Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Nie chcą mi się uruchomić dyski w obudowie HDD RAID.

Zaczęty przez kaszczor, Marzec 19, 2025, 12:40:40 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

kaszczor

W zewnętrznej obudowie HDD RAID (ustawione na RAID 1) mam zainstalowane 2 dyski, które służą mi jako archiwum dla różnych ważnych plików (pliki zdjęciowe i inne). Tak się właśnie złożyło, że teraz te dyski nie chcą mi się w moim laptopie (Linux Ubuntu Studio 24.10) uruchomić. Przy próbie ich uruchomienia pojawia się komunikat - "Nie można podpiąć tego urządzenia".
Czy da się to jakoś uruchomić, abym chociaż mógł przekopiować te pliki na inny nieuszkodzony dysk? Jeżeli tak, to bardzo proszę o pomoc i podpowiedź, co mam zrobić, aby tak się stało.
Już teraz, z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

linux4ever

Popatrz w gnome-disk-utility czy możesz je zamontować przez opcje montowania takie dwie zębatki,dalej wyłączenie domyślnej sesji użytkownika->wymaganie dodatkowego upoważnienia do zamontowania a potem ok.

Pokaż też co wypluje program gsmarcontrol jeśli nie masz obu tych programów zainstaluj je przez sudo apt install gnome-disk-utility gsmartcontrol.

Sprawdź czy je wykrywa w biosie możesz też pod innym systemem np: https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/ lub https://www.linuxmint.com/download.php oba te  obrazy mają narzędzia do obsługi dysków możesz też sprawdzić pod jeszcze innym systemem i jeśli to nie zadziała potrzebujesz gparted i sprawdzić czy w nim wykrywa partycje oczywiście trzeba być ostrożnym i nic nie formatować.

Tu płyta live tego programu: https://gparted.org/livecd.php

Do kopiowania danych z dysków: https://clonezilla.org/

Jeśli nic z tego nie pomoże to dyski uszkodzone.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

kaszczor

Cytat: linux4ever w Marzec 19, 2025, 12:59:29 PMPopatrz w gnome-disk-utility czy możesz je zamontować przez opcje montowania takie dwie zębatki,dalej wyłączenie domyślnej sesji użytkownika->wymaganie dodatkowego upoważnienia do zamontowania a potem ok.
Pokazuje się jako jeden dysk 8 TB, ale żadnych zębatek tam nigdzie nie widzę.
Cytat: linux4ever w Marzec 19, 2025, 12:59:29 PMPokaż też co wypluje program gsmarcontrol jeśli nie masz obu tych programów zainstaluj je przez sudo apt install gnome-disk-utility gsmartcontrol.
(gsmartcontrol:8551): dconf-WARNING **: 14:06:37.768: unable to open file '/etc/dconf/db/site': Failed to open file "/etc/dconf/db/site": open() failed: Nie ma takiego pliku ani katalogu; expect degraded performance

(gsmartcontrol:8551): Gtk-WARNING **: 14:06:38.145: Theme directory places/128 of theme ubuntustudio has no size field

(gsmartcontrol:8551): Gtk-WARNING **: 14:06:38.145: Theme directory places/scalable of theme ubuntustudio has no size field

<warn>  [hz] Warning: exit: Device open failed, or device did not return an IDENTIFY DEVICE structure.
<warn>  [hz] Warning: exit: Device open failed, or device did not return an IDENTIFY DEVICE structure.
Cytat: linux4ever w Marzec 19, 2025, 12:59:29 PMSprawdź czy je wykrywa w biosie możesz też pod innym systemem np: https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/ lub https://www.linuxmint.com/download.php oba te  obrazy mają narzędzia do obsługi dysków możesz też sprawdzić pod jeszcze innym systemem i jeśli to nie zadziała potrzebujesz gparted i sprawdzić czy w nim wykrywa partycje oczywiście trzeba być ostrożnym i nic nie formatować.
Nie mam dostępu do żadnego innego systemu. W gparted partycje wykrywa.
Cytat: linux4ever w Marzec 19, 2025, 12:59:29 PMJeśli nic z tego nie pomoże to dyski uszkodzone.
Dyski nie są uszkodzone, To raczej obudowa powoduje, że tych dysków nie można uruchomić.
Znajomy mojego znajomego, który jest informatykiem odblokował mi to jakiś czas temu, bez żadnych strat w plikach i przez pewien czas miałem nawet do tych plików dostęp, ale potem sprawa się powtórzyła. Niestety, ale tenże informatyk nie chce mi już podpowiedzieć, jak to zrobił. Dlatego też poszukuję innej  drogi do tego, aby może samemu te dyski uruchomić, choćby tylko na czas, kiedy skopiuję dane z tych dysków na jakiś nowy, dodatkowy dysk.

linux4ever

Cytat: kaszczor w Marzec 19, 2025, 02:23:40 PM
Cytat: linux4ever w Marzec 19, 2025, 12:59:29 PMPopatrz w gnome-disk-utility czy możesz je zamontować przez opcje montowania takie dwie zębatki,dalej wyłączenie domyślnej sesji użytkownika->wymaganie dodatkowego upoważnienia do zamontowania a potem ok.
Pokazuje się jako jeden dysk 8 TB, ale żadnych zębatek tam nigdzie nie widzę.
Cytat: linux4ever w Marzec 19, 2025, 12:59:29 PMPokaż też co wypluje program gsmarcontrol jeśli nie masz obu tych programów zainstaluj je przez sudo apt install gnome-disk-utility gsmartcontrol.
(gsmartcontrol:8551): dconf-WARNING **: 14:06:37.768: unable to open file '/etc/dconf/db/site': Failed to open file "/etc/dconf/db/site": open() failed: Nie ma takiego pliku ani katalogu; expect degraded performance

(gsmartcontrol:8551): Gtk-WARNING **: 14:06:38.145: Theme directory places/128 of theme ubuntustudio has no size field

(gsmartcontrol:8551): Gtk-WARNING **: 14:06:38.145: Theme directory places/scalable of theme ubuntustudio has no size field

Cytat: linux4ever w Marzec 19, 2025, 12:59:29 PMSprawdź czy je wykrywa w biosie możesz też pod innym systemem np: https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/ lub https://www.linuxmint.com/download.php oba te  obrazy mają narzędzia do obsługi dysków możesz też sprawdzić pod jeszcze innym systemem i jeśli to nie zadziała potrzebujesz gparted i sprawdzić czy w nim wykrywa partycje oczywiście trzeba być ostrożnym i nic nie formatować.
Nie mam dostępu do żadnego innego systemu. W gparted partycje wykrywa.
Cytat: linux4ever w Marzec 19, 2025, 12:59:29 PMJeśli nic z tego nie pomoże to dyski uszkodzone.
Dyski nie są uszkodzone, To raczej obudowa powoduje, że tych dysków nie można uruchomić.
Znajomy mojego znajomego, który jest informatykiem odblokował mi to jakiś czas temu, bez żadnych strat w plikach i przez pewien czas miałem nawet do tych plików dostęp, ale potem sprawa się powtórzyła. Niestety, ale tenże informatyk nie chce mi już podpowiedzieć, jak to zrobił. Dlatego też poszukuję innej  drogi do tego, aby może samemu te dyski uruchomić, choćby tylko na czas, kiedy skopiuję dane z tych dysków na jakiś nowy, dodatkowy dysk.

Zębatki będą przy znaku trójkąta.

Co do dysków to może masz je zaszyfrowane?

Jakiś LUKS czy coś.

Odnośnie odblokowywania jest jeszcze ustawienie dostępu jako root.

Trzeba by było w terminalu wpisać chown i dostęp do partyjcji.

Czyli sudo chown wraz z nazwą partycji.

https://www.baeldung.com/linux/chown-chmod-permissions
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

kaszczor

Cytat: linux4ever w Marzec 19, 2025, 02:38:36 PMZębatki będą przy znaku trójkąta.
Niestety, ale nie da się zamontować przez te zębatki i nie ma czegoś takiego, jak domyślna sesja użytkownika.

Cytat: linux4ever w Marzec 19, 2025, 02:38:36 PMCo do dysków to może masz je zaszyfrowane?
Nie.

Cytat: linux4ever w Marzec 19, 2025, 02:38:36 PMJakiś LUKS czy coś.
A co to jest?

Cytat: linux4ever w Marzec 19, 2025, 02:38:36 PMOdnośnie odblokowywania jest jeszcze ustawienie dostępu jako root.

Trzeba by było w terminalu wpisać chown i dostęp do partyjcji.

Czyli sudo chown wraz z nazwą partycji.

https://www.baeldung.com/linux/chown-chmod-permissions
Wpisuję chown /dev/sdb1. W wyniku tego otrzymuje odpowiedź;
chown: brakujący argument po ,,/dev/sdb1"
Napisz ,,chown --help" dla uzyskania informacji.

pavbaranov

@kaszczor -
Jak podpięty jest ten RAID?
Czy w momencie bootowania systemu jest on podpięty, czy podpinasz później?
Jak montowany jest ten RAID? W GRUB, czy jako urządzenie zewnętrzne? Pokaż GRUB, czy co tam masz.
W Ubu Studio 24.10 masz Plazmę. Jak pokazuje dyski dolphin?
Co to znaczy: uruchamiam urządzenie?
Kiedy, w czym uzyskujesz komunikat: "Nie można uruchomić tego urządzenia"?
Piszesz, że jakiś informatyk podłączył Ci RAIDa - czy i jakich zmian w systemie dokonywałeś od tego czasu? Nie chodzi mi o zainstalowanie nowej wersji przeglądarki :)
Co siedzi w logach systemowych z momentu podjęcia "próby uruchomienia urządzenia"?
Pokaż wynik polecenia inxi -Fxx przy podłączonym RAID.

kaszczor

Cytat: pavbaranov w Marzec 19, 2025, 05:08:04 PM@kaszczor -
Jak podpięty jest ten RAID?
Czy w momencie bootowania systemu jest on podpięty, czy podpinasz później?
Podpinam później.

Cytat: pavbaranov w Marzec 19, 2025, 05:08:04 PMJak montowany jest ten RAID? W GRUB, czy jako urządzenie zewnętrzne? Pokaż GRUB, czy co tam masz.
Jako urządzenie zewnętrzne, po tym, jak już system jest uruchomiony i działa.

Cytat: pavbaranov w Marzec 19, 2025, 05:08:04 PMW Ubu Studio 24.10 masz Plazmę. Jak pokazuje dyski dolphin?
Dolphin nic nie pokazuje, bo w ogóle się nie uruchamia, po włączeniu tych dysków.

Cytat: pavbaranov w Marzec 19, 2025, 05:08:04 PMCo to znaczy: uruchamiam urządzenie?
Kiedy, w czym uzyskujesz komunikat: "Nie można uruchomić tego urządzenia"?
Na górnym pasku zadań pojawia się ikonka "Dyski i urządzenia". Po kliknięciu na tę ikonkę widać nazwę dysku RAID. Klikam tam na "Podepnij i otwórz" i wtedy pojawia się komunikat "Nie można podpiąć tego urządzenia".

Cytat: pavbaranov w Marzec 19, 2025, 05:08:04 PMPiszesz, że jakiś informatyk podłączył Ci RAIDa - czy i jakich zmian w systemie dokonywałeś od tego czasu? Nie chodzi mi o zainstalowanie nowej wersji przeglądarki :)
Żadnych...

Cytat: pavbaranov w Marzec 19, 2025, 05:08:04 PMCo siedzi w logach systemowych z momentu podjęcia "próby uruchomienia urządzenia"?
Pokaż wynik polecenia
inxi -Fxx
 przy podłączonym RAID.
W Wynikach polecenia inxi -Fxx są takie poniższe wyniki dotyczące tego dysku RAID.
ID-2: /dev/sdb model: H W RAID1 size: 7.28 TiB type: USB rev: 3.0
    spd: 5 Gb/s lanes: 1 serial: 86Y31YKDILBQKY008X55

Cała reszta danych dotyczy samego laptopa, jego dysku i innych. Nie dotyczy samego dysku RAID.

mirekc

Cytat: kaszczor w Marzec 19, 2025, 03:21:29 PMWpisuję chown /dev/sdb1. W wyniku tego otrzymuje odpowiedź;
chown: brakujący argument po ,,/dev/sdb1"
Napisz ,,chown --help" dla uzyskania informacji.
No dobrze, a jakie urządzenia blokowe Twój system naprawdę widzi? Wrzuć wynik polecenia:
lsblk --fs

kaszczor

Cytat: mirekc w Marzec 20, 2025, 07:37:26 AMNo dobrze, a jakie urządzenia blokowe Twój system naprawdę widzi? Wrzuć wynik polecenia:
lsblk --fs
NAME  FSTYPE  FSVER LABEL      UUID                                FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
loop0  squashfs 4.0                                                          0  100% /snap/core18/2855
loop1  squashfs 4.0                                                          0  100% /snap/bare/5
loop2  squashfs 4.0                                                          0  100% /snap/core22/1722
loop3  squashfs 4.0                                                          0  100% /snap/core24/739
loop4  squashfs 4.0                                                          0  100% /snap/core24/716
loop5  squashfs 4.0                                                          0  100% /snap/core22/1748
loop6  squashfs 4.0                                                          0  100% /snap/darktable/291
loop7  squashfs 4.0                                                          0  100% /snap/firmware-updater/147
loop8                                                                        0  100% /snap/firefox/5917
loop9                                                                        0  100% /snap/firefox/5889
loop10                                                                      0  100% /snap/firmware-updater/167
loop11                                                                      0  100% /snap/gnome-42-2204/176
loop12                                                                      0  100% /snap/freeshow/79
loop13                                                                      0  100% /snap/freeshow/82
loop14                                                                      0  100% /snap/gnome-46-2404/66
loop15                                                                      0  100% /snap/gnome-42-2204/202
loop16                                                                      0  100% /snap/gtk-common-themes/1535
loop17                                                                      0  100% /snap/hplip-printer-app/853
loop18                                                                      0  100% /snap/gnome-46-2404/77
loop19                                                                      0  100% /snap/hplip-printer-app/891
loop20                                                                      0  100% /snap/mesa-2404/143
loop21                                                                      0  100% /snap/mesa-2404/495
loop22                                                                      0  100% /snap/ps-printer-app/1310
loop23                                                                      0  100% /snap/ps-printer-app/1362
loop24                                                                      0  100% /snap/python38/22
loop25                                                                      0  100% /snap/snapd/23545
loop26                                                                      0  100% /snap/snapd/23771
loop27                                                                      0  100% /snap/snapd-desktop-integration/178
loop28                                                                      0  100% /snap/thunderbird/682
loop29                                                                      0  100% /snap/thunderbird/663
loop30                                                                      0  100% /snap/snapd-desktop-integration/253
sda                                                                                 
├─sda1 ext4    1.0              ff3a0075-368f-4dfb-aafc-1c61f5036f31  25,7G    49% /
├─sda2 vfat    FAT32            2C23-64F5                                1G    1% /boot/efi
├─sda3 ext4    1.0              99b49e61-d9b2-4ae4-848a-9c7b1632b546  665,4M    21% /boot
├─sda4 ext4    1.0              3a3741b4-3c9f-4258-a2ad-4c57fc916977    3,4G    0% /tmp
├─sda5 ext4    1.0              596a7f9a-d1fb-480f-aa3a-bd5344bb2d41    3,4G    0% /var/tmp
└─sda6 ext4    1.0              34cf7138-7434-4619-bd6e-48290e64dc67  206,7G    44% /home
sdb                                                                                 
└─sdb1 ntfs          Seagate-8TB 68C035D3015E2DAB

Z żadnym urządzeniem łączącym się przez USB nie mam żadnych trudności, a tylko z dyskami w obudowie RAID, których nie mogę po prostu podpiąć.

mirekc

Cytat: kaszczor w Marzec 20, 2025, 07:59:00 AMNAME  FSTYPE  FSVER LABEL      UUID                                FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
sdb                                                                                 
└─sdb1 ntfs          Seagate-8TB 68C035D3015E2DAB

Z żadnym urządzeniem łączącym się przez USB nie mam żadnych trudności, a tylko z dyskami w obudowie RAID, których nie mogę po prostu podpiąć.
Wygląda ładnie, system plików jest rozpoznawany. No to teraz:
sudo mount -t ntfs /dev/sdb1 /mnt && mount | grep /dev/sdb1

kaszczor

Cytat: mirekc w Marzec 20, 2025, 08:25:22 AMWygląda ładnie, system plików jest rozpoznawany. No to teraz:
Co to jest za "zaklęcie" i co ma dać? Należy je użyć przy włączonej obudowie RAID, czy przy wyłączonej?

pavbaranov

"Zaklęcie" ma podpiąć to urządzenie i sprawdzić. To, że inxi podaje sporo więcej informacji, to doskonale wiem. Skoro o nie pytam - są one pomocne. A tak będziemy zadawać mnóstwo pytań, jak np. o to jaki kernel masz w systemie, czy system obsługuje (nie tylko identyfikuje) ntfs itd.
Spróbuj też odpalić system z podpiętym RAID. Coś to zmienia?

kaszczor

Cytat: mirekc w Marzec 20, 2025, 08:25:22 AMWygląda ładnie, system plików jest rozpoznawany. No to teraz:
Przy pomocy tego "zaklęcia" udało mi się wreszcie podpiąć dyski w obudowie RAID. Ale po odpięciu tego urządzenia i ponownym jego włączeniu problem pojawia się ponownie i znowu pojawia się komunikat, że "Nie można podpiąć tego urządzenia". I ponownie muszę użyć tego samego "zaklęcia" do podpięcia dysków znajdujących się w tej obudowie RAID. Wygląda więc na to, że teraz za każdym razem będzie trzeba podpinać urządzenie przy użyciu powyższego "zaklęcia", bo przy ponownym uruchomieniu urządzenia wszystko się resetuje i powraca do tego samego błędu.

mirekc

Cytat: kaszczor w Marzec 20, 2025, 10:04:55 AM
Przy pomocy tego "zaklęcia" udało mi się wreszcie podpiąć dyski w obudowie RAID. Ale po odpięciu tego urządzenia i ponownym jego włączeniu problem pojawia się ponownie i znowu pojawia się komunikat, że "Nie można podpiąć tego urządzenia". I ponownie muszę użyć tego samego "zaklęcia" do podpięcia dysków znajdujących się w tej obudowie RAID. Wygląda więc na to, że teraz za każdym razem będzie trzeba podpinać urządzenie przy użyciu powyższego "zaklęcia", bo przy ponownym uruchomieniu urządzenia wszystko się resetuje i powraca do tego samego błędu.
To teraz proponuję założenie dedykowanego katalogu na to urządzenie i zrobienie wpisu w /etc/fstab. Nawet jak nie pomoże całkowicie, to będzie można montować krótkim ,,zaklęciem" sudo mount nazwa_katalogu
Generalnie podejrzewam że tu jest jakiś problem z automounterem, ale nie znam się na konfiguracji tegoż. Niech się ktoś mądrzejszy wypowie.

kaszczor

Cytat: mirekc w Marzec 20, 2025, 11:40:43 AMTo teraz proponuję założenie dedykowanego katalogu na to urządzenie i zrobienie wpisu w /etc/fstab. Nawet jak nie pomoże całkowicie, to będzie można montować krótkim ,,zaklęciem"
sudo mount nazwa_katalogu
Długość "zaklęcia" nie ma znaczenia. Chciałbym wrócić do tego co było przed awarią, bo wtedy było najwygodniej i najmniej wkurzające.

Cytat: mirekc w Marzec 20, 2025, 11:40:43 AMGeneralnie podejrzewam że tu jest jakiś problem z automounterem, ale nie znam się na konfiguracji tegoż. Niech się ktoś mądrzejszy wypowie.
Czyli co zrobić, aby to naprawić?

Zobacz najnowsze wiadomości na forum