Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Niemożliwa instalacja Antixa 23.2

Zaczęty przez Wabi, Marzec 17, 2025, 06:15:10 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Wabi

Po zainstalowaniu Antixa 23.2 z pendriva w Lenovo system próbuje się uruchomić bo wyświetla się plansza Grub z wyborem, ale szybko pojawia się czarny erkan z migającym kursorem w górnej lewej części. Co się mogło stać?

linux4ever

Czy zaktualizowało i doinstalowało kernel w sensie że stworzyło plik vmlinuz i initrd.img.

To tworzy dowiązania symboliczne.

Gdy tworzy takie pliki wykrywane jest jądro systemu i system się bootuje.

Tyle odemnie.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Pokaż ustawienia tego GRUBa oraz konfigurację komputera.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Wabi

Zainstalowało w końcu na Lenovo 3000 G530 z kernelem 5.10. Każde uruchomienie systemu zajmuje około 25 minut. W tym czasie jest czarny ekran z migającym w lewym górny rogu kursorem. Czy można to jakoś przyspieszyć?

linux4ever

Cytat: Wabi w Marzec 18, 2025, 07:14:38 PMZainstalowało w końcu na Lenovo 3000 G530 z kernelem 5.10. Każde uruchomienie systemu zajmuje około 25 minut. W tym czasie jest czarny ekran z migającym w lewym górny rogu kursorem. Czy można to jakoś przyspieszyć?

Wygląda to na bottleneck albo za słaby jest procesor lub za wolny dysk czy karta graficzna lub integra na to wpływa nie wiem,.

Ram dla bootowania nie ma znaczenia albo może mieć znaczenie gdy jest włączonych zbyt wiele usług.

Możliwe iż zmiana opcji gruba przyszpieszy to i owo mam na myśli: zmiana trybu graficznego i logowania możesz zmienić wielkość czcionki,menadżer logowania przestawić na lżejszy z gui lub bez,wyłączyć część ładowanych modułów mówiąc usługi miałem na myśli procesy w trakcie których ładowane są  te elementy kernela możliwe że można pójść dalej i powyłączać urządzenia które wykrywa w biosie lub uefi albo zwiększyć ilość ramu przez zmianę kości ram lub utworzenie swap to utworzenie swap może odbić się czkawką dla dysku.

Pliki konfiguracyjne urządzeń znajdziesz w /dev, i jak sprawdziłem w /boot konfiguracje całego gruba czy kernela.

Oczywiście to zbyt hardkorowe aby grzebać w dev i boot ale możliwe do  realizacji nie wiem jak się wtedy sprzęt zachowa.

Jedynie ze zwyczajnych sposobów zostaje zmiana gui na lżejsze mam tu na myśli lxde lub xfce o ile jest w repozytorium sudo apt purge mazwagui* usunie wszystkie pakiety z danym gui a podmiana przez sudo apt install xfce* zainstaluje nowe potem tylko reboot.

PS:GUI musi i to koniecznie być wspierane przez twórców danego distro np: mate,xfce oraz inne można używać na debianie wyjątkami są  icewm,sway,wmaker(czy jak tam się zwie),fluxbox ich instalacja nie jest wspierana bo nie ma ich w repozytorium co prawda można je zbudować z kodu źródłowego i podmienić ale to uczyni system z dziurami jak sito wraźliwym na wszelkie ataki(o ile ktoś wcześniej ich nie doda do distro i nie załata).

I tyle z moich pomysłów.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

@Wabi - Pokaż te rzeczy, o które prosiłem. Obecnie konfigurację to najlepiej z inxi -Fxx
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Wabi

Działa już po wpisaniu w ustawieniach gruba tsc=unstable zgodnie z tym co napisali na forum Antixa https://www.antixforum.com/forums/topic/takes-ages-to-load-os-from-hd/#post-149101.

melis

Cytat: linux4ever w Marzec 18, 2025, 08:02:11 PMJedynie ze zwyczajnych sposobów zostaje zmiana gui na lżejsze mam tu na myśli lxde lub xfce
Coś mnie świta, że zastosowany w AntiX fluxbox, jest już najlżejszym menadżerem okien ;) Osobiście używałem AntiX, ale na taki kłopot jak u kolegi, nie raczyłem się załapać. Widać jednak kłopot znany i rozwiązanie też mają.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum