Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Mint 22 / Ubuntu 24.04.1 Brak dzwięku

Zaczęty przez amator85, Wrzesień 02, 2024, 08:37:55 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

amator85

Witam, Zainstalowałem nowego Minta 22 i po instalacji nie ma dźwięku, na ubuntu 24.04.1 jest identyczna sytuacja
test głośników niby przechodzi dobrze ale brak dźwięku z FireFox-a na you tube oraz innych odtwarzaczach multimedialnych

czy ktoś z was miał taki problem ?

linux4ever

Cytat: amator85 w Wrzesień 02, 2024, 08:37:55 AMWitam, Zainstalowałem nowego Minta 22 i po instalacji nie ma dźwięku, na ubuntu 24.04.1 jest identyczna sytuacja
test głośników niby przechodzi dobrze ale brak dźwięku z FireFox-a na you tube oraz innych odtwarzaczach multimedialnych

czy ktoś z was miał taki problem ?

A zaktualizowałeś pulseaudio lub wireplumbera?

Czy masz sterownik własnościowy do karty dźwiękowej ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

amator85

Hej, zaktualizowałem tylko system komendą sudo apt update a potem sudo apt upgrade

samych programów nie aktualizowałem bo nie znam odpowiednich komend

robson75

Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

linux4ever

Cytat: amator85 w Wrzesień 02, 2024, 10:21:08 AMHej, zaktualizowałem tylko system komendą sudo apt update a potem sudo apt upgrade

samych programów nie aktualizowałem bo nie znam odpowiednich komend

sudo apt install pulseadio lub sudo apt install wireplumber i sudo apt install pipewire.

Jeśli masz pipewire z wireplumber to aktualizujesz tak samo czyli sudo apt upgrade.

W innym przypadku użyj pulseaudio.

Do sterowników potrzebujesz repozytorium non free na mincie.

https://askubuntu.com/questions/58364/whats-the-difference-between-multiverse-universe-restricted-and-main

Wyjaśnienie:

CytatMain – Oficjalnie wspierane oprogramowanie o otwartym kodzie:
Licencja: Open Source
Aktualizacje: Canonical zapewnia krytyczne aktualizacje.

Restricted – Oficjalnie wspierane,oprogramowanie o zamkniętym kodzie:

Licencja:Własnościowe
Aktualizacje: Canonical zapewnia krytyczne aktualziacje dostarczone przez programistów.

Universe – Aktualizacje przez wspólnotę, oprogramowanie o otwartym kodzie:

Licencja: Open source
Aktualizacje: Canonical nie zapewnia aktualizacji.
Niektóre aktualizacje mogą być zapewnione przez wspólnotę Ubuntu

Multiverse – Niewspierane,zamknięty kod i zamrożone patentowo oprogramowanie

Licencja:Nieznana
Aktualizacje: Canonical nie wspiera aktualizacji.
Niektóre aktualizacje mogą być zapewnione przez wspólnotę Ubuntu.

Co do włączenia dodatkowych repozytorium tutaj:

https://www.tecmint.com/add-apt-repository/

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

amator85

Hej, zbroiłem wszystko i nadal nic, myślę że to nie jest kwestia sterowników tylko coś jest skopane

miałem jeszcze obraz na ventoy i załadowałem ubuntu 22.04.4 i tam wszystko śmiga na ustawieniach jak na zdjęciach

jak widać wszystko chodzi nawet z live bez instalowania żadnych sterowników

na ubuntu 24.04.1 oraz na mincie 22 niestety nie działa na tych ustawieniach, czasami nawet potrafi się zawiesić przy grzebaniu

więc myślę że problem leży głębiej niż sterowniki, jako że mint 22 opiera się o ubuntu 24.04 to najprawdopodobniej ubuntu coś skopało i to co skopało ubuntu trafiło również na mint 22

jakieś pomysły co teraz począć ?

linux4ever

Cytat: amator85 w Wrzesień 03, 2024, 08:27:29 AMHej, zbroiłem wszystko i nadal nic, myślę że to nie jest kwestia sterowników tylko coś jest skopane

miałem jeszcze obraz na ventoy i załadowałem ubuntu 22.04.4 i tam wszystko śmiga na ustawieniach jak na zdjęciach

jak widać wszystko chodzi nawet z live bez instalowania żadnych sterowników

na ubuntu 24.04.1 oraz na mincie 22 niestety nie działa na tych ustawieniach, czasami nawet potrafi się zawiesić przy grzebaniu

więc myślę że problem leży głębiej niż sterowniki, jako że mint 22 opiera się o ubuntu 24.04 to najprawdopodobniej ubuntu coś skopało i to co skopało ubuntu trafiło również na mint 22

jakieś pomysły co teraz począć ?

Albo downgrade lub zmiana systemu na inny.

Swoją drogą dziwne że działa na live a na zainstalowanym nie.

Tylko tyle.

amator85

w ubuntu 22.04.4 działa na live jak i na zainstalowanym

problem jest z nowszą wersją jakim jest ubuntu 24.04.1 oraz mint 22 który bazuję właśnie na wersji 24.04.1
tam nie działa dźwięk ani na live ani po zainstalowaniu

linux4ever

Cytat: amator85 w Wrzesień 03, 2024, 09:02:34 AMw ubuntu 22.04.4 działa na live jak i na zainstalowanym

problem jest z nowszą wersją jakim jest ubuntu 24.04.1 oraz mint 22 który bazuję właśnie na wersji 24.04.1
tam nie działa dźwięk ani na live ani po zainstalowaniu

Zatem musisz być ciągle na wersji LTS czyli Long Term Support po polsku przedłużone wsparcie.

Zostań na 22.04 z tego co czytałem kończy wsparcie w kwietniu 2027.

https://ubuntu.com/about/release-cycle

Potem zmienisz system lub możesz używać LMDE.

https://www.linuxmint.com/download_lmde.php

CytatLMDE is a Linux Mint project which stands for "Linux Mint Debian Edition".

pavbaranov

Oki - zacznijmy od początku:
1. Otwórz terminal i wpisz: speaker-test - dźwięk jest, czy nie? Pokaż wynik polecenia.
2. Pokaż wynik polecenia: # fuser -v /dev/snd/*Potem zobaczymy co dalej.

amator85

Szanowni koledzy, chciałem podziękować każdemu który próbował pomóc w rozwiązaniu problemu

problem finalnie został rozwiązany
miałem 3 osoby dość dobrze znające się na systemach linuxowych i chętnych do pomocy przez any desk-a, w systemie były odprawiane szamańskie czary przez ponad 3 godziny... niestety wszystkie próby kończyły się fiaskiem

instalowaliśmy różne dystrybucję na których było to samo a panowie rozkładali ręce bo takiego nietypowego zadania dawno nie mieli :) 

ja w sumie zrezygnowany całą sytuacją zanurkowałem pod biurko i wyciągnąłem fizycznie jacka ze złącza komputera, po jego ponownym wpięciu dźwięk czarodziejsko wrócił ! nie trzeba było nic ustawiać, nic robić

działa teraz na każdej dystrybucji na której wcześniej były problemy

cała ta sytuacja jest trochę dziwna bo dźwięk działał na windowsie jak i ubuntu 22.04.4 i to było trochę mylące w przeciwnym razie dawno było by wiadomo że może coś się fizycznie odpięło

gdy nie działał dźwięk same te systemy w sobie też się dziwnie zachowywały, teraz wszystko jest ok

więc gdy ktoś będzie miał podobną sytuację warto odpiąć złącza i zapiąć je ponownie

jeszcze raz z góry dziękuję wszystkim zaangażowanym w pomoc

Zobacz najnowsze wiadomości na forum