Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Z Fedory na openSUSE

Zaczęty przez jankycoder, Marzec 04, 2025, 02:39:55 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

jankycoder

Zastanawiam się nad przesiadką z Fedory na openSUSE. Czy to dobry pomysł?

linux4ever

Cytat: jankycoder w Marzec 04, 2025, 02:39:55 PMZastanawiam się nad przesiadką z Fedory na openSUSE. Czy to dobry pomysł?

To zależy  czy jedno i drugie to rolling release.

Jeśli rolling to nie ma to znaczenia.

Natomiast przy wersji stable wybrałbym OpenSUSE jest prostsze w obsłudze i chyba ma więcej pakietów.

Zaś przy Fedorze masz więcej grup wsparcia w tym płatnego o ile się nie mylę.

Tak naprawdę zostań przy distro które ci bardziej odpowiada nie tylko ze względu na wygląd ale także na obsługę.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

jankycoder

Sercem jestem z Fedorą ;) Dzięki. Zostaję.

Piotr_1988

Cytat: linux4ever w Marzec 04, 2025, 02:48:01 PM
Cytat: jankycoder w Marzec 04, 2025, 02:39:55 PMZastanawiam się nad przesiadką z Fedory na openSUSE. Czy to dobry pomysł?

To zależy  czy jedno i drugie to rolling release.

Jeśli rolling to nie ma to znaczenia.

Natomiast przy wersji stable wybrałbym OpenSUSE jest prostsze w obsłudze i chyba ma więcej pakietów.

Zaś przy Fedorze masz więcej grup wsparcia w tym płatnego o ile się nie mylę.
Po pierwsze Fedora nie ma wersji rolling. Po drugie Fedora nie ma wsparcia płatnego. Po trzecie Fedora ma więcej pakietów niż openSUSE.
NixOS  |  Rocky Linux

pavbaranov

@jankycoder - Moim zdaniem największa różnica między obu to istniejący w Zuśce YaST. Poczytaj o nim - jeśli uznasz go za przydatny na tyle, że wart przesiadki, to się przesiądź. Możesz również wypróbować go w praktyce, albowiem Zuśka ma również wersję liveiso.
Druga zasadnicza różnica, to stosunkowa łatwość przejścia w Zuśce na wersję RR (Thumbleweed, jeśli zaczniesz od Leap).
Trzecia - to całkiem spore repozytorium tworzone niezależnie, przez społeczność. Tu już kompletnie indywidualne potrzeby decydują, bowiem albo potrzebujesz tych dodatkowych pakietów, albo nie. Często to są jakieś niszowe rzeczy, ale niektórym właśnie one są potrzebne.

ciubaka

Obsługa YaST-a niektórych przerasta. Mnie na przykład takie gusła skutecznie odepchnęły od Susła.

jankycoder

Rozumiem. Na komputerze uczę się, ogólnie mówiąc, "tworzyć". Z abecadła zacząłem dopiero A. Ale się nie poddaję. Trochę front-endu, trochę grafiki, muzyki... Potem wybiorę co porzucić, a w co brnąć dalej.

Może są jakieś distra właśnie dla mnie...? Ja znam ciutkę lepiej tylko Fedorę. Gdzieś tam z tyłu głowy kołacze tylko Ubuntu...

linux4ever

Cytat: jankycoder w Marzec 09, 2025, 05:18:17 PMRozumiem. Na komputerze uczę się, ogólnie mówiąc, "tworzyć". Z abecadła zacząłem dopiero A. Ale się nie poddaję. Trochę front-endu, trochę grafiki, muzyki... Potem wybiorę co porzucić, a w co brnąć dalej.

Może są jakieś distra właśnie dla mnie...? Ja znam ciutkę lepiej tylko Fedorę. Gdzieś tam z tyłu głowy kołacze tylko Ubuntu...

A do jakich języków programowania ma być ta wersja linuksa ?

Jakie GUI ciebie interesuje ?

I jakie parametry ma twój komputer?

Zadaje te pytania bo webmaster może pisać strony na dowolnym linuksie,programista by postawił na Ubuntu zaś dev ops chyba Fedore i OpenSUSE.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Zobacz najnowsze wiadomości na forum