Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

problemy z zewnętrznym dyskiem - samba

Zaczęty przez maskun, Lipiec 22, 2024, 09:28:42 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

maskun

Cześć.
Jestem początkujący jednak uprawnienia do katalogów i plików raczej nie sprawiają mi problemu.
Przerosło mnie dodanie uprawnień do zewnętrznego dysku podłączonego do Raspberry. Chodzi o udział w Sambie dla wszystkich użytkowników (po loginie i haśle)

Wszelkie katalogi na głównym dysku z systemem działają. Jednak widoczny na zdjęciu udział /media/lukasz/SAMSUNG nie jestem w stanie nadać mu praw do zapisu. Tylko użytkownik, wlasciciel lukasz ma możliwość zapisu - reszta odczyt.
Nie pomaga użycie wszelkich znanych mi komend jako root czyli chmod 777 czy chmod z dodaniem wlasciciela, grupy + zapis.
Dodawałem użytkowników również w wspólnej grupy "lukasz" ale dalej nic z tego.
Raspbery ma wersję graficzną i tam również przy dodaniu z menu kontekstowego są błędy przy próbie zmiany wlasciela czy dodaniu uprawnień do katalogu SAMSUNG i jego zawartości.

Zalezy mi na tym bardzo - pomożecie żółtodziobowi ?

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

maskun

Nie, nic nie daje restart. Oczywista sprawa że na samym początku probowalem.
Spójrzcie na screen - change content czyli zapis tylko owner i nie mozna tego zmienić. Wyżej widać że właściciel i grupa to "lukasz" ale tez tego nie można zmienić na root'a
Dodałem innych użytkowników również do grupy lukasz ale dalej brak możliwości zapisu w tym katalogu na dysku ssd Samsung.

linux4ever

Cytat: maskun w Lipiec 24, 2024, 10:58:53 AMNie, nic nie daje restart. Oczywista sprawa że na samym początku probowalem.
Spójrzcie na screen - change content czyli zapis tylko owner i nie mozna tego zmienić. Wyżej widać że właściciel i grupa to "lukasz" ale tez tego nie można zmienić na root'a
Dodałem innych użytkowników również do grupy lukasz ale dalej brak możliwości zapisu w tym katalogu na dysku ssd Samsung.

A spróbuj przestawić change content na anyone w grupie lukasz.

I może to pomoże: https://www.thegeekdiary.com/how-to-force-user-group-ownership-of-files-on-a-samba-share/

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Christopher482

sprobuj najpierw zamontować dysk w pliku  wtedy samba może przejąć te uprawnienia i upewnij się że dysk nie jest w formacie NTFS bo z tym bywają problemy

Christopher 😊

Zobacz najnowsze wiadomości na forum