Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Nobara 41 Jak odinstalować sterowniki grafiki AMD

Zaczęty przez Wojaszek, Kwiecień 02, 2025, 09:46:27 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Wojaszek

Witam
Jestem świeżo upieczonym linuxiarzem(niedawno Mint teraz Nobara) a byłym windziażem.
Zakupiłem nową kartę graficzną specjalnie pod Linuxa (wiadomo AMD rządzi) i przed wymianą na nową zaleca się odinstalować stery od starej żeby w przyszłości nie było problemów. Moja stara karta to ASUS Radeon RX 580 Dual OC 4GB a nowa którą chcę włozyć to Sapphire Pulse Radeon RX 7900 XT
A że komputer używam do gier chociaż nie tylko to wybór padł na distro Nobara.
No właśnie i próbowałem coś niecoś szukać poradników na necie odnośnie odinstalowania sterów w przypadku zmiany karty i nie znalazłem nic konkretnego (może dlatego że Nobara to młode distro).
Po zainstalowaniu Nobary na kompie zainstalowałem jakieś 2 sterowniki, które pojawiły się w Nobara Driver Menager

Natomiast przez terminal nic nie instalowałem/robiłem. Moje pytanie jest takie jak prawidłowo odinstalować sterowniki? Czy wystarczy odinstalować te dwa składniki i szluz, czy może powinienem coś bardziej gruntownie odinstalować? Bo to co na tej liście jest to wydaje mi się że są to jakieś dodatki a nie główne sterowniki do GPU.

linux4ever

Zazwyczaj sterowniki to pakiet xorg-xserver tak jest w przypadku distro bazujących na Debianie.

Co do Nobary to sprawdzę jak zainstalować i usunąć sterowniki pewnie nie obejdzie się bez terminala.

I czytałem że do Nobary sterowniki to mesa.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Wojaszek

Ja tam terminala się nie boję (kiedyś w mojej 1wszej Windzie 98 używalo się poleceń w środowisku DOS do niektórych gruntownych działań), chociaż w 1wszej kolejności faktycznie jako użytkownik GUI przyzwyczaiłem się przez naleciałosci Okienek, że "wyklikuję" wszystko.
No i własnie jeśli chodzi o terminal to znalazłem tylko ogólny artykuł żeby posłuzyć się komendą amdgpu-uninstall lub amdgpu-pro-uninstall. Więc na swoje skromne rozeznanie (angielski slabo ogarniam) zrobiłbym tak że najpierw odinstalowałbym te 2 składniki z Driver Menadżera a potem użyłbym jednej z tych 2uch komend (najprędzej tej 1wszej czyli amdgpu-uninstall)

linux4ever

Ale tak jak w przypadku Fedory menadżerem paczek jest dnf komenda man dnf pokaże wszystkie opcje.

I sudo dnf remove nazwapakietu* usunie paczki ale bez plików konfiguracyjnych.

To czego szukasz to fraza amd i tak będzie pewnie szybciej.

Próbowałem zainstalować nobarę ale trafiłem tylko na kernel panic.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Radeon RX 580, to - jeśli dobrze widzę - GCN 4 generacji. Podstawowy sterownik w linuksie to amdgpu. Oprócz tego oczywiście jakieś mesa, opengl, vulkan itp. itd., ale to system i tak zwykle dorzuca przy instalacji współczesnego środowiska.
Radeon RX 7900 XT - to RDNA3. I uwaga - podstawowy sterownik w linuksie to... amdgpu.
Masz jeszcze wersję amdgpu-pro, którą niekiedy można znaleźć w repozytoriach (zwykle tych, które oferują zamknięte oprogramowanie), a jeśli nie, to są wersje dostępne na stronie AMD.
Reszta obsługiwana jest w samym kernelu i tu z AMD zwykle funkcjonuje prosta zasada: im kernel nowszy - tym lepiej.

Według mnie zatem, skoro RX 590 chodzi Ci obecnie na tym co masz, to po prostu bez żadnych zmian powinieneś wymienić kartę i powinno to wszystko zagrać. Musisz sobie tylko przypomnieć, czy gdzieś w plikach konfiguracyjnych grafiki nie ustawiałeś czegoś z palca. Od bardzo wielu lat nad całością dostosowania sterowników do dostępnej grafiki dba automat i generalnie żadna ingerencja nie jest potrzebna.

Polecenia amdgpu-uninstall i amdgpu-pro-uninstall, to prawdopodobnie część skryptów związanych ze sterownikami pobieranymi ze strony AMD (lub . Artykuł, na który się powołujesz - w ogóle nie dotyczy kwestii, które poruszasz.

Zanim cokolwiek zrobisz - zainstaluj sobie inxi (jeśli nie masz) i sprawdź grafikę:
inxi -Gxx

Wojaszek

Oto wszystkie paczki z frazą AMD jakie wyszukało mi na kompie:
Część 1

Część 2

linux4ever wklepałem w konsolę tą komendę man dnf i oto wynik (zapisałem go w pliku, bo kod jest dość długi):
Link do chmury MEGA

pavbaranov oto wynik tej komendy inxi -Gxx na moim sprzęcie

linux4ever

Żadna z paczek AMD nie jest zainstalowana z tego co widzę.

Więc nie da się ich usunąć no chyba że zainstalujesz je.

AMD CPU  na procki AMD,AMD GPU na karty graficzne.

pavbaranov

Będzie zonk z @linux4ever, albowiem... masz zainstalowane wszystkie niezbędne paczki do obsługi obu kart graficznych.
Dla pewności - w systemie masz mieć:
amd-gpu-firmware
amd-ucode-firmware
xorg-x11-drv-amdgpu
I to jest minimum. Do tego oczywiście wszelkie mesa, opengl itp. a jeśli do gier, to pewnie i vulkan Ci się przyda, ale to również masz.
Nie potrzebujesz niczego odinstalować przed zmianą GPU. Obie karty wykorzystują te same sterowniki. Paczki "firmware" pewnie też nie są dzielone, a zatem winna to być jedna zbiorcza paczka dostarczająca cały dostępny firmware dla różnych kart dla AMD (odpowiednio GPU i CPU).
Sterownik amdgpu masz załadowany obecnie w systemie i ten jest wykorzystywany do obsługi RX 580.
Przy API EGL jest widoczny sterownik radeonsi, ale w tym przypadku wszystko ok, pomimo, że odnosi się nazwą do "starych" Radeonów, albowiem jest to właściwy sterownik dla wszystkich AMD począwszy od Southern Island.
Aha - amdgpu W Twoim sytemie nie pochodzi ze strony AMD, a z repozytorium, wobec powyższego strona, którą gdzieś tam wyżej podałeś w ogóle nie ma żadnego odniesienia do Twojego systemu.

Powtórzę:
- niczego nie odinstalowywać,
- wyłączyć komputer, zmienić GPU, włączyć komputer.
Ma działać. Łaski nie robi.
Gdyby nie chciał, to wówczas - o ile będziesz miał taką możliwość przejdź do trybu konsolowego, zapisz gdzieś wyniki poleceń:
inxi -Gxx > inxi.txt# journalctl -b > journal.txtPrzełącz na poprzednie GPU i podrzuć tu wyniki obu plików.

Wojaszek

Odpaliło od strzała 😃 Nie wyrzuciło żadnych niepokojących informacji. 1wsza inicjacja wzbudzenia komputera przebiegła szybko.
Powiedzcie jakie testy powinienem zrobić? Wrzuce tu na forum ew. wyniki żebyście mogli fachowym okiem na nie rzucić, obadać czy sterowniki się nie pogryzły.
A i jakieś programy customizujące zaawansowane ustawienia grafiki dla czy to konkretnych gier(czyli profile) czy to ustawiane globalnie.
W Windowsie to był Adrenaline, Catalyst Control Center a na pingwinku...?
Wiem też że na stornie AMD są sterowniki pod Linuxa (tylko tam jest wspomniane tylko distro Ubuntu), chociaż Nobara pod względem gotowości do pracy ze sprzętem jest dość kompleksowa i nie trzeba nic pobierać nie wiem.

melis

Nie wiem czy inni się ze mną zgodzą, ale jeśli mowa o grach, to jednak lepszym rozwiązaniem pod tym kątem, może być wybór CachyOs.

pavbaranov

Cytat: Wojaszek w Kwiecień 04, 2025, 12:11:12 PMPowiedzcie jakie testy powinienem zrobić? Wrzuce tu na forum ew. wyniki żebyście mogli fachowym okiem na nie rzucić, obadać czy sterowniki się nie pogryzły.
Jak się miały pogryźć, skoro są jedne :)

Cytat: Wojaszek w Kwiecień 04, 2025, 12:11:12 PMA i jakieś programy customizujące zaawansowane ustawienia grafiki dla czy to konkretnych gier(czyli profile) czy to ustawiane globalnie.

Wychowanek Windows :) Sprawdź najpierw co Ci nie działa, a potem poprawiaj. Jest pewna zasada, której ja się mocno trzymam i polecam: lepsze jest wrogiem dobrego. Jeśli coś funkcjonuje, to nie należy poprawiać, bo można zepsuć.
Tak - można pobawić się wszelkimi ustawieniami typu "performance" (ten komputer, to zdaje się "blaszak"). Wg mnie - najsensowniejsze porady znajdziesz na stronie Archa: https://wiki.archlinux.org/title/Improving_performance
oraz https://wiki.archlinux.org/title/AMDGPU#Overclocking i https://wiki.archlinux.org/title/AMDGPU#Performance_levels Może również https://wiki.archlinux.org/title/AMDGPU#Power_profiles

Cytat: Wojaszek w Kwiecień 04, 2025, 12:11:12 PMW Windowsie to był Adrenaline, Catalyst Control Center a na pingwinku...?
Catalyst jest również w linux, tyle, że na bardzo już stare sterowniki, które nie są dostosowane do Twojej karty.
Narzędzia do tuningu dla amdgpu:
https://github.com/emerge-e-world/radeon-profile
https://github.com/Lurkki14/tuxclocker
Jeśli chodzi o same gry, to pytanie jakie to gry - natywne, steam, windowsowe...? Te ostatnie używają wine i to wine powinieneś stuningować.

Cytat: Wojaszek w Kwiecień 04, 2025, 12:11:12 PMWiem też że na stornie AMD są sterowniki pod Linuxa (tylko tam jest wspomniane tylko distro Ubuntu), chociaż Nobara pod względem gotowości do pracy ze sprzętem jest dość kompleksowa i nie trzeba nic pobierać nie wiem.

Są też dla RedHat, ale nie ma to większego znaczenia. Sterowniki dla AMDGPU są robione przez AMD i udostępniane na linuksa na dwa sposoby. Po pierwsze grupa informatyków współpracuje z tworzącymi kernel. Tam się znajduje zasadnicza część sterownika. Po drugie udostępniane są dwa sterowniki - otwarto źródłowy - amdgpu oraz zamknięty - amdgpu-pro (także jest firmware, który po prostu trzeba mieć i też to oprogramowanie zamknięte). Pierwsze jest praktycznie w każdej dystrybucji i niczym się nie różni od tego, które jest dostępne na stronie AMD. Po prostu z kodu zbudowane dla danej dystrybucji, dlatego w przypadku amdgpu należy używać oprogramowania z repozytorium. W przypadku amdgpu-pro - lepiej jest poczytać, czy na pewno do szczęścia jest Ci potrzebne, bowiem w przypadku gier często amdgpu dawało lepsze efekty. Tutaj masz test dość starych już sterowników i opis, ale pewnie nadal jest to w dużym stopniu aktualne: https://www.phoronix.com/review/rx590-linux-drivers

Wojaszek

dziękuje wam Panowie @linux4ever i @pavbaranov za wyczerpującą odpowiedź, tego właśnie oczekiwałem :). Gdyby na tym forum mozna było podarować podziękowania to bym to zrobił, ale za taką odpowiedź pavbaranov to i zgrzewka piwa Ci się należy :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum