeszkadzało. A na przyszłość: jak proszę o wynik jakiegoś polecenia, to interesuje mnie wynik tego polecenia, a nie jego interpretacja.

melis

Cytat: pietnaszek w Maj 04, 2025, 04:49:08 PMTu sposoby z systemd chyba nie działają, trzeba po prostu odinstalować taki cups?
Ok z tym sobie poradziłem odinstalowując te pakiety cups-client cups-daemon chrony.
Linux MX 23 fajny system, ale zbytnio przeładowany tymi usługami, jaka szkoda że nie zrobili wersji netinstall.
Używanie Mx bez systemd, inaczej operuje sie na usługach. Jednak Mx posiada aplet do zarządzania wszelkimi usługami, gdzie wybiera się kiedy i, czy w ogóle mają startować. Jest wersja Mx tak skromna, jak iso arch, specjalnie dla userów, którzy chcą sobie zrobić wszystko samemu od zera. Poziom trudności w stosunku do arch, to jak 100:1 :D w grub wyłącz ipv6 i tyle.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum