Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Artix nie bootuje z usb albo nie startuje Calamares (Dinit)

Zaczęty przez linuxbest2024, Marzec 31, 2025, 04:17:34 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linuxbest2024

Na laptopie ideapad 100 15IAU7, gdy próbuję uruchomić iso z Artixem Dinit wersja z 2024 roku ,to przy próbie uruchomienia instalacji systemu calamares ,wiesza się przy starcie, pokazując wczytywanie modułów i nic się nie dzieje. System działa tylko z live usb. Z kolei na lenovo 14IIL05 system instaluje się bez problemu na tym obrazie ISO. A jeśli próbuje uruchomić instalator z obrazu iso w najnowszej wersji weekly albo najnowszej stable na jednym z tych 2 laptopów to po starcie obrazu iso z usb system w ogóle nie statruje ani nie pojawia się ekran startowy Artixa z możliwością wyboru języka itp. Dzieje się tak w każdej wersji obrazu iso stable i weekly czy to mate, czy lxqt i inne.

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linuxbest2024

Cytat: linux4ever w Marzec 31, 2025, 06:47:07 PMUżywasz ventoy czy etcher?

Odpalałem  ISO Na Ventoyu ,Na etcher ,Na rufusie na Indows 11 10 i na linuxach. Efekt zawsze jest taki sam.

linuxbest2024

Wydaje mi się ,że trzeba uruchamiać to iso w nomodeset. Taki sam problem mam na archcrafcie ,ale tam ustawienie nomodeset powoduje ,że po instalacji systemu nie działa zmiana jasności ekranu mimo ,że system się instaluje i nie ma problemów z calamares.

linuxbest2024

Jak w ventoy wybieram w obrazie iso Artixa opcję boot in grub2 to system uruchamia się na lenovo ideapad 1001 15iau7  ,ale Calamares nadal zatrzymuje się na ekranie powitalnym i nie da się zainstalować systemu.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum