Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Które distro?

Zaczęty przez sono io, Styczeń 02, 2025, 09:43:59 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sono io

Witam Was. Które distro jest bardziej godne polecenia? Nobara czy PopOS? PopOS w najnowszej wersji będzie chyba dobre?

Dodam, że komputer używam do multimediów, programowania, biura, grafiki, muzyki... A ściślej mówiąc do nauki powyższych.

Domyślam się że zaproponujecie mi Fedorę i Ubuntu. Ale F. jest jakaś cienka, a Ubuntu za to ma większe ISO niż windows...

pavbaranov

Dowolny, który ma bardzo dobre wsparcie zarówno od strony deweloperów, jak i użytkowników. Pierwsze łatwo sprawdzisz na stronach domowych. Drugie jest miarą popularności, zwłaszcza u bardziej świadomych użytkowników.

CDeB

Nobara to przeróbka Fedory, zaś PopOS oparte jest o Ubuntu. Większą bazę oprogramowania znajdziesz w Ubuntu, niezawodność w fedorze. Postaw sobie Virtualboxa, czy czego tam używasz do wirtualizacji, postaw oba systemy, pobaw się nimi i sam zobacz co Ci bardziej podejdzie. To jest system operacyjny, podstawa tego w jaki sposób będziesz się komunikował ze sprzętem, kto jak nie ty ma powziąć decyzje?

ciubaka

To że Ubuntu ma większe ISO niż Windows (czy naprawdę ma?) nie oznacza wcale że zajmuje tyle miejsca na dysku po instalacji. Na każdego linuxa potrzebujesz 20-30 GB, nawet jak coś tam sobie ściągasz na dysk, to przy jego odpowiedniej pielęgnacji tyle miejsca ci spokojnie wystarczy. Do windows bez 100 GB nie podejdziesz nawet, bo ci się w pół roku wysypie przy aktualizacjach. Dystrybucje Red Hat (też Fedora) mają bardzo restrykcyjne podejście do spraw i praw własnościowych. Te od Cannonical (wszelakie Buntu) - wręcz przeciwnie. Skoro chcesz się bawić, to wybór masz prosty. Najszerszy zaś dostęp do mediów wszelakich dawał onegdaj chiński Deepin, niby i piękny, i funkcjonalny. Co kto lubi - ja bym wolał jednak MX, Sparky, albo Mint jeżeli Buntu jest be. Inne zaś forki, które wymieniasz - niekoniecznie.

sono io

Ubuntu 24.04.1 ma ISO 6 057 964 KB a Windows 11 5 576 646 lub (w wersji z aplikacji) 4 740 736 KB.

Kodeków do F. już nie trzeba. Czy tak?

pavbaranov

Kodeki są potrzebne do odtwarzania multimediów w dowolnej dystrybucji. Bez nich ani rusz.
W istocie, to mocno zastanowiłbym się - z tych, których nazwy padły - nad Fedorą (ale nie forkami i broń boże polecanym Mintem, który forkiem jest, ale Ubuntu).
Masz jeszcze OpenSUSE i pierd*** innych.
Generalnie - unikaj wszelkich forków (to takie ogólne stwierdzenie, bo niektóre mogą być całkiem ok). Będą wyglądać ładnie, będą działać (do czasu dobrze, lub w ogóle do czasu, bo się komuś odechce), ale nie będą dbać o podstawę twojego systemu operacyjnego, bo tym zajmować się będą twórcy dystrybucji bazowej, których w ogóle mogą nie interesować problemy, z jakimi użytkownik spotka się w jakimś ich forku. Mogą go nie używać, albo zwyczajnie nawet nie mieć czasu na rozwiązywanie problemów z dystrybucją, której nie tworzą.
Stąd - zwłaszcza na początku drogi: niemal wyłącznie tzw. dystrybucje bazowe (Fedora, Debian, OpenSUSE, OpenMandriva, Arch..., kilka jeszcze, ale są one już mniej popularne i gorzej udokumentowane), a z tych "forkowych", tylko te, które przejmują kod źródłowy paczek i następnie rozwijają to (i przede wszystkim o to dbają) już we własnym zakresie (np. Ubuntu). Wszelkie dystrybucje, które mieszają repozytoria bazowe i własne (np. Mint) to jest szczerze mówiąc dno.

sono io

To wiem, ze Fedora albo Ubuntu. :)

pavbaranov

To wybierz. Nawet są liveiso a zatem bez instalacji spróbować możesz i zobaczysz co bardziej Ci odpowiada. Wszak to Ty, a nie my będziemy z tego korzystać.

LinGruby

to ja dodam jeszcze CachyOS ( jedyny słuszny Fork Arch'a ) możesz też spróbować ma liveiso i jak podpasuje możesz zainstalować, a ma dobre wsparcie i sporo fajnych własnych rozwiązań...
( ͡° ͜ʖ ͡°)  Linux User #592024 System:  spectrwm  Kernel: cachyos-rc-lto
Desktop: twm info: polybar Wm: spectrwm 3.6.0  Dm: sddm  Distro: CachyOS

melis

Cytat: LinGruby w Styczeń 11, 2025, 03:48:17 AMjedyny słuszny Fork Arch'a
Osobiście nieco bym się kłócił, albowiem EndeavourOs, także jest doskonałym forkiem i dla mnie jedynym słusznym :P BTW ktoś z ekipy zdaje się, przeszedł właśnie do CachyOs...

Demmo

Cytat: sono io w Styczeń 02, 2025, 09:43:59 PMWitam Was. Które distro jest bardziej godne polecenia? Nobara czy PopOS? PopOS w najnowszej wersji będzie chyba dobre?

Dodam, że komputer używam do multimediów, programowania, biura, grafiki, muzyki... A ściślej mówiąc do nauki powyższych.

Domyślam się że zaproponujecie mi Fedorę i Ubuntu. Ale F. jest jakaś cienka, a Ubuntu za to ma większe ISO niż windows...
Yo! Jeśli chcesz coś z mocnym wsparciem do multimediów i grafiki, PopOS będzie strzałem w dziesiątkę. Nobara fajna, ale bardziej dla fanów Fedory. Ubuntu spoko, ale faktycznie waży jak Windows, więc... PopOS to chyba teraz najlepsza opcja, zwłaszcza w nowszej wersji

pavbaranov

Cytat: Demmo w Styczeń 29, 2025, 03:20:12 PM<CUT> Jeśli chcesz coś z mocnym wsparciem do multimediów i grafiki, PopOS będzie strzałem w dziesiątkę.
Z całym szacunkiem, ale Ty myślisz, że to System76 to wsparcie robi? Nie - on tylko składa klocki (i próbuje zrobić nowe DE, ale to jeszcze w fazie alpha). Praktycznie każda, współczesna, dystrybucja "wspiera" wszystko tak samo, albowiem z tego samego korzysta. Kwestia jest tylko taka, czy dostaje się to od razu z obrazu instalacyjnego, czy też trzeba się - niekiedy - potrudzić. Efekt końcowy jest praktycznie zawsze ten sam.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum