Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jaki Linux wybrać ?

Zaczęty przez os.y, Październik 08, 2024, 09:44:57 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

os.y

Jaki Linux wybrać ?

A zechciało mi się zobaczyć, co nowego na 4MLinuxie.
klik w [POBIERZ]
klik w [U-Z]
klik w [4MLinux]
klin w [4MLinux ISO Image]
klik w [4MLinux 46.0 64bit 1.4GB]
i... ładne info :
------------------
| <Ikonka> sourceforge.netsourceforge.net
| <Ikonka> Włącz obsługę plików cookie i ponownie załaduj stronę.
- - - - - - -
| Ray ID: 8cf409d3d85fc3d3
| Wydajność i bezpieczeństwo dzięki Cloudflare
------------------

Pomyślałem sobie: Ot, kolejni (tzn autorzy i dysponenci dystrybucją) się sprzedali a ci podjeli próbę sprzedarzy zaineresowanych ich linuxem za to, co mogą oferować "ciasteczka" serwisowi sourceforge.netsourceforge.net.
Ale tknęło mnie by tak dla zaspokojenia swej ciekawosci zagladnąć pod inne "literki" prowadzące do linków innych dystrybucji.
Konsternacja. Znaleść dystrybucję swobodnie dostępną już nie lada sztuką.

Zaglądnąłem w końcu i pod pozycje a na niej pod [Sparky] (przecież jeszcze chwilę temu pobrałem kolejną wersję normalnie jako tzw wolne oprogramowanie).

O KURCZĘ!

Tak, całkowitej degeneracji uległa idea powszechnej informatyzacji społeczeństwa. I nie o dostępność jako taką idzie a o cenę jaką trzeba za to zapłacić, tzn wyrażenie domyślnie zgody na poddanie się permanentnej inwigilacji - tej tzw "dobrowolnej" i tej wymuszonej tzw "prawem". Tzw firmy państwowe i administracja różnych szczebi, żyjąca z naszych podatków także często uzależniają dostep do swoich witryn od wyrazeniu pełnej lub ograniczonej zgody na taką.

Co ciekawe, takie LOTTO żyjące na własny rachunek ani myśli ograniczać dostepu do swej witryny informującej o aktualnych wynikach losowania w grach liczbowych by czasem nie dotknął jej ostracyzm łudzących się choćby jako taką wygraną. Jej akurat nie są potrzebne "informacje do doskonalenia swych usług" jakie oferują tzw "ciasteczka".

Jeszcze nie tak dawno temu uknuto wyrażenie : "ŚWIAT JAKO GLOBALNA WIOSKĄ" - co było swego zcasu dość szokującym spostrzeżeniem a tu już okazało się, że to spostrzeżenie jest nieaktualne.
"Dzięki" postępowi idei tzw "powszechnej informatyzacji społeczeństwa" zaczeło obowiazywać raczej spostrzeżenie : "ŚWIAT GLOBALNĄ OBORĄ" w której trwa niezwykle zażarta walka wśród tzw "elit" o uzyskanie statusu oborowego różnego szczebla.

No i darmowego Linuxa już nie ma :(

Pozdrawiam.

PS.

[FORUM] ---> {Please 'log in...'} i...
Okienko: Zaloguj się
komunikat:
(na czarnym tle) Wystąpił błąd
(na białym tle) Nie mozesz sie zalogować. Sprawdź swoje ustawienie plików cookie.

Redakcja https://linuxiarze.pl/ zwraca uwagę już na wstepie:
---------------
| Utrzymujemy się tylko i wyłącznie z pracy na naszych portalach,
| więc jeśli nas czytasz wspieraj naszą pracę dla Ciebie.
| Pracujemy dla Ciebie na pełny etat!
| Pomożesz nam przetrwać kolejny miesiąc?
| Wspieraj Linuxiarzy Donacje Październik 2024
| Cel: min. 4300 PLN
----------------
ale... zdaje się, że to info pełni już tylko rolę alibi.

Szkoda, długo portal utrzymywał i jakość i fason. Sam tu zaglądam (chyba już raczej "zaglądałem") z przyjemnoscią ale zdaje się już pora dać sobie spokój ze swoimi pasjami a komputer po odcieciu od neta sprowadzić do pozycji zwykłego grajka i maszyny do pisania.

Zrobiłem wyjątek by owy wpis mógł choc na chilkę błysnać na FORUM by zaraz przeinstalować system.
A tak wogóle to już tylko pozostało nawet nie powiedzieć a opisać me zachowanie... pfu.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum