Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Linux Mint 22 Cinnamon instalacja na lenovo g550

Zaczęty przez 90550, Grudzień 13, 2024, 12:48:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

90550

Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie instalacji linuxa na Lenovo g550.
Mam ten komputer 15 lat, 2 lata leżał nieużywany. Pomyślałem, że zgram mu linuxa. Spełnia wymagania dla Mint (3gb RAM, 320GB HDD, oparty na BIOS). Do tej pory system był Windows 7 PRo. Chciałem postawić Linuxa czyszcząc dysk i tworząc nowe partycje. Posługiwałem się bardzo jasnym poradnikiem:
https://www.youtube.com/watch?v=BKEb8KX_hrg&t=1056s
Do 16:30 było wszystko jasne.
Mianowicie, w poradniku jest, że należy wyznaczyć partycję startową dla BIOS (1MB). Tymczasem instalator Linuxa nie pokazuje opcji wyboru partycji dla BIOS (jest tylko partycja dla EFI). Jak dla mnie opcję są dwie: albo domyślnie zostanie to zrobione i nie muszę tego ustawiać, albo instalator obsługuje tylko nowsze sprzęty i nie wyznaczając partycji BIOS instalacja się nie powiedzie albo, w gorszym wypadku, uszkodzę BIOS i komputer.
Czy ktoś wie, jak to rozwiązać?

Proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy post tutaj

90550

Ok, ogarnięta możliwość dodania partycji dla BIOS.
W międzyczasie poczytałem i spotkałem sie (przeważnie) z opiniami, że na sprzetach z BIOS i MBR nie jet ona potrzebna, wystarczą root, home, swap. Czy to prawda?

linux4ever

Cytat: 90550 w Grudzień 14, 2024, 02:09:40 AMOk, ogarnięta możliwość dodania partycji dla BIOS.
W międzyczasie poczytałem i spotkałem sie (przeważnie) z opiniami, że na sprzetach z BIOS i MBR nie jet ona potrzebna, wystarczą root, home, swap. Czy to prawda?

Powinno wystarczyć wraz z grub na dysku.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Zobacz najnowsze wiadomości na forum