Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Debian 12 zacinające sie video/YouTube

Zaczęty przez Radek2317, Grudzień 17, 2024, 11:39:13 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Radek2317

Dzień Dobry wszystkim urzytkownikom linuxiarze.pl.Wczoraj zainstalowalem Debiana na moim notebooku w ktorego producent sprzedawal wraz z windows 7 starter.Prawie nigdy nie mialem stycznosci z linuxem i wkoncu stwierdzilem ze czas poznac linuxa.Moj notebook jest dosc stary,jest to SAMSUNG N150 PLUS i mam problem,otóż po instalacji i konfiguracji sieci zauwarzylem strasznie zacinajace sie video na youtube.pl oraz rozdzielczosc ekranu 1024x600.Na stronie producenta nie ma zadnych sterownikow do linuxa.Czy jest jakaś szansa na to by video plynnie dzialalo i rozdzielczosc byla wieksza?notebook ma dwurdzeniowy procesor 1.6 ghz i 2 gb ramu i zintegrowana grafike.Bardzo prosze o pomoc lub krotkie info czy da sie wgl cos z tym zrobic.z gory dziekuje.Pozdrawiam Radek2317

linux4ever

Napisz w terminalu sudo apt update&&sudo apt upgrade.

Potem zaaktualizuj sterownik video w twoim przypadku karta to (GMA) 3150(znalzłem w internecie).

I znalazłem w internecie że potrzebujesz tego:

i965-va-driver - VAAPI driver for Intel G45 & HD Graphics family
xserver-xorg-video-intel - X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver
libgl1-mesa-dri - free implementation of the OpenGL API -- DRI modules

Zainstaluj przez sudo apt install i965-va-driver jest to sterownik vaapi do akceleracji sprzętowej video.
xserver-xorg-video-intel  to główny sterownik do tej karty.

libgl1-mesa-dri biblioteka do obsługi OpenGL bo domyślnie jest softwarowo czyli dekoduje video procesorem a nie zintegerowaną kartą graficzną.

W firefox (o ile używasz tej przeglądarki) wejdź w ustawienia.

Zaznacz zalecane ustawienia wydajności i jeśli korzystasz ze stron streamujących video i audio innych niż youtube zaznacz drm.

Zrebootuj komputer i uruchom ponownie system i przeglądarkę.

Jeśli vaapi nie zadziała to odinstaluj sterownik przez sudo apt remove i965-va-driver

To wszystko.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

CDeB

Hej.
Po pierwsze to bardzo słaby komputer, już nawet w momencie swojej premiery ("3DMark06 zakończył się wynikiem 143 punktów", według Notebookcheck. W tym samym teście przyzwoite laptopy z końca 2019 roku osiągają 6000-7000 pkt.). Powinieneś przede wszystkim zainteresować się jak najlżejszym systemem.
Obczaj ten post: https://forum.linuxiarze.pl/index.php/topic,5526.0.html. Kolega chwali się że zainstalował na podobnym jak twój Q4OS z Trinity i mu radośnie śmiga.
Jeżeli zdecydujesz się zostać przy Debianie proponuję wybrać jak najlżejsze środowisko. Może LXQT, lub Fluxboxa - przystępnie tutaj.

Twój laptop ma rozdzielczość matrycy 1024x600, według opisu stąd, i nie da się magicznie zwiększyć ilości pikseli na ekranie nawet instalując Debiana.

Przy tak słabych podzespołach youtube będzie się zacinało. Jedynym ratunkiem to minimalna rozdzielczość oglądanych filmów, może coś pomoże.
Nie wiem czy Firefox to nie za ciężka przeglądarka na ten sprzęt. Wypróbuj może Palemoon.

linuxbest2024

Może warto spróbować zainstalować antixa na tym sprzęcie?

CDeB

Dlaczego nie, być może to dobry pomysł. Ma niewielkie wymagania.

linux4ever

Cytat: CDeB w Grudzień 18, 2024, 06:18:12 AMDlaczego nie, być może to dobry pomysł. Ma niewielkie wymagania.

A MX Linux ?

Choć niby nie polecany przez innych bo to mieszanka stable i unstable.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

CDeB

Na podstawie tego wątku, wygląda że Antix ma niższe wymagania niż MX. Problemem jest ten nieszczęsny procesor. Spójrz na to porównanie. Stary Core 2 Duo ma ponad 80 % wyższą wydajność od procka z omawianego netbooka.

MSki

A może Linuksa "z pendrive", czyli takiego, który przy starcie zapisuje się w RAM, a po zakończeniu działania wszystkie zmiany możnaby zapisać ?

CDeB

Też jest jakaś opcja. Jak pamiętam to Puppy Linux fajnie to ogarnia. Ale poczekajmy co nam @Radek2317 odpisze. Jeśli odpisze...

MSki

Swój wpis (#7) poprzedziłem sprawdzając, czyli pobierając wersję BookwormPup64 10.0 na pendrive (ventoy) i uruchamiając Puppyego. To system przenośny, który ładuje się do RAM-u i przez to jest bardzo szybkim systemem. Posiada w zasadzie wszystko czego potrzeba podczas domowego użytkowania.

Albedo 0.64

MX Fluxbox też ma opcję toram i i kilka innych opcji live usb plus porządną dokumentację po polsku. Problem może być z ilością RAM; 2 GB to trochę za mało, warto by dołożyć drugie tyle.
MX Linux Xfce
Linux registered user 556565

mirekc

Cytat: Radek2317 w Grudzień 17, 2024, 11:39:13 AMCzy jest jakaś szansa na to by video plynnie dzialalo i rozdzielczosc byla wieksza?notebook ma dwurdzeniowy procesor 1.6 ghz i 2 gb ramu i zintegrowana grafike.Bardzo prosze o pomoc lub krotkie info czy da sie wgl cos z tym zrobic.z gory dziekuje.Pozdrawiam Radek2317
Mam MX Linux 19.4 na Acer Extensa 5630EZ. To naprawdę słaby sprzęt: procesor Intel Dual Core 1,2 GHz, 4 GB RAM, zintegrowana grafika Intel, natywna rozdzielczość 1280x800. W związku z tym kilka uwag, które może Ci się przydadzą.
  • Nie oczekuj cudów. Na moim sprzęcie jeszcze dwa lata temu mogłem w miarę płynnie odtwarzać filmy na YouTube w rozdzielczości 720p, ale to przeszłość. Teraz 480p ,,idzie" w miarę płynnie, ale ledwo. U Ciebie może ,,pójdzie" 720p, ale na więcej to bym nie liczył. Po prostu zagnieżdżony odtwarzacz YouTube jest wyjątkowo nieefektywny, oni się teraz skupiają na ochronie treści i wciskaniu jak największej ilości reklam, a nie na sprawnym odtwarzaniu wideo.
  • Nie używaj Firefoksa, jest wyjątkowo mało sprawny w odtwarzaniu wideo, nawet po najnowszych aktualizacjach. Raczej coś oparte na Chromium, ja używam przeglądarki Ulaa Browser.
  • Jeśli masz Debiana, to jak ,,najlżejsze" środowisko. Jakieś Xfce, Fluxbox, jest jeszcze parę innych. Nigdy Gnome czy KDE.
  • Rozważ MX albo Antix, jak inni proponują. Będziesz miał ,,niewolne" sterowniki i kodeki bez kombinowania. Ja osobiście Antixa nie lubię i nie wydaje mi się, żeby na Twoim sprzęcie trzeba było uciekać się aż do takiej ostateczności, ale i on jest ,,używalny" (miałem jakiś czas).

MSki

Pewnych spraw się chyba nie "przeskoczy". Zrobiłem porównanie parametrów podzespołow laptopa podczas odtwarzania tego samego materiału z YT i wyglada na to, że nawet na słabszym sprzęcie krytycznym elementem bedzie pamięć RAM, a przy odtwarzaniu w najwyższej rozdzielcczości (2160p-4K) również i procesor z dedykowaną kartą grafiki.

Obciążenie RAMu - przy każdej z odtwarzanych jakosci obrazu, wartość oscylowała na poziomie 3,8GiB..3,9GiB (480p, 720p, 1080p-HD, 1440p-HD, 2160p-4K).
Obciążenie procesora i grafiki - tu w miarę zwiększania jakości odtwarzanego materiału, wartość oscylowała w granicach; 22%, 30%, 38%, 56% ..by przy rozdzielczości 2160p-4K i obciążeniu 100% procesora i grafiki tak rozgrzać te elementy, że dłuższe odtwarzanie stało się niemozliwe (throttling ?). Muszę chyba wymienić pastę termoprzewodzącą i dokładnie wyczyścić watraczek.

Przegladarka -ja korzystam z Brave z Adguard-em i uBlock Orgin, więc reklam nie ogladam.

CDeB

Ja w ogóle zastanawiam się czy jest sens polecać polecać takie distro jak MX Linux, czy generalnie Debiana. Mam na myśli to, czy nie będą one za ciężkie do takiego sprzętu. Podłubałam w opisie dotyczącym części wspomnianego netbooka i w opisie dotyczącym CPU stoi:

CytatHorribly limited by any modern standard, if you encounter one of these hyperthreaded single core systems you will likely feel pain deep in the depths of your soul. Low clocks, slow memory bus and a single hyperthreaded core leave these machines struggling with even the most lightweight of tasks. Yes, they will run Youtube in a Chrome browser on Windows 7... but yu'll be limited to 360p or so given the horrendoues bandwidth. Don't expect much here other than slow, sluggish processing in any modern task. If you must get an old Atom series CPU then try for the N570 - they at least had two cores and four threads so perform much better.

Ten CPU ma dokładnie wydajność jednordzeniowego, jednowątkowego Pentium 4 2,00GHz z 2014 roku. To jest minimum dla Debiana Bullseye. Może trzeba się zastanowić nad jeszcze lżejszą dystrybucją. Zestawienie tego procesora z jakimkolwiek dwórdzeniowcem to wydajnościowa przepaść na korzyść dwóch rdzeni właśnie.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum