Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Gdzie szukać wszystkich programów?

Zaczęty przez sono io, Styczeń 11, 2025, 10:12:32 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sono io

Ja nie umiem szukać czy w sklepie Ubuntu jest tylko kilkanaście aplikacji?

linux4ever

Cytat: sono io w Styczeń 11, 2025, 10:12:32 AMJa nie umiem szukać czy w sklepie Ubuntu jest tylko kilkanaście aplikacji?

Powinno być ich więcej programy są posortowane kategoriami.

Więcej ich będzie jeśli dodasz reozytorium flathuba lub snapcraft.

Tu co i jak:

https://flathub.org/pl/setup/Ubuntu

Co do snapów ze snapcraft automatycznie są dodane w najnowszym Ubuntu.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Pytanie o jaki "sklep Ubuntu" Ci chodzi.
Jeśli to jest jakaś aplikacja, to w zależności od jej możliwości, ale zwykle programy tego typu działają w ten sposób, że to co jest przezeń wyświetlane jest uzależnione od udostępnionych systemowi repozytoriów. Zakładając, że nic nie grzebałeś w systemie, oraz że to w istocie taka apka, to sprawdź, czy gdzieś nie ustawiłeś jakichś filtrów w tym programie. Druga możliwość - to właśnie owe repozytoria (winno być w konfiguracji).
Na Ubuntu jest co najmniej kilka tysięcy programów.

melis

To co napisze, raczej związku ze sprawą mieć nie będzie, ale jest to fakt i, wymaga tak czy inaczej ręcznej interwencji. Ubuntu zaraz po zainstalowaniu, mimo wykonania update'u, nie aktualizuje snapstore. Należy ubić aplikację, następnie zaktualizować.
killall snap-store
i następnie:
sudo snap refresh
Tzw sklep będzie w najnowszej wersji i nie będzie już wyświetlanych update'ów, których wykonać system nie chce.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum