Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Manualny podział dysku pod FreeBSD

Zaczęty przez sm, Listopad 22, 2024, 08:27:41 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sm

Właśnie, jak to zrobić aby zainstalować na wydzielonej partycji Freebsd i współdzielić dysk z istniejącym systemem linux? Najprościej powierzyć problem partycjonowania automatowi lecz on wyczyści całość a tego chcę uniknąć. Mój dysk widziany z poziomu okna instalatora BSD układa się w poniższy sposób:
Cytatada0       224GB GPT
ada0p1   250MB   ms-basic-data
ada0p2   35GB    linux-data
ada0p3   91GB    linux-data
ada0p4   3,9GB   linux-swap
ada0p5   93GB    linux-data
Chcę zainstalować FreeBSD na ostatniej partycji ada0p5 93GB. Cztery początkowe to linux jak widać i chcę go zachować.
Nie ukrywam, że nie jestem obeznany z systemami uniksowymi więc tak prozaiczna sprawa jak podział dysku dla dwóch systemów, z których jeden to BSD, mnie przerósł. Czy system BSD może współdzielić partycję swap z linuksem, czy też musi korzystać z oddzielnej?
Mogę liczyć na pomoc w tym zakresie?

microsofter

Cytat: sm w Listopad 22, 2024, 08:27:41 PMCzy system BSD może współdzielić partycję swap z linuksem, czy też musi korzystać z oddzielnej?

Przy MBR nie mogą współdzielić. Z tego co pamiętam, niuanse partycjonowania obu systemów wykluczają taką możliwość. Nie wiem jak przy GPT, a ty widać masz GPT.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

sm

Cytat: microsofter w Listopad 25, 2024, 12:11:24 AMPrzy MBR nie mogą współdzielić. Z tego co pamiętam, niuanse partycjonowania obu systemów wykluczają taką możliwość. Nie wiem jak przy GPT, a ty widać masz GPT.
Tak, od dawna korzystam z formy GPT, mbr to starszy model partycjonowania. Właściwie powinienem zacząć od tego iż postawione przeze mnie w tym wątku pytanie jest już nieaktualne. Zainstalowałem BSD na 5-tej partycji i cóż się stało? Mam obecnie dostęp tylko do nowo-zainstalowanego systemu gdyż nowy 'grub' nie widzi Debiana. Linux współistnieje na dysku lecz nie jest wybieralny.
A teraz moje wnioski.
Początkowa fascynacja systemem unix zmalała drastycznie. Powody:
1. kompikacje z tzw. dualboot'em, narazie nie mam pomysłu jak udostępnić grub'owi bsd Debiana.
2. w debianie nie problemu z bluetooth a tutaj już drugi dzień walczę bezskutecznie.
3. WiFi, w linuksie żaden problem chcąc tak łączyć się z internetem, a w BSD... . Jasne także można ale to droga przez mękę. 

Piotr_1988

Cytat: sm w Listopad 26, 2024, 11:58:44 AMPoczątkowa fascynacja systemem unix zmalała drastycznie. Powody:
1. kompikacje z tzw. dualboot'em, narazie nie mam pomysłu jak udostępnić grub'owi bsd Debiana.
2. w debianie nie problemu z bluetooth a tutaj już drugi dzień walczę bezskutecznie.
3. WiFi, w linuksie żaden problem chcąc tak łączyć się z internetem, a w BSD... . Jasne także można ale to droga przez mękę. 
Mnie na Unixie martwi jeszcze inna rzecz. Jeszcze przez kilka lat X.org będzie jakoś wspierane, ale co potem...? Nowe Linuxy, choćby Fedora Linux 41, już tego w ogóle nie instalują domyślnie.
Fedora Linux  |  Rocky Linux

linux4ever

Cytat: Piotr_1988 w Listopad 27, 2024, 07:42:57 AM
Cytat: sm w Listopad 26, 2024, 11:58:44 AMPoczątkowa fascynacja systemem unix zmalała drastycznie. Powody:
Mnie na Unixie martwi jeszcze inna rzecz. Jeszcze przez kilka lat X.org będzie jakoś wspierane, ale co potem...? Nowe Linuxy, choćby Fedora Linux 41, już tego w ogóle nie instalują domyślnie.

Wayland i hyperland tak jak na linuksie.

To chyba jedyne opcje.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Zobacz najnowsze wiadomości na forum