Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak wyłączyć adresy lokalne?

Zaczęty przez pietnaszek, Dzisiaj o 01:57:33 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pietnaszek

Witam, jak wyłączyć adresy lokalne łącza IPV6 fe80::?
Ostatnio wprowadzili jakieś dziwne zmiany w networkmanager, że jak wyłączę IPV6 z automatycznego połączenia, to internet wifi nie działa.
Jak można ten lokalny adres fe80:: wyłączyć w Linux Mint lub Ubuntu?
Nie mogę całego IPV6 wyłączyć z całego systemu ponieważ internet nie działa.
Więc chciałbym się go pozbyć w jakiś inny sposób.
W innych dystrybucjach połączenie IPV6 nie tworzy tego lokalnego dodatkowego połączenia.
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=241032

mirekc

Cytat: pietnaszek w Dzisiaj o 01:57:33 PMWitam, jak wyłączyć adresy lokalne łącza IPV6 fe80::?
Ostatnio wprowadzili jakieś dziwne zmiany w networkmanager, że jak wyłączę IPV6 z automatycznego połączenia, to internet wifi nie działa.
Jak można ten lokalny adres fe80:: wyłączyć w Linux Mint lub Ubuntu?
Nie mogę całego IPV6 wyłączyć z całego systemu ponieważ internet nie działa.
Na swoim laptopie z MX 23.6 wyłączyłem IPv6 tą metodą: https://techdocs.broadcom.com/us/en/ca-enterprise-software/it-operations-management/network-flow-analysis/23-3/installing/system-recommendations-and-requirements/linux-servers/disable-ipv6-networking-on-linux-servers.html

Minta nie znam, ale może też zadziała?

pietnaszek

Dzięki za odpowiedź. Robiłem tak ale gdy wyłączę całkowicie IPV6 ustawiając na 1 to wifi nie działa.
W tym MX Linux jest mnóstwo połączeń 0.0.0.0:631, lub z portem 323 jak to wyłączyć odinstalować?
Tu sposoby z systemd chyba nie działają, trzeba po prostu odinstalować taki cups?
Ok z tym sobie poradziłem odinstalowując te pakiety cups-client cups-daemon chrony.
Linux MX 23 fajny system, ale zbytnio przeładowany tymi usługami, jaka szkoda że nie zrobili wersji netinstall.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum