Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Kubuntu 25.04

Zaczęty przez QkiZ, Kwiecień 18, 2025, 06:56:47 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

QkiZ

Elo. Czy ktoś już u siebie aktualizował 24.10 do 25.04? Jak wrażenia?

linuxbest2024

Nie chcę wyjść na nawiedzonego ,ale sprawdziłem dziś ubuntu 24 lts i ten 25.04 i powiem krótko. Ubuntu to porażka. Instalacja ręczna w przypadku ltsa to gwarancja niepowodzenia jak się ma wgranego windowsa. Wiele programów nie da się na ubuntu używać. W Ubuntu Mate sypie mi się często środowisko graficzne (zwłaszcza przy podlączaniu smartfona) System sam w sobie ciężki 1 gb ramu na start z 16 gb ,gdzie na takiej konfiguracji byle jaki debian na Mate zużywa ok 600 mb.Ja jestem niezadowolony z Ubuntu. Livepatcha w Ubuntu pro nie idzie aktywować i tak mógłbym w nieskończoność. Na archu wszystko działa mi z miejsca. A sam snap to totalna porażka. Żeby uruchomić coś z tego snapa to trzeba latać po katalogach jak w jakimś windows 95. Na dodatek distro uruchamia mi się dłużej niż jakiekolwiek nieubuntowe distro.

melis

Instalacja Ubuntu, bywa kapryśna. Po ustawieniu jednej partycji, instalator się wysypuje, ale po powrocie, ma zapamiętane ustawienie, więc trzy partycje = się trzy wysypy = trzy powroty i jest ok :D Później podczas używania co jakiś czas wysyp czegoś, ale  z czasem wszystko się układa i działa stabilnie. Jednak takiego fikołka,jak skok z LTS, do krótkiej wersji, nie wykonał bym na pewno, chociaż tu pytanie dotyczy krótkich wersji, więc może i się to uda bez problemowo. Livepatch działa normalnie od strzała, po wcześniejszym utworzeniu konta oczywiście. Cała rzecz rozbija się jednak nie o Ubuntu, a Kubuntu. Tam wszystko jest...tak samo nie stabilne :D

Zobacz najnowsze wiadomości na forum