Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Prośba o pomoc przy komendach i blokowaniem rejestru w grze

Zaczęty przez Arielis, Sierpień 19, 2024, 02:14:43 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Arielis

Witam szanowne Linuxowe grono. :)

Mam mały problem i nie umiem go na razie rozgryźć jeżeli chodzi o to fajne o programowanie.

Od razu zaznaczę że jestem linuxowym amatorem (choć z instrukcjami na Youtubie i forach zaczynam ogarniać niektóre rzeczy:) ) i zawsze działałem na Windowsie. Jednak jakiś czas temu zakupiłem sprzęt Steam Deck do grania który jest na linuxie właśnie.

Do tej pory wszelkie problemy udawało mi się rozwiązać samemu niestety ze Steam Deckiem jest tak że jak problem dotyczy samego Steam Decka to społeczności jest tak dużo że po 5 sekundach idzie znaleźć rozwiązanie problemu (i to czasem na różne sposoby). Gdy dotyczy samego Linuxa jest tak samo.

Gdy problem dotyczy już tylko konkretnej gry to owszem społeczność już jest mniejsza ale i tak idzie znaleźć rozwiązanie problemu nawet w starszych tytułach.

Ale gdy już wchodzą dosyć szczególne (lokalne) problemy jak np. spolszczenia starych gier no to już znaleźć rozwiązanie jest trudno. (bo na zachodnich forach nikt nie musi np. wgrywać spolszczeń).

Dlatego uznałem że może uderzę od drugiej strony. Nie będę szukać ludzi którzy mają tą grę i może ją spolszczali na Linuxie ale popytam Was jako ludzi znających Linuxa od podszewki i może będziecie w stanie mi podpowiedzieć co robię źle od strony komend :)

Chodzi konkretnie o spolszczenie gry Assassins Creed II ze Steama. Problem jest taki że sposób z banalną podmianą plików już nie działa, ale podobno język polski w tej grze jest zaimplementowany tyko zablokowany z góry.

I na tej stronie: https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1382260075 jest podany sposób na odblokowanie języka polskiego poprzez zmianę rejestru ale jest to sposób na windowsa. Natomiast na drugiej stronie komentarzy użytkownik Kam2k podaje sposób przełożony na Steam Decka czyli na Linuxa. Niestety próby kontaktu z tą osobą się nie powiodły.

Tu cytat tej osoby: "Na steamdecku działa ta sama metoda z blokowaniem rejestru jak przy "Assassins Creed 1" tj. "chattr +i system.reg". Opisałem to tutaj https://justpaste.it/73m3d , i jak ktoś by szukał compactdata id to 33230."

Wykonuje to co jest podane na stronie (oczywiście bez punktu 1 bo ten opis jest do AC 1) ale pomimo że podmieniam wartość "language" z "English" na "Polish" i blokuje rejestr tą komendą tak że nie zmienia się ten parametr po uruchomieniu gry to i tak gra odpala się po angielsku.

Próbowałem ten patent na windowsie i działa więc to nie problem gry. Czy bylibyście w stanie pomóc mi przełożyć kroki z z windowsowego na Linuxowe?

A może od razu widzicie gdzie popełniam błąd. Albo czy ktoś ma może na Steam Decku albo na zwykłym Linuxie Assassins Creed II i byłby w stanie sprawdzić czy ten sposób działa.

Co do technikaliów:
Sprzęt: Steam Deck
Dystrybucja Linuxa: z tego co się orientuje to Arch Linux
Gra: Assassins Creed II zakupiona przez Steam

Z góry dzięki za jakiekolwiek zainteresowanie się tematem i odpowiedzi.

linux4ever

Zawsze możesz odpalić grę przez protona w archu na desktopie.

Ze steam deck to nie mam pomysłu.

Zaś w wine masz edytor rejestru do aplikacji.

Aby było prościej niż te dwa sposoby to użyj lutris.

https://lutris.net/

CytatYou can get Lutris from the Arch Extra Repository. Updates on Manjaro are delayed.

sudo pacman -S lutris

Zaś co do instalacji wine:

https://wine.htmlvalidator.com/install-wine-on-arch-linux.html
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Arielis

Znaczy wszystkie operacje i tak wykonuję na desktopie w archu.

Normalnie Steam Decka da się przełączyć w tryb desktopowy (wtedy mamy normlanego Archa z graficznym desktopem) i wszelkie zmiany (choćby wgrywanie spolszczeń w wersji .exe innych gier poprzez protontricks) wykonywałem właśnie tam.

Zaś Steam OS jest tylko "nakładką" która robi przy instalacji danej gry ze Steama całą robotę w tle z wgrywaniem protona itd. więc gra się odpala poprzez protona cały czas.

Teraz jedynie próbowałem wykonać zmianę w rejestrze aby wymusić na grze odpalanie się w wersji polskiej która jest zaszyta w plikach gry ale nie wiedzieć czemu zablokowana odgórnie przez producenta.

Ale spróbuje popatrzeć na wine i lutris jak piszesz bo mam już je zainstalowane. Choć nie wiem czy dobre wersje bo tu podajesz konkretne komendy a ja je normalnie znalazłem w Discovery i zainstalowałem bez problemów (to chyba jest to repozytorium jak dobrze rozumiem - przepraszam ale pisałem że jestem amatorem a też wiem że Arch nie jest najlepszym wyborem na początek ;) )

Jak utknę dalej to jeszcze się odezwę. Ale jeśli ktoś jeszcze ma jakieś podpowiedzi to z góry dziękuje :)

linux4ever

Discover to nakładka na pacmana w archu w wersji kde z tego co kojarzę.

Zaś co do wine potrzebuje zależności czyli innych bibliotek by odpalać gry x86 i x64.

O tym tu: https://wiki.archlinux.org/title/Wine oraz tutaj: https://github.com/lutris/docs/blob/master/WineDependencies.md#archendeavourosmanjaroother-arch-derivatives

CytatAlthough Lutris provides and uses its own Wine builds, we still recommend you install all of Wine's dependencies to ensure a working experience. The easiest way to get them is to install Wine system-wide through your package manager.

Enable multilib:

To enable multilib repository, uncomment the [multilib] section in /etc/pacman.conf

/etc/pacman.conf
--------------------------------------------------------------------------------------
[multilib]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

Upgrade your system:

sudo pacman -Syu

Execute the following commands:

sudo pacman -S wine-staging
sudo pacman -S --needed --asdeps giflib lib32-giflib gnutls lib32-gnutls v4l-utils lib32-v4l-utils libpulse \
lib32-libpulse alsa-plugins lib32-alsa-plugins alsa-lib lib32-alsa-lib sqlite lib32-sqlite libxcomposite \
lib32-libxcomposite ocl-icd lib32-ocl-icd libva lib32-libva gtk3 lib32-gtk3 gst-plugins-base-libs \
lib32-gst-plugins-base-libs vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader sdl2 lib32-sdl2

Itd...

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

r6

Czy możesz w terminalu, na koncie zwykłego użytkownika, w tym Steam Decku wywołać takie polecenia:

ls -la /home/deck/.local/share/Steam/steamapps/compatdata/15100/pfx/system.reg
oraz

grep language /home/deck/.local/share/Steam/steamapps/compatdata/15100/pfx/system.reg
oraz

lsattr /home/deck/.local/share/Steam/steamapps/compatdata/15100/pfx/system.reg

Uwaga! Nie wiem czy ścieżka dostępu do pliku system.reg jest właściwa. Jeśli nie popraw ją.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum