Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Program kontrolujący cykle ładowania i rozładowywania baterii laptopa.

Zaczęty przez kaszczor, Marzec 07, 2025, 12:10:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

kaszczor

Poszukuję jakiegoś programu, który by samoczynnie włączał ładowanie baterii laptopa, przy wcześniej ustalonym minimalnym procencie jej naładowania i wyłączał takie ładowanie przy wcześniej ustalonym maksymalnym naładowaniu tej baterii. Czy taki program w ogóle istnieje?

linux4ever

Cytat: kaszczor w Marzec 07, 2025, 12:10:24 PMPoszukuję jakiegoś programu, który by samoczynnie włączał ładowanie baterii laptopa, przy wcześniej ustalonym minimalnym procencie jej naładowania i wyłączał takie ładowanie przy wcześniej ustalonym maksymalnym naładowaniu tej baterii. Czy taki program w ogóle istnieje?

Okazuje się że istnieje:  https://www.baeldung.com/linux/limit-battery-charge-level
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Nadto - niektóre narzędzia dostarczane wraz z DE również tego typu ułatwienia oferują. Nie wiem jakie DE masz.

microsofter

Cytat: kaszczor w Marzec 07, 2025, 12:10:24 PMCzy taki program w ogóle istnieje?

Nie istnieje. Akumulatory litowo-jonowe, w porównaniu do starszych technologii, potrzebują układu zarządzania ładowaniem. Udostępnia on nam informacje, czy bateria jest ładowana, oraz w jakim stopniu jest naładowana. Natomiast nie umożliwia ingerencji w proces ładowania.

Generalnie, nawet przy najgrubszych modach, jak przeszczep napędu samochodu elektrycznego do innego, nie grzebie się w BMS. Jest on zaprogramowany optymalnie do danego ogniwa.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

melis

microsofter z całym szacunkiem, ale co ma bms ogniwa, do procesu uruchamiania ładowania i, jego zakańczania? (oczywiście, że ma wiele, ale skupiamy się na  programowej opcji, wł/wył zasilanie do baterii) Za przeproszeniem, wisi mu to i powiewa. Kontroluje jedynie graniczne napięcia i wahania pomiędzy ogniwami - ewentualnie wyrównuje w razie potrzeby. Programowo od strony OS, na pewno można ustalić zakończenie procesu ładowania, ale nie wiem jak ze startem. Wiem, że w laptopach Dell - nie znam modeli, można dużo bardziej wpływać na ten proces. I czy nie umożliwa bms ingerencji nam w ten proces,też bym polemizował, albowiem są bmsy z wyjściem bluetooth, CAN, czy szeregowym, pozwalające na konfiguracje pracy. Jasne, że te w laptopach takich opcji nie przewidują, ale to nie tak, że nie możemy nic zrobić. Nadto możemy w takiej baterii wgrać od nowa wsad - rom bms - po wymianie akumulatorów, aby mogły pracować w całym swym zakresie napięć, gdyż nawet jeśli ogniwa zachowują wciąż 80% pojemności, po okreslonej ilości cykli, bms automatycznie obniża ich pojemność, przez zmniejszenie dostepnego zakresu napięć.

microsofter

W takim razie, będę musiał poczytać, co tam wymyślił Dell. Żaden z moich 7 notebooków nie miał czegoś podobnego (ani inne urządzenia). Jadnak nadal nie rozumiem, po co user miałby ingerować w proces ładowania. Zwiększając prąd/temperaturę, zrobisz sobie kuku. Zmniejszanie/wstrzymywanie ładowania jest bez sensu.

No dobra, załóżmy że laptop jest rozładowany, potrzebuję włączyć go w samochodzie, ale bez uruchamiania silnika, i do tego mam resztkę prądu w akumulatorze (samochodu). Zatem teoretycznie może wystąpić taka sytuacja, że zależy mi, aby laptop nie ciągnął dodatkowego prądu na ładowanie swojego akumulatorka. Naciskam wtedy 1-2 zatrzaski i wyciągam baterię. Sekunda roboty.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

kaszczor

To wszystko o czym tu stoi napisane trochę dla mnie za mundre jest. A mnie chodzi o to, aby w moim laptopie postawionym na Ubuntu Studio akumulator zaczął się samoczynnie ładować, jak jego stan naładowania spadnie do 20% i przestał się samoczynnie ładować, jak jego stan naładowania dotrze do 80%. I tak w kółko.
Zainstalowałem sobie TLP i w pliku etc/tlp.conf ustawiłem odpowiednio wartości 20% i 80%. Niestety, ale nie widzę nic, aby to działało. Stan naładowania akumulatora stoi na 92% i się nie zmienia.
Nie o to mi chodziło.

Fibbi99

Cytat: kaszczor w Marzec 10, 2025, 06:08:31 PMTo wszystko o czym tu stoi napisane trochę dla mnie za mundre jest. A mnie chodzi o to, aby w moim laptopie postawionym na Ubuntu Studio akumulator zaczął się samoczynnie ładować, jak jego stan naładowania spadnie do 20% i przestał się samoczynnie ładować, jak jego stan naładowania dotrze do 80%. I tak w kółko.
Zainstalowałem sobie TLP i w pliku etc/tlp.conf ustawiłem odpowiednio wartości 20% i 80%. Niestety, ale nie widzę nic, aby to działało. Stan naładowania akumulatora stoi na 92% i się nie zmienia.
Nie o to mi chodziło.
Możesz spróbować zainstalować tlp-ui, żeby łatwiej skonfigurować ustawienia. Czasami trzeba jeszcze ręcznie włączyć odpowiednie opcje zarządzania energią w BIOS-ie, żeby funkcja ładowania do 80% działała poprawnie.

kaszczor

Cytat: Fibbi99 w Marzec 10, 2025, 09:50:54 PMMożesz spróbować zainstalować tlp-ui, żeby łatwiej skonfigurować ustawienia. Czasami trzeba jeszcze ręcznie włączyć odpowiednie opcje zarządzania energią w BIOS-ie, żeby funkcja ładowania do 80% działała poprawnie.
Niestety, ale w repozytoriach tlp-ui nie ma. U mnie tlp na razie nie działa.

linux4ever

Cytat: kaszczor w Marzec 11, 2025, 10:07:52 AM
Cytat: Fibbi99 w Marzec 10, 2025, 09:50:54 PMMożesz spróbować zainstalować tlp-ui, żeby łatwiej skonfigurować ustawienia. Czasami trzeba jeszcze ręcznie włączyć odpowiednie opcje zarządzania energią w BIOS-ie, żeby funkcja ładowania do 80% działała poprawnie.
Niestety, ale w repozytoriach tlp-ui nie ma. U mnie tlp na razie nie działa.

Jak to bywa na linuksie musisz to skompilować lub zainstalować z innego servera:

https://github.com/d4nj1/TLPUI/blob/master/docs/INSTALL.md#pypi

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

kaszczor

Cytat: linux4ever w Marzec 11, 2025, 12:14:29 PMJak to bywa na linuksie musisz to skompilować lub zainstalować z innego servera:
Zainstalowałem tlp-ui, ale nic to nie zmieniło, niestety. Nadal u mnie w ogóle nie działa.

linux4ever

Cytat: kaszczor w Marzec 11, 2025, 07:58:36 PM
Cytat: linux4ever w Marzec 11, 2025, 12:14:29 PMJak to bywa na linuksie musisz to skompilować lub zainstalować z innego servera:
Zainstalowałem tlp-ui, ale nic to nie zmieniło, niestety. Nadal u mnie w ogóle nie działa.

Bo trzeba je włączyć tu z tego artykułu jak:

https://vitux.com/how-to-improve-notebook-battery-life-in-debian-with-tlp/

Co prawda do debiana ale powinno działać wklejam komendy wpisać je trzeba jedna po drugiej:

Cytatsudo tlp start

Cytattlpui

I jeśli zainstalowałeś tlpui z flathuba potrzebujesz programu flatseal aby nadać wyższe uprawnienia.

Oczywiście w przypadku gdyby nie działało.

melis

Cytat: linux4ever w Marzec 12, 2025, 07:04:55 AMsudo tlp start
Nie wiem czy nie brakuje tu systemctl, wywołania serwisu tlp. Jednak TLP to jedno, a obsługa jego funkcji przez dany laptop, to już coś innego.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum