Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak wyczyścić/usunąć program zainstalowany za pomocą wine

Zaczęty przez elczer2@gmail.com, Luty 07, 2025, 05:27:04 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

elczer2@gmail.com

Mam taki problem, zainstalowałem w Ubuntu 24.1 oprogramowanie do programatora , oprogramowanie działało bez problemu aż do momentu gdy zainstalowałem nowszą wersję, teraz programator przestał działać a ponowna instalacja pokazuje błąd sterownika USB dedykowany dla tego programatora Programator to TL866 II Plus firmy Xgecu  https://nerdyelectronics.com/install-tl866-ii-programmers-software-xgpro-on-a-linux-machine/#google_vignette . Moje pytani jest takie: jak usunąć starszą wersję oprogramowania, tak abym mógł zainstalować nowszą. Komenda wine uninstaller wpisana do Terminala nie pokazuje, że Xgpro jest zainstalowane w komputerze

linux4ever

Musisz usunąć prefix i stworzyć nowy najprościej będzie w q4wine.

W  q4wine kilkasz prefiksy->usuń prefiks z tym że usunie wszystkie pliki i trzeba zrobić wtedy konfiguracje od nowa.

Ręcznie usuniesz prefiks z dysku wybierając partycje home w systemie potem  wyświelt ukryte pliki.

W katalogu .local/share/wineprefixes jak i .config/q4wine/prefixes są ich ustawienia.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

elczer2@gmail.com

Dzięki za podpowiedź, sęk w tym, że obydwa foldery są puste?

linux4ever

Cytat: elczer2@gmail.com w Luty 07, 2025, 06:38:27 PMDzięki za podpowiedź, sęk w tym, że obydwa foldery są puste?

Nie mogą być puste bo wine tworzy ustawienia czyli tz prefiksy w czasie instalacji software w wine w tych katalogach powinno być wszystko co instalowałeś do tej pory tj biblioteki,pliki wykonywalne itp.....

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

elczer2@gmail.com

Cytat: linux4ever w Luty 07, 2025, 06:46:26 PM
Cytat: elczer2@gmail.com w Luty 07, 2025, 06:38:27 PMDzięki za podpowiedź, sęk w tym, że obydwa foldery są puste?

Nie mogą być puste bo wine tworzy ustawienia czyli tz prefiksy w czasie instalacji software w wine w tych katalogach powinno być wszystko co instalowałeś do tej pory tj biblioteki,pliki wykonywalne itp.....

elczer2@gmail.com

A jednak są, Q4Wine też nie "widzi" żadnych prefixów, folder Xgecu jest oczywiście z plikami dll i całąresztą do uruchomienia ale program nie daje się uruchomić mimo, że na pulpicie jest ikona do uruchomienia

elczer2@gmail.com

Koledzy, prozę o pomoc w realnym usunięciu poprzedniego oprogramowania, abym mógł zainstalować nową wersję oprogramowania dla programatora TL866 II Plus,Hero Member udzielił kilka wskazówek ale nie zadziałały, oprogramowanie Xgpro podczas instalacji nowszej wersji oprogramowania wywala błąd sterownika USB i nie instaluje się do końca, https://forum.linuxiarze.pl/index.php?action=go;url=aHR0cHM6Ly9uZXJkeWVsZWN0cm9uaWNzLmNvbS9pbnN0YWxsLXRsODY2LWlpLXByb2dyYW1tZXJzLXNvZnR3YXJlLXhncHJvLW9uLWEtbGludXgtbWFjaGluZS8jZ29vZ2xlX3ZpZ25ldHRl

pavbaranov

Nie alarmuj tak :)
Ten program nie ma również deinstalatora? Najczęściej windowsowe programy tak mają (nie wine uninstaller, tylko instalator, który jest w tym *.rar).
Jeśli nie - to ja usunąłbym po prostu katalogi z tym programem i ewentualnie przeczyścił konfigurację wine. To ostatnie robisz na swoje ryzyko, bo ja nie korzystam z wine od niepamiętnych lat.

linux4ever

Spróbuj uruchomić w q4wine i wybierz typ systemu operacyjnego.

W tym programie odpalasz software przez wine bo to nakładka na niego.

I jaką masz wersje wine x86 czy x64 gdyż  w 32 bitowej nie uruchamiają się programy z 64 bitowej i vice versa.

Napiszę poradnik jeśli będzie trzeba.

elczer2@gmail.com

Cytat: linux4ever w Luty 17, 2025, 09:53:40 AMSpróbuj uruchomić w q4wine i wybierz typ systemu operacyjnego.

W tym programie odpalasz software przez wine bo to nakładka na niego.

I jaką masz wersje wine x86 czy x64 gdyż  w 32 bitowej nie uruchamiają się programy z 64 bitowej i vice versa.

Napiszę poradnik jeśli będzie trzeba.

elczer2@gmail.com

Jeśli mogę prosić poproszę o więcej podpowiedzi, mam wine 86

linux4ever

Wpisz w terminalu sudo apt install q4wine

Następnie z q4wine wybierz plik run

Wybierz tam swój plik exe

Kliknij ok wine wtedy uruchomi program

Stowrzy sie wtedy prefix i uruchomisz program ze skrótu

A tu jak ustawić: https://www.maketecheasier.com/install-windows-apps-with-q4wine-linux/

elczer2@gmail.com

Niestety instalator starszej wersji oprogramowania zostawia gdzieś jakieś śmieci, skutkiem czego jest to, że nowsza wersja oprogramowania instaluje się do chwili aż instaluje się sterownik USB wtedy instalator zgłasza błąd, i starsze oprogramowanie przestaje działać, jednak jak wyczyszczę "na piechotę" folder z zainstalowanym oprogramowaniem, wtedy mogę zainstalować starszą wersję oprogramowania, a programator działa, bez żadnych problemów, ciekawi mnie jak znaleźć miejsce, gdzie są ukryte pozostałości oprogramowania, i jak mogę usunąć te pliki?  Dodam jeszcze, że opcja ukrytych plików i folderów jest włączona.

linux4ever

Cytat: elczer2@gmail.com w Luty 21, 2025, 11:07:36 AMNiestety instalator starszej wersji oprogramowania zostawia gdzieś jakieś śmieci, skutkiem czego jest to, że nowsza wersja oprogramowania instaluje się do chwili aż instaluje się sterownik USB wtedy instalator zgłasza błąd, i starsze oprogramowanie przestaje działać, jednak jak wyczyszczę "na piechotę" folder z zainstalowanym oprogramowaniem, wtedy mogę zainstalować starszą wersję oprogramowania, a programator działa, bez żadnych problemów, ciekawi mnie jak znaleźć miejsce, gdzie są ukryte pozostałości oprogramowania, i jak mogę usunąć te pliki?  Dodam jeszcze, że opcja ukrytych plików i folderów jest włączona.

Pliki się usuwa prosto sudo rmdir i sudo rm.

Jednak najpierw musisz wiedzieć gdzie to się instaluje.

Unix/Linux ma specyficzne katalogi na pliki np: sbin wykonywalne dla admina, bin wykonywalne,share ustawienia o ile sie nie myle,lib biblioteki itd...

W katalogach /usr/bin i innych z /usr będą wszystkie pliki dla aktualnego użytkownika.

Wpiszesz cd w terminalu np: cd /usr/bin i sudo z daną komendą będziesz jako admin mógł tworzyć i usuwać pliki.

W mint jest opcja otwórz jako administrator wtedy nie trzeba się bawić komendami.

Wybierzesz katalog na dysku o nazwie usr otwórz jako administrator.

I tam będzie wszystko można też wpisać w terminalu komendę whereis wraz z nazwą programu to pokaże domyślną ścieżkę do plików zas komenda ls pokazuje pliki na dysku.

pavbaranov

Nie znam wine, bo nie używam od lat, ale aplikacje windowsowe - o ile pamiętam - instalowane były w katalogu domowym użytkownika. Najprościej po prostu wyszukać konkretny plik *.exe i podążać za tym śladem.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum