Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Samsung M2026w jak dobrać dobrą jakość wydruku bez nadużywania tonera

Zaczęty przez linux4ever, Kwiecień 17, 2025, 08:43:30 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jaką wartość wydruku należy ustawić aby drukować w miarę dobrej jakości?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Znów to samo pytanie: co chcesz drukować? Tekst, grafikę, "gęste" zdjęcie?

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Dokumenty - 300/600 dpi. Zasadniczo wystarczające jest 300dpi. Zdjęcia? Jeśli zależy Ci na jakości "photo", to najtaniej wychodzi zlecić to w punkcie, jako wydruk zdjęcia (nawet empik to robi). Generalnie przy zdjęciach - bardzo wysokie dpi i bardzo dobrej jakości papier, który najczęściej ma oznaczenie, "photo", "fotograficzny" lub podobne.

mirekc

Cytat: linux4ever w Kwiecień 17, 2025, 10:24:02 AMZdjęcia i dokumenty.
Z tego co widzę to jest monochromatyczna drukarka laserowa. A więc do ,,czystego" tekstu 300 dpi, do tekstu ze zdjęciami – 600 dpi (przy 300 dpi wychodzi zbyt gruby raster, taki ,,gazetowy"). Ja bym ustawił 600 dpi na stałe i się nie przejmował. Rozdzielczość 1200 dpi mogłaby być do zdjęć wysokiej jakości gdyby nie to, że ten typ drukarki w ogóle do zdjęć się nie nadaje.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum