Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak można uniknąć instalacji Linuxa

Zaczęty przez microsofter, Kwiecień 20, 2025, 07:06:47 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

microsofter

Zdarza się, że mimo iż nie chcemy Linuxa, potrzebujemy uruchomić jakiś soft linuksowy. W dobie powszechnej wirtualizacji, pierwszym pomysłem jaki przychodzi do głowy, jest postawienie maszyny wirtualnej z Linuxem. Jednak to wciąż wymaga przejścia przez kompletny proces instalacji GNU/Linuxa.

Mamy bardziej poręczne alternatywy, i nie tak zasobożerne. (Open)Solaris oferuje Lxrun i Linux Branded Zones (o ich możliwościach już pisałem, więc nie będę powtarzał się):

Dla Okienek, Microsoft stworzył i udostępnia nieodpłatnie Windows Subsystem for Linux:

Powyższe rozwiązania nie są oparte o wirtualizację - zrzuty zrobiłem na starszych PC, które jeszcze nie posiadają takiej możliwości.

A wy, jak uruchamiacie soft linuksowy w swoim Windows/BSD/Unixie? A może korzystacie z równie ciekawego Windows Subsystem for Unix:

były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

mirekc

Cytat: microsofter w Kwiecień 20, 2025, 07:06:47 PMA wy, jak uruchamiacie soft linuksowy w swoim Windows/BSD/Unixie? A może korzystacie z równie ciekawego Windows Subsystem for Unix:
Soft linuksowy pod Windows uruchamiam na maszynie wirtualnej w środowisku VirtualBox. Instalacja to nie jest żaden problem, a zresztą można też na wirtualce uruchomić live ISO (bezpośrednio z pliku). Natomiast Windows Subsystem for Linux nie obsługuje środowiska graficznego, przez co dla mnie jako ,,windziarza" ma znaczenie marginalne, choć mam tam nawet jakieś Ubuntu.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum