Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Czarny ekran

Zaczęty przez MSki, Sierpień 17, 2024, 07:12:44 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

MSki

Do niedawna mogłem zainstalować na dysku każdą dystrybucję, Obecnie tylko niektóre i jak sądzę, problem polega na booto'waniu i Biosie (Lenovo T420). Na przykład, instalując Ubuntu 22.04 LTS, system po zainstalowaniu "wstaje" i można na nim pracować, ale gdy zainstaluję Ubuntu 24.04 LTS, to po reboot'cie mam czarny ekran z informacją "w nieznanym dla mnie języku" ;) ..nie ogarniam tych zawiłości, dlatego piszę, jak piszę. Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie mi, o co chodzi(?)

r6

Cytat: MSki w Sierpień 17, 2024, 07:12:44 AMByłbym wdzięczny za wytłumaczenie mi, o co chodzi(?)

Nie potrafisz właściwie opisać i udokumentować "problem" z jakim się spotykasz na Linuksie.  :)

MSki

Cytat: r6 w Sierpień 17, 2024, 05:11:16 PMNie potrafisz właściwie opisać i udokumentować "problem" z jakim się spotykasz na Linuksie.  :)

Teraz lepiej ? - dwa różne systemy linuksowe, pierwszy zainstalowany i można go uruchomić po wpisaniu hasła. Drugi również zainstalowany, ale ..i w tym momencie poproszę o pomoc i wyjaśnienie, o co chodzi.

r6

Cytat: MSki w Sierpień 17, 2024, 06:58:45 PMTeraz lepiej ?

Nie dla mnie. Twój "problem" zdemolował mnie totalnie dlatego uciekam z podkulonym ogonem.  :D

pavbaranov

Rozumiem, że dysk szyfrowany - zgadza się?

MSki

Cytat: pavbaranov w Sierpień 17, 2024, 11:06:15 PMRozumiem, że dysk szyfrowany - zgadza się?

Tak, ale to nie ma znaczenia, gdyż sprawdzałem i bez szyfrowania, efekt ten sam.

linux4ever

Cytat: MSki w Sierpień 17, 2024, 06:58:45 PM
Cytat: r6 w Sierpień 17, 2024, 05:11:16 PMNie potrafisz właściwie opisać i udokumentować "problem" z jakim się spotykasz na Linuksie.  :)

Teraz lepiej ? - dwa różne systemy linuksowe, pierwszy zainstalowany i można go uruchomić po wpisaniu hasła. Drugi również zainstalowany, ale ..i w tym momencie poproszę o pomoc i wyjaśnienie, o co chodzi.

Nie może znaleźć bootloadera w przypadku biosu potrzebujesz partycji bios grub zaś w przypadku uefi boot efi.

Skoro nie może jej znaleźć lub jest uszkodzona system nie bootuje innymi słowy nie znajduje kernela i nie chce wystartować.

O ile się nie mylę bios grub powinien być 8mb niesformatowaną partycją zaś boot esp  efi partycją fat32 mimimum 400mb.

Aby to naprawić użyj gparted i utwórz jedną z tych partycji potem potrzebujesz lmde 6 i boot repair lub antix z podobnym narzędziem.

Zresetujesz następnie laptopa i będzie działać.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

MSki

@linux4ever chyba lepiej będzie to ustawić w Biosie laptopa, bo pamiętam, że mając na podarowanym od Syna laptopie Windowsa10, chciałem zainstalować  Linuksa i żadnego nie mogłem. Dopiero jak zmieniłem ustawienia w Biosie, instalowałem jaki chciałem. Teraz widocznie to się zmieniło i niektóre Linuksy nie można zainstalować bez wprowadzenia z powrotem tej opcji. Czyżby przeszły niektóre dystrybucje na Uefi ?

ps. @Pavroo ten temat prosiłbym o przeniesienie do ogólnych, bo "Czarny ekran" występuje zarówno podczas instalowania najnowszego Ubuntu, RegataOS, openSuse i nie jest uzależniony od kernela danej dystrybucji. Siduction instaluje się i bootuje bez najmniejszego problemu, mimo ze posiada kernel 6.10. O PClinuxOS nie wspominając, bo to również rolling i radzi sobie ze wszystkimi aktualizacjami (w tym kernela) bez problemu i system działa jak powinien.

..wiem, że trochę biję pianę i zawracam Wam głowę, bo skoro mam zainstalowane 3 dystrybucje na 3 dyskach mSATA, to powinienem dać sobie spokój z tym problemem, ale jednak ciekawość zwyciężyła ;)

pavbaranov

@MSki - To, co na foto ekranu, to problem z szyfrowaniem dysku, którego GRUB prawidłowo nie jest w stanie zinterpretować. Prawdopodobnie aktualizacja systemu dokonuje również aktualizacji plików GRUBa (myślę, że grub.cfg) i w efekcie generuje niewłaściwy GRUB dla Twojego systemu.
Jedno z możliwych rozwiązań znajdziesz tu: https://unix.stackexchange.com/questions/442877/grub-install-error-disk-crpytouuid-uuid-not-found

MSki

@pavbaranov - sprawdzę jak to wygląda bez szyfrowania dysku, chociaż jak szyfrowanie dysku na wstępnym etapie instalacji systemu jest dostępne, to zawsze to wykorzystuję. Zrobię przy okazji kilka zdjęć Bios/UEFI i możliwości ustawień. Informacje w linku jaki podesłałeś wyglądają podobne, dlatego nie chcę obstawać przy swoim, że to sprawa ustawień samego bios/uefi.

pavbaranov

@MSki - na 100% ta fotka jest związana z szyfrowaniem. I w niektórych przypadkach, właśnie przy okazji aktualizacji (chyba zwłaszcza GRUBa) rozruchowy się gubi. Szczególnie wówczas, gdy system każe sobie przebudować GRUB z nowymi ustawieniami, które dostarcza aktualizacja, nie bacząc, że uprzednio ktoś coś innego zrobił.

MSki

Oba systemy instalowałem z opcją szyfrowania dysku, oba też po instalacji zostały zaktualizowane do najnowszych pakietów. Pierwszy, to Debian 12.06 trixi, czyli wersja niestabilna, a drugi system to artix-xfce-runit-20230814-x86_64.
Poniżej kilka obrazków, mam nadzieję, że Administrator mnie nie popędzi z Forum za wklejanie tylu grafik  ;)

..i instalacja Artix z tymi samymi, jak widać, ustawieniami w Biosie

MSki

Cytat: MSki w Sierpień 23, 2024, 04:37:38 PMz tymi samymi, jak widać, ustawieniami w Biosie
dlaczego na ten wpis zwracam uwagę ? - dlatego, że jakakolwiek zmiana tych ustawień powoduje to, ze nie ma możliwości instalacji systemu który lubi UEFI.
Jeszcze wkleję tylko opcje Bios/UEFI i ich ustawienia.

linux4ever

Mski może to wina LUKS i przez to występuje problem z aktualizacją bootloadera.

https://forum.manjaro.org/t/cryptodisk-access-denied-entering-grub-rescue-any-way-to-work-around/153515

Tylko tyle znalazłem ja na twoim miejscu bym zaktualizował kernel  lub zrobił downgrade i zrestartował system.

Oczywiście na ten podpisany czyli signed.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linux4ever

Cytat: MSki w Sierpień 23, 2024, 04:48:33 PM
Cytat: MSki w Sierpień 23, 2024, 04:37:38 PMz tymi samymi, jak widać, ustawieniami w Biosie
dlaczego na ten wpis zwracam uwagę ? - dlatego, że jakakolwiek zmiana tych ustawień powoduje to, ze nie ma możliwości instalacji systemu który lubi UEFI.
Jeszcze wkleję tylko opcje Bios/UEFI i ich ustawienia.

Pewnie w kernelu jest "sterownik" który nie pozwala na odpalenie legacy.

Ale to tylko moje domysły.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum