Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Cachy OS ustawienia panelu tint 2 na openbox.

Zaczęty przez linuxbest2024, Styczeń 25, 2025, 06:48:19 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linuxbest2024

Po zainstalowaniu cachy os z pulpitem openbox wybranym w calamares w trakcie instalacji zauwazyłem, że przy próbie uruchomienia ustawienia panelu tint 2 z rofi menu ustawienia te odpalają się, pojawia się ekran ''ładowanie'' i nagle ustawienia się crashują. Wie ktoś, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? System jest na ustawieniach domyślnych.

pavbaranov

Zgłoś na forum CachyOS. Co może być przyczyną nie mam pojęcia, ale logi systemowe cokolwiek by pewnie podpowiedziały.

linuxbest2024

Cytat: pavbaranov w Styczeń 26, 2025, 08:48:33 AMZgłoś na forum CachyOS. Co może być przyczyną nie mam pojęcia, ale logi systemowe cokolwiek by pewnie podpowiedziały.
Wysłałem logi na forum. Ja podejrzewam,że to nie będzie wina komputera. Raczej coś z distro jest nie tak. Na innych dystrybucjach ustawienia panelu tint2 działają bez problemu. Instalowałem cachyos 3 razy i za każdym razem po instalacji okazuje się,że te ustawienia nie działają.

linuxbest2024

Otrzymałem odpowiedź z forum cachy os, w której stwierdzono, że panel tint 2 nie jest rozwijany od 2 lat i nie da się tego błędu naprawić.

melis

OpenBox jest bardzo fajnie i na pewno bez błędnie, skonfigurowany w Mabox. Co prawda system ten to Manjaro, ale konfiguracje dośc łatwo sobie można przenieść. Uwaga: pod warunkiem pewnej wiedzy ;)

pavbaranov

No fakt - kod tint2 został zamknięty na wersji 17.0.2 i nic nowego tu już nie będzie dostarczane: https://gitlab.com/o9000/tint2/-/commit/f3aa2ef0c61838ce16a88733e4d31990c5b5cdf2
Tutaj masz: https://gitlab.com/nick87720z/tint2 jedyny fork, który nadal jest rozwijany. Być może przebudowanie z tego repo coś by dało (zmień na *-git). Gość to w miarę aktywnie rozwija, może zatem jemu podrzuć problem, ale już po zbudowaniu paczki z jego repo (jeśli byś potrzebował jakiejś pomocy w PKGBUILD - daj znać, to postaram się w miarę wolnego czasu zrobić).
Jeśli nie, to pewnie pozostaje jakaś alternatywa.

linuxbest2024

Moim zdaniem nie ma sensu dodawać tego Tinta zamiast openboxa,który jest skonfigurowany w Cachyos. Tylko nie wiem, po co ten panel,który jest dograny do tego środowiska graficznego.

pavbaranov

Ten panel, to właśnie tint2 :) Openbox - sam z siebie, jest po prostu... czarnym (jeśli taki kolor) ekranem. Nic tu nie ma. Dopiero bodaj pod prawym myszy pojawia się bardzo ubogie menu. Jeśli chcesz mieć panel jak w "nowych" DE, to musisz coś wgrać.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum