Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ctrl+Alt+F1 i powrót przez Ctrl+Alt+F7

Zaczęty przez Piejanto, Luty 11, 2025, 03:44:49 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Piejanto

Zauważyłem, że o ile Virginia na moim LinuxMint Mate jeszcze ma funkcję zrzucania trybu graficznego przez kombinację klawiszową Ctrl+Alt+F1 i powrotu do trybu graficznego przez Ctrl+Alt+F7,
o tyle już Wilma oraz Xia tej możliwości nie mają i wymienione kombinacje tylko wyłączają mysz oraz przywracają włączenie myszy.
Ciekaw jestem dlaczego tak się stało, bo czasem lubiłem się pobawić "gołym" Linuxem.

A być może zmieniono kombinację klawiszową i ja jeszcze o tym nie wiem

Proszę kolegów o informację na ten temat.
Pozdrowienia.

Zambi0

Cytat: Piejanto w Luty 11, 2025, 03:44:49 PMZauważyłem, że o ile Virginia na moim LinuxMint Mate jeszcze ma funkcję zrzucania trybu graficznego przez kombinację klawiszową Ctrl+Alt+F1 i powrotu do trybu graficznego przez Ctrl+Alt+F7,
o tyle już Wilma oraz Xia tej możliwości nie mają i wymienione kombinacje tylko wyłączają mysz oraz przywracają włączenie myszy.
Ciekaw jestem dlaczego tak się stało, bo czasem lubiłem się pobawić "gołym" Linuxem.

A być może zmieniono kombinację klawiszową i ja jeszcze o tym nie wiem

Proszę kolegów o informację na ten temat.
Pozdrowienia.
Rzeczywiście, w nowszych wersjach Linuksa i różnych środowiskach graficznych takie skróty mogą się zmieniać. W przypadku Wilmy i Xii możesz spróbować kombinacji Ctrl+Alt+F3 do przejścia na konsolę i Ctrl+Alt+F7 lub F1 do powrotu do trybu graficznego (zależnie od dystrybucji). Zmiana ta może wynikać z aktualizacji systemu lub używanego menedżera wyświetlania. Czasem też w konfiguracji może być inna przypisana kombinacja klawiszy, ale zawsze warto sprawdzić dokumentację dla konkretnej wersji.

pavbaranov

Jeśli to Mate jest na Wayland (nie wiem - lata nie używałem), to niekiedy ta kombinacja nie działa i trzeba spróbować F1...Fn. Może któraś zadziała.
Niekiedy trzeba z palca coś po prostu wpisać w pliki konfiguracyjne.
Znalazłem też coś takiego: https://github.com/Ulauncher/Ulauncher/wiki/Hotkey-In-Wayland
Oczywiście wszystko (z wyjątkiem pierwszego) z założeniem, że to Wayland.

Piejanto

Panowie
#ZambiO
#Pavbaranov

Dziękuję za odpowiedzi.

Na Asusie mam Minta Mate Virginia, a na Fuji mam Minta Xia (Miałem Minta Mate Wilmę ale to był chyba jakiś niewypał)

Próba na Asusie [Mint Mate Virginie wykazała,że do zrzutu działają kombinacje
Ctrl+alt+F1  Zrzuca tryb graficzny
Ctrl+Alt+F3  Zrzuca tryb graficzny
A do przywrócenia
Ctrl+Alt+F7  Przywraca tryb graficzny

W sprawie Minta Mate Xia poinformuję oddzielnie, gdyż dostęp do niego będę miał za kilka dni.

Pawle bardzo dziękuję, że nade mną czuwasz i tutaj.
Z Archa musiałem zrezygnować ze względu na mój zbyt niedorozgarnięty zmysł komputerowy.

Dziękuję

Zobacz najnowsze wiadomości na forum