Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

GRUB2 nie uruchamia się

Zaczęty przez stanw2, Maj 01, 2025, 10:37:49 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

stanw2

Mam dysk podzielony na C-Windows 10 i D-LInux Mint 22.1. Grub2 też jest bo dzisiaj miałem aktualizację.
Zainstalowany był Windows 10 na dysku C. Zainstalowałem Minta 22.1 na dysku D.
Po uruchomieniu laptopa odpala się automatycznie Linux, brak ekranu z GRUB-em.
Żeby uruchomić Windowsa trzymam Esc i później F10, wtedy pojawia się GRUB.
Z tego co ja rozumiem (laik) to GRUB jest zainstalowany ale na złej partycji,
Czy może ktoś pomóc żeby go zainstalować w odpowiednim miejscu.

Tak wygląda dysk:

https://mega.nz/file/qB8nUAIb#xqy9eC0eLj2IhugrQEABmz6S3Gnw4p21UkXfRkBpUkc

linux4ever

Z tego co się orientuje to musisz zamontować partycje windows w linuksie przez sudo mnt /nazwa/partycji.

Potem komenda grub-install a na koniec grub-mkconfig.

O tym tutaj: https://www.gnu.org/software/grub/manual/grub/html_node/Installing-GRUB-using-grub_002dinstall.html

I z ubuntu: https://help.ubuntu.com/community/Grub2/Setup

Cytatgrub.cfg is updated by running the update-grub command as root.

The update-grub command is a stub for

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

stanw2

Ponawiam prośbę o pomoc bardziej łopatologiczną:

Mam dysk podzielony na C-Windows 10 i D-LInux Mint 22.1. Grub2 też jest bo dzisiaj miałem aktualizację.
Zainstalowany był Windows 10 na dysku C. Zainstalowałem Minta 22.1 na dysku D.
Po uruchomieniu laptopa odpala się automatycznie Linux, brak ekranu z GRUB-em.
Żeby uruchomić Windowsa trzymam Esc i później F10, wtedy pojawia się GRUB.
Z tego co ja rozumiem (laik) to GRUB jest zainstalowany ale na złej partycji,
Czy może ktoś pomóc żeby go zainstalować w odpowiednim miejscu.

Tak wygląda dysk:

https://mega.nz/file/qB8nUAIb#xqy9eC0eLj2IhugrQEABmz6S3Gnw4p21UkXfRkBpUkc

melis

Sprawdź w konfiguracji gruba czy osprober jest ustawiony na wkrywanie innych systemów. Wykonaj w konsoli sudo update-grub. Niestety partycja efi jest współdzielona z Windows, co prędzej czy później, doprowadzi do kłopotów. I na diaska grub2? Wcześniejsza wersja najpewniej nie powodowałaby takich akcji. No i być może wystarczy w bios wybrać odpowiednią partycję z efi do startu.

stanw2

Problem rozwiązany dzięki tutorialowi z innego forum, szczegóły poniżej:

Tutorial Konfiguracja GRUB - domyślny system operacyjny

Jeżeli zainstalujemy Linux Mint obok innego systemu operacyjnego to przy starcie komputera będziemy mieli możliwość wyboru systemu z listy. Czas oczekiwania na interakcję użytkownika wynosi 10 sekund a następnie automatycznie jest uruchamiany Linux Mint. Możliwa jest zmiana domyślnego systemu i innych parametrów poprzez edycję pliku konfiguracyjnego programu rozruchowego GRUB.

Po starcie komputera i pojawieniu się listy systemów naciskamy jakikolwiek klawisz alfanumeryczny na klawiaturze (z wyjątkiem e i c) żeby zatrzymać odliczanie.

Sprawdzamy na której linii znajduje się system który chcemy uruchamiać domyślnie. Liczenie rozpoczynamy od zera. W tym przykładzie to Windows na linii numer 2.

0. Linux Mint 21 Cinnamon
1. Advanced options for Linux Mint 21 Cinnamon
2. Windows Boot Manager (on /dev/nvme0n1p1)
3. UFEI Firmware Settings

Następnie otwieramy plik z konfiguracją za pomocą polecenia w terminalu (hasło wpisujemy dwa razy).

Kod:
xed admin:///etc/default/grub

Wszystkie linie tekstu zaczynające się od # to komentarze albo nieaktywne linie kodu.
Wyszukujemy tą linię kodu:

Kod:
GRUB_DEFAULT=0

W miejsce 0 wstawiamy nowy numer linii:

Kod:
GRUB_DEFAULT=2

Ostatnio uruchomiony system albo jądro

Jeżeli chcemy żeby automatycznie startował ostatnio uruchomiony system albo jądro Linuksa to w miejsce 0 wstawiamy saved:

Kod:
GRUB_DEFAULT=saved

I dodajemy poniżej jeszcze jedną linię kodu:

Kod:
GRUB_SAVEDEFAULT=true

Czas wyświetlania listy

Jeżeli chcemy zmienić czas wyświetlania listy przed automatycznym uruchomieniem systemu to wyszukujemy tą linię kodu:

Kod:
GRUB_TIMEOUT=10

W miejsce 10 wpisujemy dowolną liczbę sekund.

Wpisanie -1 spowoduje że lista będzie pokazywana do czasu interakcji użytkownika.

Kod:
GRUB_TIMEOUT=-1

Ukrycie listy

Wpisanie 0.1 spowoduje że lista w ogóle nie będzie pokazana (tą opcję stosujemy tylko w przypadku gdy naszym domyślnym systemem jest Linux Mint, co daje nam możliwość przywrócenia dostępu do listy):

Kod:
GRUB_TIMEOUT=0.1

Pokazanie listy

Jeżeli Linux Mint jest jedynym systemem na komputerze to lista domyślnie nie jest pokazywana. Możemy to zmienić wyszukując linię:

Kod:
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden

Zamieniamy hidden na menu:

Kod:
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu

Zmieniamy także czas wyświetlania listy:

Kod:
GRUB_TIMEOUT=0

W miejsce 0 wpisujemy dowolną liczbę sekund.

Exclamation  Aktualizacja ustawień

Po zakończeniu edytowania i zapisaniu pliku konfiguracyjnego dokonujemy aktualizacji ustawień wykonując polecenie w terminalu:

Kod:
sudo update-grub

Zobacz najnowsze wiadomości na forum