Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Firefox kontra Cloudflare

Zaczęty przez mirekc, Maj 01, 2025, 02:32:46 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

mirekc

Od jakiegoś czasu nie mogę w Firefoksie przejść przez re-Captcha firmowane przez Cloudflare. Pojawia się komunikat ,,potwierdź że jesteś człowiekiem", po ,,zaptaszkowaniu" kręci się kółko i wszystko zaczyna się od początku. W innych przeglądarkach nie ma tego problemu. Używam Firefoksa w wersji 128.10.0esr pod MX Linux 23.6, ale problem występuje również pod Windows w tej samej wersji Firefoksa.

Ma ktoś sprawdzony sposób na to? Próbowałem porad z Internetu polegających na zmianie User Agent String, ale nie zadziałały.

Tylko nie proponujcie przejścia na Firefoksa z głównego nurtu, bo tam ktoś znowu wymyślił, że ,,ze względów bezpieczeństwa" nie mogę wkleić hasła z menedżera haseł, bo funkcja wklej nie działa (chyba, że macie sposób jak to zabezpieczenie wyłączyć).

linux4ever

Jest na to rozwiązanie ale trochę hardkorowe.

W  Firefox wejdź w ustawienia->prywatność i bezpieczeństwo.

Odznacz opcje:
CytatOdpytywanie serwerów OCSP w celu potwierdzenia wiarygodności certyfikatów

Pozostałe opcje są z paska wyszukiwarki po wpisaniu następującej komendy czyli about:config

Są tam różne ciekawe parametry niedostępne z poziomu ustawień.

Powiadom o zmianach.

PS:Możesz też wyłączyć całe bezpieczeństwo ale będziesz narażony na niemiłe konsekwencje.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Maj 01, 2025, 03:36:01 PMJest na to rozwiązanie ale trochę hardkorowe.

W  Firefox wejdź w ustawienia->prywatność i bezpieczeństwo.

Odznacz opcje:
CytatOdpytywanie serwerów OCSP w celu potwierdzenia wiarygodności certyfikatów
Nie było zaznaczone.
CytatPozostałe opcje są z paska wyszukiwarki po wpisaniu następującej komendy czyli about:config

Są tam różne ciekawe parametry niedostępne z poziomu ustawień.
Tego jest mnóstwo. Masz coś konkretnego na myśli?
CytatPS:Możesz też wyłączyć całe bezpieczeństwo ale będziesz narażony na niemiłe konsekwencje.
Włączyłem tryb ochrony ,,Własna" i odznaczyłem wszystko co było, jak również pozostałe opcje. Bez zmian.

linux4ever

Problem w tym że nie wiem czego szukać.

Musi napisać ktoś bardziej obeznany z tym.

Lub firewall ci blokuje jakiś port ale tu tylko zgaduje.

A i potestuj czy po wyczyszczeniu cache przeglądarki coś się zmieni.

Czyli zamykasz firefox i bierzesz usuń ciasteczka.

W nich właśnie są zapisane parametry strony o ile się nie mylę.

Wybierzesz wyczyść historię przeglądania->ciasteczka i dane witryn oraz pliki i strony w tymczasowej pamięci podręcznej opcja wszystko.

Dla pewności zrób kopie zakładek przez zakładki->zarządzaj zakładkami potem importowanie i kopie zapasowe następnie eksportuj do pliku html albo utwórz kopie zapasową.

Wszystko inne zniknie po tym kroku spróbuj przeładować stronę przez f5.

Jeśli to również nie pomoże to moje pomysły się kończą.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Maj 01, 2025, 04:06:34 PMLub firewall ci blokuje jakiś port ale tu tylko zgaduje.
To występuje w różnych sieciach. Poza tym to nie tłumaczy, dlaczego problem występuje tylko w Firefoksie (i prawdopodobnie nawet nie w każdej wersji). A wreszcie, strony internetowe mają psi obowiązek działać na porcie 443.
CytatA i potestuj czy po wyczyszczeniu cache przeglądarki coś się zmieni.
Wyczyściłem wszystko i nic się nie zmieniło.
CytatJeśli to również nie pomoże to moje pomysły się kończą.
Takie pomysły to i ja też miałem. Jakby to było proste, to bym nie pytał... ;)

CDeB

Hej. Zainstalowałam tą samą wersje Firefoxa, zarówno pod Windows jak i Linuxem i nie byłam w stanie zduplikować twojego błędu. Sugeruje to że masz namieszane coś w ustawieniach lub dodatkach (tu i tu?). Uruchom nową instancje Firefoxa z terminala:

firefox -p
kliknij 'Create profile' i uruchom Firefoxa z nowym, czystym profilem. Zobacz czy problem się powtarza.

mirekc

Cytat: CDeB w Dzisiaj o 11:59:26 AMHej. Zainstalowałam tą samą wersje Firefoxa, zarówno pod Windows jak i Linuxem i nie byłam w stanie zduplikować twojego błędu. Sugeruje to że masz namieszane coś w ustawieniach lub dodatkach (tu i tu?).
Masz rację. Utworzyłem czysty profil i okazało się, że Captcha działa. Zacząłem więc instalować po kolei swoje dodatki i sprawdzać za każdym razem. Okazało się, że winny zamieszania jest dodatek Disable HTML5 Autoplay, którego autorem jest Afnan Khan. Co ciekawe, we wcześniejszych próbach (przed otwarciem wątku) wyłączałem ten dodatek i to nie poprawiało działania Captcha. Pomaga jedynie jego całkowite odinstalowanie.

Zainstalowałem analogiczny dodatek autorstwa Ryota.Rendo i wygląda na to, że nie blokuje on Captcha Cloudflare.

Dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum