Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Problem z zainstalowaniem kodeków

Zaczęty przez ghorrgh, Grudzień 03, 2024, 12:55:42 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

ghorrgh

Wraz z ostatnią wersją Fedory coś się zmieniło w repo z kodekami. Jestem zielony i po dodaniu wszystkich repo wyrzuca mi błąd za błędem przy instalowaniu kodeków. O co kaman?

https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/installing-plugins-for-playing-movies-and-music/

Tu był inny "przepis". Tamto już niemodne?

linux4ever

Cytat: ghorrgh w Grudzień 03, 2024, 12:55:42 PMWraz z ostatnią wersją Fedory coś się zmieniło w repo z kodekami. Jestem zielony i po dodaniu wszystkich repo wyrzuca mi błąd za błędem przy instalowaniu kodeków. O co kaman?

https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/installing-plugins-for-playing-movies-and-music/

Tu był inny "przepis". Tamto już niemodne?

Wygląda na to że tamto przestarzałe wcześniej musiałeś używać kodeków gst czyli od gstreamer o ile dobrze kojarzę.

I tam chyba innych teraz jak widać to wpakowali do pakietu multimedia.

Stąd inna komenda i dlatego repozytoria ci nie działają tak sądzę,

Usuń  przestarzałe a dodaj nowe:

https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/fedora-repositories/
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

ghorrgh

sudo dnf install gstreamer1-plugins-{bad-*,good-*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel

sudo dnf install lame* --exclude=lame-devel

sudo dnf group upgrade --with-optional Multimedia

Tak było wcześniej na stronie i to stosuję. W tej chwili mam Wind11 i usiłuję na drugim dysku bezbłędnie zainstalować Fedorę i skasować Wind.

banan

Dziwna ta efdora, w debianie , teraz w archu wystarczy ffmpg. i jest mkv, h254, ale to jest gotowe po instalacji. Dużo działam  obs sudio z grabberem , żadnych problemów. A kiedyś lubiłem ubuntu studio albo avlinux, do gfx,sound, kurcze emulatory midi, jack, takie bajery że w windowsie to można tydzień stracić, i ię wywali bluescreen. Albo win 20 lat obsł. 3 yst. plików no jest 4 a ext2 RO, a linux/bsd/unix wszystkie.

ghorrgh

Piotr_1988

Cytat: banan w Grudzień 03, 2024, 06:13:35 PMDziwna ta efdora, w debianie , teraz w archu wystarczy ffmpg. i jest mkv, h254, ale to jest gotowe po instalacji.
Na Fedorze Linux Workstation jest tak samo... Od jakiegoś czasu - chyba paru ostatnich wydań- przy instalacji systemu wystarczy zaznaczyć okienko, że chcemy kodeki non-free. Mi wszystkie filmy działają i żadnych dodatkowych komend nie musiałem wpisywać, ani żadnych repo nie musiałem manualnie aktywować.
Poniżej wynik komendy 'dnf repo list' u mnie:
repo id                                         repo name                                       
copr:copr.fedorainfracloud.org:phracek:PyCharm  Copr repo for PyCharm owned by phracek          
fedora                                          Fedora 41 - x86_64                              
fedora-cisco-openh264                           Fedora 41 openh264 (From Cisco) - x86_64        
google-chrome                                   google-chrome                                   
updates                                         Fedora 41 - x86_64 - Updates
To są domyślne repozytoria na Fedorze -przynajmniej po zaznaczeniu wspomnianego okienka- i dotąd nie zdarzyło mi się, by jakiś film w sieci lub na dysku nie zadziałał. Niczego z kodeków nie doinstalowywałem, itd.

Od kilku lat używając Fedory w zasadzie nie miałem jakichkolwiek problemów (może z pominięciem paru na Silverblue, które jest wersją rozwojową, wciąż nieoficjalną, itd.). Dlatego przeglądając wątki o Fedorze czuję się niezdolny by jakoś pomagać - zwyczajnie nie wiem, jak naprawić coś, co u mnie nigdy się nie zepsuło.

Edit:

Przypomniało mi się, że jednak miałem ostatnio drobny problem z wine na Workstation, ale był raczej prosty do obejścia (wystarczyło zrestartować proces) i chyba został naprawiony, bo się więcej nie pojawia.
Fedora Linux  |  Rocky Linux

Zobacz najnowsze wiadomości na forum