Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jenoużytkownikowy Linux (bez kont i kontroli praw)

Zaczęty przez r-tea, Styczeń 23, 2025, 07:30:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

microsofter

sync
sync
sync
umount /floppy/noname

Można też klepnąć taki one-liner:

sync; halt 10; umount /floppy/noname
Jeśli dalej nie zadziała, wyłączyłbym bufor, co proponowałem już po przeczytaniu posta #26.

Cytat: mirekc w Luty 03, 2025, 07:56:19 AMTo nie jest operacja opisywana w popularnych poradnikach.
Czytałeś nie te poradniki. Użycie komendy sync jest dokładnie opisane w dokumentacji starych Unixów. Była to czynność obowiązkowa np. przed zamknięciem systemu. Dopiero BSD i SVR4 automatycznie czyszczą bufor, więc sync popadł w zapomnienie.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

mirekc

Cytat: microsofter w Luty 03, 2025, 10:03:25 AMMożna też klepnąć taki one-liner:

sync; halt 10; umount /floppy/noname
A właśnie że nie:
halt --help
usage: halt [-n] [-w] [-d] [-f] [-h] [-i] [-p]
    -n: don't sync before halting the system
    -w: only write a wtmp reboot record and exit.
    -d: don't write a wtmp record.
    -f: force halt/reboot, don't call shutdown.
    -h: put harddisks in standby mode.
    -i: shut down all network interfaces.
    -p: power down the system (if possible, otherwise halt).
Jak pomagasz na grupie linuksowej, to myśl po linuksowemu. To nie Solaris.
Cytat
Cytat: mirekc w Luty 03, 2025, 07:56:19 AMTo nie jest operacja opisywana w popularnych poradnikach.
Czytałeś nie te poradniki. Użycie komendy sync jest dokładnie opisane w dokumentacji starych Unixów. Była to czynność obowiązkowa np. przed zamknięciem systemu. Dopiero BSD i SVR4 automatycznie czyszczą bufor, więc sync popadł w zapomnienie.
Jak wyżej.

microsofter

Cytat: mirekc w Luty 03, 2025, 01:56:44 PMA właśnie że nie
Racja. Ale wyglądasz na kumatego usera, chyba wiesz jak powinno być, więc w czym problem:

sync; sleep 10; umount
CytatJak pomagasz na grupie linuksowej, to myśl po linuksowemu. To nie Solaris.
Linux nie ma polecenia sync ani odpowiednika? Mam nadzieję, że chociaż da się wyłączyć bufor dla FDD. Inaczej zostaje tylko zmiana OS.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

mirekc

Cytat: microsofter w Luty 03, 2025, 02:12:00 PMLinux nie ma polecenia sync ani odpowiednika? Mam nadzieję, że chociaż da się wyłączyć bufor dla FDD. Inaczej zostaje tylko zmiana OS.
Linux ma polecenie sync, tylko jak ktoś nie wie, to ciężko się dokopać. Mam tu przed sobą dwa podręczniki: Michael Stutz – ,,Linux najlepsze przepisy" (,,cegła" 800 stron) i Emmet Dulaney – ,,Novell Certified Linux Professional". Polecenia sync nie ma nawet w skorowidzach. Z poradnikami internetowymi jest podobnie. Linux zapisuje cache właściwie ,,od zawsze" (w jakimś Slackware 2.x kilkadziesiąt lat temu już to było), więc polecenie zostało dawno i bardzo zapomniane. Jeśli więc przywołujesz, to napisz wprost a nie każ komuś szukać tego, co wiesz.

Jak wyłączyć bufor dla FDD przyznaję nie wiem, nie było mi to potrzebne. Autor wątku też pewnie nie wie. Jeśli Ty wiesz, to po prostu napisz.

microsofter

Cytat: mirekc w Luty 03, 2025, 02:44:32 PMMam tu przed sobą dwa podręczniki: Michael Stutz – ,,Linux najlepsze przepisy" (,,cegła" 800 stron) i Emmet Dulaney – ,,Novell Certified Linux Professional".
W takim razie szacun!

CytatPolecenia sync nie ma nawet w skorowidzach. Z poradnikami internetowymi jest podobnie. Linux zapisuje cache właściwie ,,od zawsze" (w jakimś Slackware 2.x kilkadziesiąt lat temu już to było), więc polecenie zostało dawno i bardzo zapomniane. Jeśli więc przywołujesz, to napisz wprost a nie każ komuś szukać tego, co wiesz.
Wybacz, nie byłem świadomy, że sync to taka ,,zapomniana wiedza". Zresztą, dla mnie nie instnieje takie pojęcie. Wielokrotnie znajomość starych systemów, pomogła mi z obecnymi.

CytatJak wyłączyć bufor dla FDD przyznaję nie wiem, nie było mi to potrzebne. Autor wątku też pewnie nie wie. Jeśli Ty wiesz, to po prostu napisz.
Niestety, ja też. Od bardzo dawna nie posiadam stacji dyskietek, toteż zupełnie nie drążyłem tematu, jak to wygląda w systemach uniksowych. Robiłem takie sztuczki w DOSie/Win3.x. Potem już nie miałem stacji (ale dyskietki 3,5 i 5,25" ciągle mam!).
Na szybko wygooglowałem, że w Linuxie należy użyć argumentu -o sync przy mount. Nie wiem, czy to zadziała przy FDD.

Na chwilę obecną nie mamy powodu rwać sobie włosów z głów. Nic nie wskazuje na to, aby autor spróbował użyć sync przed umount. Moim zdaniem, jest duża szansa, że to rozwiąże problem.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum