Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jakie zdolności należy posiadać aby dobrze ogarniać linuksa

Zaczęty przez linux4ever, Kwiecień 17, 2025, 08:40:53 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

microsofter

Na pewno cierpliwość, wytrwałość, samozaparcie i ciągoty do eksploracji niezbadanego. Ogarnięcie Linuxa zajmuje więcej czasu, niż innych systemów uniksopodobnych, przez jego niekonsekwencję  (chaotyczne kierunki rozwoju) i rozsianą dokumentację, często fragmentaryczną.
Pamiętam, ile wysiłku, rozkminki i debugowania musiałem włożyć w moje pierwsze uruchomienie GUI na Linuxie. Więcej nawet nie próbowałem.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

QkiZ

Cytatprzez jego niekonsekwencję
Niby gdzie jest ta niekonsekwencja?
CytatJakie zdolności są niezbędne aby używać linuksa ?
Trochę samozaparcia, dużo myślenia logicznego, wyzbycia się windowsowych przyzwyczajeń. Im więcej problemów rozwiążesz tym większy skil masz.

microsofter

Cytat: QkiZ w Kwiecień 18, 2025, 07:53:58 PMNiby gdzie jest ta niekonsekwencja?

Typowy cykl rozwoju Linuxa:

1) pomyśl jak poprawić Linuxa; może to być coś podpatrzonego gdzie indziej, albo całkiem przełomowego,
2) szybko zaimplementuj to, zrób z userów betatesterów,
3) poprawiaj kod, wszelkimi sposobami nakłaniaj userów do aktualizacji na bierząco,
4) jest pomysł, jak zrobić to lepiej - porzuć to nad czym pracowałeś,
5) goto 2.

Dobitnym przykładem jest to, ile firewalli ma Linux - każdy inny OS ma 1, góra 2. Ile Linux ma systemów plików, a każdy kulawy, itd..
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

mirekc

Cytat: linux4ever w Kwiecień 17, 2025, 08:40:53 AMJakie zdolności są niezbędne aby używać linuksa ?
Na pewno trzeba wyraźnie rozróżnić pomiędzy ,,używać Linuksa" a ,,dobrze poznać Linuksa". Do tego pierwszego nie potrzeba wiele: ,,przyjazna" dystrybucja, czyli taka która zawiera w sobie wszystko co potrzebne (np. Ubuntu, Sparky, MX itp.), podstawowe umiejętności obsługi komputera i trochę szczęścia. To ostatnie potrzebne do tego, żeby wszystkie podstawowe funkcjonalności ruszyły ,,z pudełka". Jeśli zaraz na początku trzeba się będzie zmagać z grafiką, klawiaturą, myszą, drukarką, połączeniem z Internetem, odtwarzaniem filmów czy muzyki itp., to można się załamać.

QkiZ

Cytat: microsofter w Kwiecień 18, 2025, 08:42:42 PM
Cytat: QkiZ w Kwiecień 18, 2025, 07:53:58 PMNiby gdzie jest ta niekonsekwencja?

Typowy cykl rozwoju Linuxa:

1) pomyśl jak poprawić Linuxa; może to być coś podpatrzonego gdzie indziej, albo całkiem przełomowego,
2) szybko zaimplementuj to, zrób z userów betatesterów,
3) poprawiaj kod, wszelkimi sposobami nakłaniaj userów do aktualizacji na bierząco,
4) jest pomysł, jak zrobić to lepiej - porzuć to nad czym pracowałeś,
5) goto 2.

Dobitnym przykładem jest to, ile firewalli ma Linux - każdy inny OS ma 1, góra 2. Ile Linux ma systemów plików, a każdy kulawy, itd..
Ale gdzie ta niekonsekwencja? Bo dalej nie rozumiem.
Komponenty do Linuksa rzadko robią firmy, a zazwyczaj społeczność. Są wersje beta i testy. Oczywiście nie wszystko da się przetestować. Ludzie mają różny sprzęt, ale i tak to wychodzi w miarę ok, nie gorzej niż na Windows. Porzucanie danej technologii gdy jest przestarzała to normalny etap rozwoju.
Lol, Linuks ma tylko jeden firewall, ten w jądrze. Ma tylko różne nakładki do jego konfiguracji.
Są różne systemy plików, bo mają różne zastosowanie. I każdy jest lepszy od FAT, exFAT czy NTFS.
Doucz się bo wiedzę masz nikłą, nie wiele wiesz a próbujesz pouczać innych.
Cytat: mirekc w Kwiecień 20, 2025, 02:58:45 PM
Cytat: linux4ever w Kwiecień 17, 2025, 08:40:53 AMJakie zdolności są niezbędne aby używać linuksa ?
Na pewno trzeba wyraźnie rozróżnić pomiędzy ,,używać Linuksa" a ,,dobrze poznać Linuksa". Do tego pierwszego nie potrzeba wiele: ,,przyjazna" dystrybucja, czyli taka która zawiera w sobie wszystko co potrzebne (np. Ubuntu, Sparky, MX itp.), podstawowe umiejętności obsługi komputera i trochę szczęścia. To ostatnie potrzebne do tego, żeby wszystkie podstawowe funkcjonalności ruszyły ,,z pudełka". Jeśli zaraz na początku trzeba się będzie zmagać z grafiką, klawiaturą, myszą, drukarką, połączeniem z Internetem, odtwarzaniem filmów czy muzyki itp., to można się załamać.
O to to

microsofter

Wystarczy, że odniosę się do tego fragmentu:

Cytat: QkiZ w Kwiecień 27, 2025, 10:33:46 AMSą różne systemy plików, bo mają różne zastosowanie. I każdy jest lepszy od FAT, exFAT czy NTFS.

I od ReFS. W pierwszej chwili pomyślałem, że masz luki w wiedzy. Jednak w rzeczywistości, problem ma zupełnie inne podłoże: według takich jak ty, wszystko co w Linuxie jest najlepsze. A już szczególnie lepsze niż w Windows, i zawsze będzie lepsze. Nie docierają do was żadne argumenty, a jak ktoś je wyłoży, nie zna się i pisze bzdury. Nie widzę sensu tracić czasu na dyskusję z twoją osobą.
Pingwin ci na drogę.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum