Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Kodi w niskiej rozdzielczości na słabym komputerze

Zaczęty przez mirekc, Styczeń 18, 2025, 02:57:34 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

mirekc

Spróbowałem zainstalować Kodi (wersja 21.1 flatpak) na laptopie Acer o parametrach jak niżej.
System:    Kernel: 4.19.0-27-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 8.3.0
           parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.19.0-27-amd64
           root=UUID=<filter> ro quiet splash
           init=lib/systemd/systemd
           Desktop: Xfce 4.14.2 tk: Gtk 3.24.5 info: xfce4-panel wm: xfwm 4.14.0 vt: 7
           dm: LightDM 1.26.0 Distro: MX-19.4_x64 patito feo March 31  2021
           base: Debian GNU/Linux 10 (buster)
Machine:   Type: Laptop System: Acer product: Extensa 5630 v: 0100 serial: <filter> Chassis:
           type: 10 serial: <filter>
           Mobo: Acer model: Homa v: Rev serial: <filter> BIOS: Phoenix v: 1.30 date: 03/19/2009
CPU:       Info: Dual Core model: Pentium T4200 bits: 64 type: MCP arch: Penryn family: 6
           model-id: 17 (23) stepping: A (10) microcode: A0B cache: L2: 1024 KiB
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3 bogomips: 7980
           Speed: 1197 MHz min/max: 1200/2000 MHz Core speeds (MHz): 1: 1197 2: 1197
Graphics:  Device-1: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics vendor: Acer Incorporated ALI
           driver: i915 v: kernel bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:2a42 class-ID: 0300
           Display: x11 server: X.Org 1.20.4 compositor: xfwm4 v: 4.14.0 driver: loaded: intel
           display-ID: :0.0 screens: 1
           Screen-1: 0 s-res: 1280x800 s-dpi: 96 s-size: 338x211mm (13.3x8.3")
           s-diag: 398mm (15.7")
           Monitor-1: LVDS1 res: 1280x800 hz: 60 dpi: 98 size: 331x207mm (13.0x8.1")
           diag: 390mm (15.4")
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express v: 2.1 Mesa 18.3.6
           direct render: Yes
Tak, wiem że to za słaby sprzęt do multimediów, ale w przeglądarkach strumienie wideo dają się oglądać w rozdzielczości 640p czy 480p. Obraz jest wprawdzie trochę rozmyty, ale na małym ekranie laptopa to specjalnie nie przeszkadza, zwłaszcza jak ktoś pamięta kineskopowe telewizory i monitory.

Miałem nadzieję podobne efekty osiągnąć w Kodi, ale nic z tego. Po wymuszeniu w kliencie InputStream Adaptive (korzystam z dodatku TVP GO, który go używa) maksymalnej rozdzielczości 640p lub co gorsza 480p występują wyraźne bloki i artefakty, a przy nieco szybszym ruchu obiekty rozmazują się do postaci kolorowych plam. Dobrą jakość obrazu można uzyskać przy ustawieniu minimum 720p, ale na to mój komputer jest za słaby i następuje utrata płynności wyświetlania.

Jest jakiś sposób, żeby w Kodi (z tymi dodatkami) uzyskać przy niskiej rozdzielczości co najmniej takie efekty jak w przeglądarce?

pavbaranov

Myślę, że lektura tego: https://kodi.wiki/view/Supported_hardware i porównanie z Twoim systemem da Ci - jeśli nie odpowiedź - to przynajmniej coś na jej kształt.

mirekc

Cytat: pavbaranov w Styczeń 18, 2025, 07:21:04 PMMyślę, że lektura tego: https://kodi.wiki/view/Supported_hardware i porównanie z Twoim systemem da Ci - jeśli nie odpowiedź - to przynajmniej coś na jej kształt.
Eeeee tam.... O tym że mój komputer jest za słaby do odtwarzania wideo w rozdzielczości 1080p, to ja wiem bez tego dokumentu. Chociaż i to jest względne, bo z lokalnego pliku, przy pomocy lokalnego odtwarzacza (jak np. VLC), mogę spokojnie odtworzyć film również w takiej rozdzielczości. Skupmy się jednak na odtwarzaniu strumieni wideo z Internetu.

Przykład 1.
Przeglądarka Ulaa, serwis https://vod.tvp.pl, strumień TVP1 live, ustawiona rozdzielczość 540p. Jakość obrazu na monitorze laptopa więcej niż dobra. Wprawdzie nie jest to ,,żyleta" (rozdzielczość), ale płynność wyświetlania idealna, artefakty praktycznie niewidoczne. Daje się nawet podnieść rozdzielczość do 720p przy sporadycznej (bardzo) utracie płynności. Wrażenie ostrości na małym ekranie bardzo dobre. Po obniżeniu rozdzielczości do 270p film dalej jest ,,oglądalny". Wprawdzie obraz jest lekko ,,rozmyty" a wokół ruchomych obiektów pojawiają się artefakty (niewielkie, ale widoczne), jednak nie ma mowy o żadnych blokach czy rozmywaniu ruchomych obiektów do pozbawionych szczegółów plam.

Przykład 2.
Kodi, dodatek TVP Go, strumień TVP2 live (TVP1 wyświetlił mi komunikat, że jest niedostępny ze względów licencyjnych), maksymalna rozdzielczość w InputStream Adaptive 640p. Jakość obrazu nie do przyjęcia. Widoczne artefakty, bloki, poszarpane kontury obiektów, przy szybkim ruchu obiekty rozmazują się do kolorowych plam, brak płynności. Po obniżeniu maksymalnej rozdzielczości do 480p płynność nieco się poprawia, choć nadal nie jest dobrze, ale obraz nie nadaje się do oglądania. Podwyższenie rozdzielczości do 720p skutkuje tym, że obraz całkowicie utracił płynność, przez co wideo nie nadaje się do oglądania.

Tak więc mam pewność, że mój sprzęt ma potencjał do wyświetlania materiałów wideo w niskiej rozdzielczości i daje się to spokojnie oglądać (Przykład 1), natomiast problemy sprawia Kodi (Przykład 2).

Stąd uważam moje pierwotne pytanie za sensowne, bo mogło się zdarzyć, że ktoś zna jakieś zaawansowane ustawienia w systemie lub w samym Kodi, które by pozwoliły ,,wycisnąć" więcej niż się na pierwszy rzut oka wydaje (a ja ekspertem od Linuksa ani od Kodi nie jestem). Jeśli zaś nie, to trzeba wyrzucić. Kodi, a nie komputer.

pavbaranov

Cytat: mirekc w Styczeń 19, 2025, 10:52:07 AM
Cytat: pavbaranov w Styczeń 18, 2025, 07:21:04 PMMyślę, że lektura tego: https://kodi.wiki/view/Supported_hardware i porównanie z Twoim systemem da Ci - jeśli nie odpowiedź - to przynajmniej coś na jej kształt.
Eeeee tam.... O tym że mój komputer jest za słaby do odtwarzania wideo w rozdzielczości 1080p, to ja wiem bez tego dokumentu.
[CUT]
Z całym szacunkiem - nie wiesz. Przeczytaj raz jeszcze. To są wymagania minimalne dla Kodi i sprawdź, czy spełnia to Twój komputer. Wg mnie - z pobieżnej lektury - raczej nie. To, że "chodzi", a nie w ogóle odmawia współpracy, to jedno. To, że nie działa, jak tego oczekujesz, to drugie. Wg mnie problem może być właśnie w tym, że Kodi ma zbyt wysokie wymagania wobec sprzętu, którym Ty dysponujesz.
Jeśli w istocie tak jest, to po prostu trzeba pomyśleć o alternatywie. Podkreślam "jeśli w istocie tak jest", albowiem - jak powiedziałem - mi to wygląda na pierwszy rzut oka. Tematu nie zgłębiałem. Niemniej jednak jest to wielce prawdopodobne.

mirekc

Cytat: pavbaranov w Styczeń 18, 2025, 07:21:04 PMMyślę, że Z całym szacunkiem - nie wiesz. Przeczytaj raz jeszcze. To są wymagania minimalne dla Kodi i sprawdź, czy spełnia to Twój komputer. Wg mnie - z pobieżnej lektury - raczej nie.
No to chyba rzeczywiście nie zrozumiałem. Myślałem, że jeśli jest sformułowanie typu:
Cytatx86 or x86-64 processor such as: Intel Pentium 4/ Pentium M, AMD Athlon 64 / Opteron, or newer CPU (that support SSE2, which all CPUs made within the last 10-years does).

If your GPU/VPU does not support hardware video decoding then you will require a fast modern processor is required to decode some 1080p videos encoded in H.264, VC-1/WMV9, HEVC/H.265 VP9, etc
to jeśli chcę wyświetlać wideo w niższej rozdzielczości, wystarczy mi słabszy procesor (a wymienione są procesory słabsze od mojego). Analogicznie jeśli chodzi o dalsze wymagania.

Jeśli jednak Kodi działa np. tak, że dekoduje strumień wysokiej rozdzielczości i potem przeskalowuje do niższej, to rzeczywiście nie ma o czym gadać.

pavbaranov

Kurcze, nie wiem, czy to tak działa, ale z tych opisów, które są na tej stronie można tak wnioskować. Od lat nie używam Kodi. Zgodnie z tym opisem, bez "HW decoding" to działa i to na słabszym procesorze/sprzęcie, od Twojego. Może są zatem jakieś opcje/ustawienia, by wymusić takie działanie, ale czy coś to da - doprawdy nie mam pojęcia.
Niech się wypowie ktoś, kto używa, ale jeszcze kilka podpowiedzi z netu:
https://forum.kodiwpigulce.pl/showthread.php?tid=345
https://forum.kodiwpigulce.pl/showthread.php?tid=4766
https://forum.kodiwpigulce.pl/showthread.php?tid=1948
To ostatnie chyba najciekawsze. Swoją drogą, to chyba na tym właśnie forum najszybciej Ci pomogą.

mirekc

Cytat: pavbaranov w Styczeń 19, 2025, 09:14:59 PMNiech się wypowie ktoś, kto używa, ale jeszcze kilka podpowiedzi z netu:
https://forum.kodiwpigulce.pl/showthread.php?tid=345
https://forum.kodiwpigulce.pl/showthread.php?tid=4766
https://forum.kodiwpigulce.pl/showthread.php?tid=1948
To ostatnie chyba najciekawsze. Swoją drogą, to chyba na tym właśnie forum najszybciej Ci pomogą.
Linki niewiele wniosły, ale zgodnie z Twoją sugestią zadałem pytanie na forum.kodiwpigulce.pl. Tam też nikt nie zaproponował jakichś zaawansowanych ustawień optymalizujących działanie Kodi, z czego wnioskuję, że pewnie takich nie ma, bo by się ktoś pochwalił.

Jednakże użytkownik @Toov zaproponował, żebym zamiast wtyczki TVP GO użył TVP_VOD, która jest nowsza i aktualizowana. Spróbowałem, ale efekt nie był powalający. Wprawdzie obraz dobrej jakości, ale wyświetlany jak w zwolnionym tempie i nienadążający za dźwiękiem. Wtyczka TVP_VOD wyświetla parametry strumienia i okazało się, że jest to 576p, H.264, AAC.

Nie tego się spodziewałem. Przy rozdzielczości 1080p rzeczywiście spodziewałbym się takich kłopotów, ale z 576p i tymi kodekami mój sprzęt powinien sobie poradzić.

Postanowiłem zrobić eksperyment. Na dekoderze DVB-T nagrałem fragment programu telewizyjnego w rozdzielczości SD i otrzymany plik spróbowałem odtworzyć na moim komputerze, najpierw odtwarzaczem VLC. Bez żadnego problemu. Obraz dobrej  jakości, płynność wyświetlania idealna, obciążenie CPU poniżej 30%. No to teraz ten sam plik w Kodi. Wyświetlanie spowolnione, obraz nie nadąża za dźwiękiem, jak w przypadku wtyczki TVP_VOD, ale o dziwo, obciążenie CPU poniżej 30%.

No to coś tu jest nie tak. Dlaczego Kodi nie wykorzystuje mocy procesora, a jest zapas, do uzyskania płynnego wyświetlania? Może problem jest w grafice? No to wróciłem do Twojego linku z wymaganiami sprzętowymi, a tam jest tak:
CytatKodi will run on most graphics cards made within the last 10-years or so, though for good hardware video decoding support a little newer graphics cards can be required. This includes most cards from AMD/ATI, Intel, or NVIDIA which support OpenGL 2.0 or later.

AMD/Intel

Minimum: Mesa 11.3 or later
    Recommended: Mesa 17.1 or later (required for 10 bit HEVC)
A co ja mam?
$ glxinfo | grep -i mesa
    GLX_INTEL_swap_event, GLX_MESA_copy_sub_buffer, GLX_OML_swap_method,
client glx vendor string: Mesa Project and SGI
    GLX_EXT_visual_rating, GLX_INTEL_swap_event, GLX_MESA_copy_sub_buffer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_swap_control, GLX_OML_swap_method, GLX_OML_sync_control,
    GLX_EXT_visual_rating, GLX_INTEL_swap_event, GLX_MESA_copy_sub_buffer,
    GLX_MESA_query_renderer, GLX_MESA_swap_control, GLX_OML_swap_method,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
    Device: Mesa DRI Mobile Intel® GM45 Express Chipset  (0x2a42)
OpenGL renderer string: Mesa DRI Mobile Intel® GM45 Express Chipset
OpenGL version string: 2.1 Mesa 18.3.6
    GL_KHR_debug, GL_KHR_no_error, GL_KHR_robustness, GL_MESA_pack_invert,
    GL_MESA_texture_signed_rgba, GL_MESA_window_pos, GL_NV_blend_square,
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 2.0 Mesa 18.3.6
No to więcej niż trzeba. Ale dalej jest tabelka dla 1080p, a tam:
CytatMinimum for HW decoding of 8-bit H.264 and VC-1:    Radeon HD 5000 series or newer    Sandy Bridge / Silvermont or newer    GeForce 8 series or newer (released 2006)
No, tyle to nie mam, ale też nie chciałem koniecznie rozdzielczości 1080p, wystarczy mi 576p dla której wymagania nie są podane. Przypuszczam jednak, że Kodi generalnie źle sobie radzi z dekodowaniem H.264, przez co wymaga od sprzętu znacznie więcej niż powinien.

Generalnie skończy się to chyba wyrzuceniem Kodi z tego komputera. Bez większego żalu, jako uniwersalne centrum multimedialne program mi się nie podoba (przerost formy nad treścią). Właściwie to zależało mi głównie na tych wtyczkach, bo nie ma oficjalnej aplikacji TVP GO na Linuksa, ale trudno.

Wątek zostawiam na razie otwarty, może jeszcze ktoś coś wymyśli albo sprostuje.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum