Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Logo przy uruchamianiu komputera

Zaczęty przez ghorrgh, Listopad 28, 2024, 03:10:46 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

ghorrgh

W moim komputerze na nowym monitorze rozdzielczość ekranu startowego Dell nie pokrywa się z rozdzielczością ekranu startowego Linux. A właściwie komputer nie rozumie nowego monitora. Co poradzić, żeby logo Dell i Fedora oba wyglądały dobrze albo w ogóle nie wyglądały?

linux4ever

Cytat: ghorrgh w Listopad 28, 2024, 03:10:46 PMW moim komputerze na nowym monitorze rozdzielczość ekranu startowego Dell nie pokrywa się z rozdzielczością ekranu startowego Linux. A właściwie komputer nie rozumie nowego monitora. Co poradzić, żeby logo Dell i Fedora oba wyglądały dobrze albo w ogóle nie wyglądały?

A  jaki komputer używasz?

Fedora to wayland czy hyperland ?

Jaka to karta graficzna ?

Jaki sterownik ekranu w  systemie ?

Na razie tyle.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

ghorrgh

Komputer Dell Optiplex 7070 Micro, Fedora Wayland, grafika integra Intel, sterownik nie wiem.

linux4ever

Cytat: ghorrgh w Listopad 28, 2024, 04:22:28 PMKomputer Dell Optiplex 7070 Micro, Fedora Wayland, grafika integra Intel, sterownik nie wiem.

Sudo rpm install inxi tak to chyba na fedorze i inxi -b

Nie pamiętałem pełnej komendy i musiałem znaleźć.

Poprawka sudo yum install inxi

I znalzłem informacje o twoim komputerze:

CytatDell OptiPlex 7070 N007O7070MFF - Intel Core i5 9500T / 8 GB / 256 GB / Intel UHD Graphics 630

Teraz tylko przestawić w biosie/uefi i zmienić sterownik w systemie.

Gdyż jak znalazłem w Fedorze są dwa w "starej" intel i915 w nowym wydaniu intel i915g.

Poszukam sterownika na Fedorze w repozytorium i dam rozwiązanie.

I niestety na Fedorze 41 nie ma tego sterownika wpisywałem yum info i915 zero efektu,yum search i915 też nic.

Niby jest w najnowszym kernelu  jak patrzyłem więc to jedyna droga.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

CDeB

A może wystarczyłoby edytować plik konfiguracyjny GRUBa. Podczas startu systemu powinien narzucić rozdzielczość na uruchamianego Plymoutha.

@ghorrgh Spróbuj wyedytować plik znajdujący się najprawdopodobniej w /etc/default:

sudo nano /etc/default/grub
Znajdź linijkę #GRUB_GFXMODE=640x480. Usuń #, zmień na natywną rozdzielczość monitora, zapisz a następnie wydaj komendę:

sudo update-grub2
Uruchom ponownie komputer. Może zadziała.

Piotr_1988

Cytat: CDeB w Listopad 28, 2024, 10:50:47 PMsudo update-grub2
Uruchom ponownie komputer. Może zadziała.
To jest polecenie Debiana...

Na Fedorze wygląda to tak na UEFI:

sudo grub2-mkconfig -o /etc/grub2-efi.cfg
https://fedoraproject.org/wiki/GRUB_2#Updating_the_GRUB_configuration_file

@linux4ever, na Fedorze od chyba już 9 lat używa się raczej dnf, a nie yum.
Fedora Linux  |  Rocky Linux

mirekc

Cytat: ghorrgh w Listopad 28, 2024, 03:10:46 PMW moim komputerze na nowym monitorze rozdzielczość ekranu startowego Dell nie pokrywa się z rozdzielczością ekranu startowego Linux. A właściwie komputer nie rozumie nowego monitora. Co poradzić, żeby logo Dell i Fedora oba wyglądały dobrze albo w ogóle nie wyglądały?
A to nie jest przypadkiem sprawa samego monitora? Większość monitorów ,,trzyma" osobne ustawienia dla każdej rozdzielczości i częstotliwości odświeżania. Spróbuj przycisnąć ,,Auto" (lub coś podobnego) na monitorze podczas wyświetlania logo Dell, a następnie to samo przy logo Fedora. Jak nie pomoże, spróbuj ręcznie ustawić obraz przy pomocy menu monitora w obydwu przypadkach. Jeśli i to nie pomoże, ustaw obraz przy korzystaniu z Fedory, a logo Dell ,,odpuść". Jest wyświetlane przy niskiej rozdzielczości i częstotliwości odświeżania, niektóre monitory mogą ,,nie łapać" tych parametrów.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum