Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Nie chcą mi się uruchomić dyski w obudowie HDD RAID.

Zaczęty przez kaszczor, Marzec 19, 2025, 12:40:40 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pavbaranov

Na czym ta awaria polegała i jak ją naprawiłeś?
W Systemsettings Plazmy masz możliwość automatycznego montowania urządzeń zewnętrznych. Po prostu włącz tę opcję i powinno to pomóc.

kaszczor

Cytat: pavbaranov w Marzec 20, 2025, 04:31:29 PMNa czym ta awaria polegała i jak ją naprawiłeś?
Wszystko jest opisane w tym wątku, a to jak naprawiłem 3 posty wcześniej. Nie chcę jeszcze raz tego wszystkiego powtarzać.

Cytat: pavbaranov w Marzec 20, 2025, 04:31:29 PMW Systemsettings Plazmy masz możliwość automatycznego montowania urządzeń zewnętrznych. Po prostu włącz tę opcję i powinno to pomóc.
Niestety, ale u mnie z tym urządzeniem na razie jeszcze nie działa.

mirekc

Cytat: kaszczor w Marzec 20, 2025, 04:07:43 PM
Cytat: mirekc w Marzec 20, 2025, 11:40:43 AMGeneralnie podejrzewam że tu jest jakiś problem z automounterem, ale nie znam się na konfiguracji tegoż. Niech się ktoś mądrzejszy wypowie.
Czyli co zrobić, aby to naprawić?
Najpierw zrób ten wpis w /etc/fstab. Jest możliwe, że ,,zatrybi". Wprawdzie urządzenia wymienne są obsługiwane przez uDev, ale on jakoś honoruje wpisy w /etc/fstab, jeśli są. Jak się nie uda, to się będziemy dalej martwić.

pavbaranov

Cytat: kaszczor w Marzec 20, 2025, 05:09:20 PM
Cytat: pavbaranov w Marzec 20, 2025, 04:31:29 PMNa czym ta awaria polegała i jak ją naprawiłeś?
Wszystko jest opisane w tym wątku, a to jak naprawiłem 3 posty wcześniej. Nie chcę jeszcze raz tego wszystkiego powtarzać.
Sorry, ale wiem, że jestem idiotą, ale nie ma nic na ten temat, albo nie widzę tego.

Cytat: pavbaranov w Marzec 20, 2025, 04:31:29 PMW Systemsettings Plazmy masz możliwość automatycznego montowania urządzeń zewnętrznych. Po prostu włącz tę opcję i powinno to pomóc.
Niestety, ale u mnie z tym urządzeniem na razie jeszcze nie działa.

[/quote]
Niestety "nie działa" nic nie mówi.

kaszczor

Cytat: pavbaranov w Marzec 20, 2025, 11:06:42 PMSorry, ale wiem, że jestem idiotą, ale nie ma nic na ten temat, albo nie widzę tego.
Wszystko jest.

No i nie działa. Od dawna mam to wszystko poustawiane jak trzeba i nadal muszę po każdorazowym włączeniu obudowy RAID z dyskami montować urządzenie ręcznie przy pomocy "zaklęcia" sudo mount -t ntfs /dev/sdb1 /mnt && mount | grep /dev/sdb1 (wcześniej tak nie było).

Cytat: mirekc w Marzec 20, 2025, 06:12:33 PMNajpierw zrób ten wpis w /etc/fstab. Jest możliwe, że ,,zatrybi". Wprawdzie urządzenia wymienne są obsługiwane przez uDev, ale on jakoś honoruje wpisy w /etc/fstab, jeśli są. Jak się nie uda, to się będziemy dalej martwić.
Co konkretnie mam tam wpisać?

mirekc

Cytat: kaszczor w Marzec 21, 2025, 06:43:48 AM
Cytat: mirekc w Marzec 20, 2025, 06:12:33 PMNajpierw zrób ten wpis w /etc/fstab. Jest możliwe, że ,,zatrybi". Wprawdzie urządzenia wymienne są obsługiwane przez uDev, ale on jakoś honoruje wpisy w /etc/fstab, jeśli są. Jak się nie uda, to się będziemy dalej martwić.
Co konkretnie mam tam wpisać?
Dokumentacji do tego jest całe mnóstwo, np.: https://help.ubuntu.com/community/Fstab. Po mojemu może być coś takiego (zakładając, że wcześniej założyłeś katalog /media/raid):
/dev/sdb1   /media/raid   ntfs  rw,user,noauto,exec   0   0Tylko weź poprawkę, że ja tego nie testowałem (nie mam takiego raida). Po modyfikacji /etc/fstab zrób próbę:
mount /media/raidJeśli wpis jest poprawny, raid powinien się zamontować.
Jakby jeszcze było coś nie tak, można wykonać następujące kroki:
  • Spróbować usunąć opcję ,,noauto" i sprawdzić ponownie.
  • Przy usuniętej opcji ,,noauto" wystartować system z podłączonym raidem – powinien się zamontować.

kaszczor

Cytat: mirekc w Marzec 21, 2025, 07:56:52 AMDokumentacji do tego jest całe mnóstwo, np.: https://help.ubuntu.com/community/Fstab. Po mojemu może być coś takiego (zakładając, że wcześniej założyłeś katalog /media/raid):
/dev/sdb1   /media/raid   ntfs  rw,user,noauto,exec   0   0Tylko weź poprawkę, że ja tego nie testowałem (nie mam takiego raida). Po modyfikacji /etc/fstab zrób próbę:
mount /media/raidJeśli wpis jest poprawny, raid powinien się zamontować.
Jakby jeszcze było coś nie tak, można wykonać następujące kroki:
  • Spróbować usunąć opcję ,,noauto" i sprawdzić ponownie.
  • Przy usuniętej opcji ,,noauto" wystartować system z podłączonym raidem – powinien się zamontować.
Niestety, ale to nie działa. Pojawia się komunikat "bash: /dev/sdb1: Brak dostępu".

Wszystko pięknie i ładnie, ale przed awarią, to ja nie musiałem się tak gimnastykować, zakładać żadnych katalogów, wpisywać żadnych "zaklęć", niczego też usuwać. Po prostu jednym kliknięciem uruchamiałem RAID i do tego chciałbym wrócić.
A sam dysk pojawiał mi się samoczynnie w katalogu /media

mirekc

CytatNiestety, ale to nie działa. Pojawia się komunikat "bash: /dev/sdb1: Brak dostępu".
Kiedy? Po poleceniu mount? To spróbuj
sudo mount /dev/sdb1 i napisz czy jest ten sam komunikat.
CytatWszystko pięknie i ładnie, ale przed awarią, to ja nie musiałem się tak gimnastykować, zakładać żadnych katalogów, wpisywać żadnych "zaklęć", niczego też usuwać. Po prostu jednym kliknięciem uruchamiałem RAID i do tego chciałbym wrócić.
A sam dysk pojawiał mi się samoczynnie w katalogu /media
Ale o awarii nic nie pisałeś, myślałem że tak masz od początku. Co się wydarzyło?

pavbaranov

Cytat: mirekc w Marzec 21, 2025, 11:57:05 AMAle o awarii nic nie pisałeś, myślałem że tak masz od początku. Co się wydarzyło?
Niestety tu @kaszczor jest tajemniczy. Próbowałem się dowiedzieć i wyłącznie odsyła, że opisał to wcześniej. Poświęciłem raz jeszcze czas dla niego, by znaleźć opis awarii i sposób jej naprawienia. Nie ma. Pierwszy wpis, w którym jest cokolwiek o awarii to: https://forum.linuxiarze.pl/index.php?msg=36519

kaszczor

Cytat: mirekc w Marzec 21, 2025, 11:57:05 AMAle o awarii nic nie pisałeś, myślałem że tak masz od początku. Co się wydarzyło?
Pisałem w wielu postach tego wątku. Gdybym tak miał od początku, to bym w ogóle nie zakładał tutaj tego wątku. No, bo po co, jak by wszystko działało, jak wcześniej działało?
No, ale jak muszę, to jeszcze raz powtórzę. Przed awarią, było tak. Po włączeniu laptopa i uruchomieniu obudowy RAID z dwoma dyskami, na górnym pasku samoczynnie pojawiała się ikonka "Dyski i urządzenia". Tam pojawiała się nazwa urządzenia jako jeden dysk. Klikałem tam w "Podepnij i otwórz". I śmigało. Po awarii, jak klikam w "Podepnij i otwórz", to pojawia się komunikat "Nie można podpiąć tego urządzenia".
Po uzyskanej tutaj pomocy teraz udało mi się uruchomić ten dysk, ale wyłącznie przy pomocy protezy. Za każdym razem, po włączeniu urządzenia muszę wpisywać w konsoli "zaklęcie" sudo mount -t ntfs /dev/sdb1 /mnt && mount | grep /dev/sdb1. Dzięki temu "zaklęciu" mam teraz dostęp do zawartości dysków spiętych w RAID, ale jest to trochę wkurzające, jak za każdym razem teraz trzeba się tak gimnastykować. Dlatego też chciałbym po prostu wrócić do tego, co było przed awarią.

mirekc

Cytat: kaszczor w Marzec 21, 2025, 02:10:57 PMPrzed awarią, było tak. Po włączeniu laptopa i uruchomieniu obudowy RAID z dwoma dyskami, na górnym pasku samoczynnie pojawiała się ikonka "Dyski i urządzenia". Tam pojawiała się nazwa urządzenia jako jeden dysk. Klikałem tam w "Podepnij i otwórz". I śmigało. Po awarii, jak klikam w "Podepnij i otwórz", to pojawia się komunikat "Nie można podpiąć tego urządzenia".
Ale jak to było z tą awarią? Nagle przestało działać bez widocznego powodu, czy może ,,padł" system i coś naprawiałeś, czy może coś przeinstalowywałeś/aktualizowałeś, czy może coś się wydarzyło z raidem? Każdy szczegół może mieć znaczenie.

pavbaranov

@kaszczor - https://sjp.pwn.pl/szukaj/awaria.html - to jest "awaria". Nic nie napisałeś na ten temat. Nie chodzi o to, że coś działało i przestało. To nie jest "awaria". Nie tak to rozumiemy. W systemie operacyjnym "awarię" może spowodować pierdyliard rzeczy. Od zmiany jakiegoś programu (raczej biblioteki) poprzez cudowne działania użytkownika, który dokonał jakichś zmian, bo wydawało mu się, że przyniesie to zbawienny efekt (nawet w innym zakresie), po w istocie fizyczną awarię urządzenia. Chodzi o to, abyś to opisał. Jeśli jesteś to w stanie zidentyfikować w czasie, to być może zachowały się z tego jeszcze jakieś logi.
Stąd też próbujemy się od Ciebie - albowiem nikt z nas przy Twoim komputerze nie stał wówczas i do tej pory nie stoi - dowiedzieć, co było tą "awarią".

microsofter

Skoro ręczne montowanie działa, a automatyczne przestało, popieram że

Cytat: mirekc w Marzec 20, 2025, 11:40:43 AMGeneralnie podejrzewam że tu jest jakiś problem z automounterem

Strzelam, że Ubuntu skopiowało automounter z Solarisa, zatem podobnie ma go w postaci usługi. Sprawdź sobie, czy ta usługa jest uruchomiona, i czy nie zgłasza błędów.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

Zobacz najnowsze wiadomości na forum