Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Kali i instalacja WIFI RTL8812BU

Zaczęty przez aryann, Marzec 04, 2025, 05:18:01 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

aryann

Witam wszystkich

chciałem jak w temacie zainstalować WIFI

tu w sieci:
https://www.fastoe.com/blog/install-rtl ... e-on-linux

znalazłem to:

sudo apt update
sudo apt -y install dkms git bc
git clone https://github.com/fastoe/RTL8812BU.git
cd RTL8812BU
VER=$(sed -n 's/\PACKAGE_VERSION="\(.*\)"/\1/p' dkms.conf)
sudo rsync -rvhP ./ /usr/src/rtl88x2bu-${VER}
sudo dkms add -m rtl88x2bu -v ${VER}

do tego momentu jakby wszystko ok

sudo dkms build -m rtl88x2bu -v ${VER}

Error! Your kernel headers for kernel 6.12.13-amd64 cannot be found at /lib/modules/6.12.13-amd64/build or /lib/modules/6.12.13-amd64/source.
Please install the linux-headers-6.12.13-amd64 package or use the --kernelsourcedir option to tell DKMS where it's located.

sudo dkms install -m rtl88x2bu -v ${VER}

Error! Your kernel headers for kernel 6.12.13-amd64 cannot be found at /lib/modules/6.12.13-amd64/build or /lib/modules/6.12.13-amd64/source.
Please install the linux-headers-6.12.13-amd64 package or use the --kernelsourcedir option to tell DKMS where it's located.

i pewnie w konsekwencji po:
sudo modprobe 88x2bu

modprobe: FATAL: Module 88x2bu not found in directory /lib/modules/6.12.13-amd64

proszę o pomoc ,za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję

linux4ever

Musisz zainstalować kearnel-headers.

Ta paczka nazywa się linux-headers i ma liczbę powiązaną z wersją kernela.

Aby mieć w repozytorium ich kod trzeba zedytować sources.list i dodać linijkę z nazwą  src.

Nie wiem jakie źródła ma kali choć bazuje na  debianie.

Napisz czy używasz apt, synaptic manager czy też aptitude.

W terminalu wpisz apt-cache search nazwaprogramu lub aptitude search nazwaprogramu a w synaptic manager użyj lupy i wpisz linux-headers.

Masz też GCC do skompilowania tego kodu i pozostałe pakiety z build-essential?

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Zobacz najnowsze wiadomości na forum