Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Czego używać do pobierania programów?

Zaczęty przez linux_guy15, Lipiec 18, 2024, 08:25:07 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux_guy15

Cześć, jestem nowy na forum. Chciałbym dowiedzieć się, czego używać głównie do pobierania aplikacji: apt, flatpak, snap?
Pozdrawiam

linux4ever

Wystarczy gnome-software przez nie można doinstalować wszystko bo używa apt ale też ma rozszerzenia do flatpaka i flathuba.

Aczkolwiek jest teraz coś co bardzo się liczy czyli appimage.

Są programy które "instalują" appimage ale z reguły jest się zdanym na terminal i komendę chmod +x która odpala appimage jako programy.

Gnome software można doinstalować na dowolnym gui.

Cytatgnome-software - Software Center for GNOME

gnome-software-plugin-flatpak - Flatpak support for GNOME Software
gnome-software-plugin-snap - Snap support for GNOME Software

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linux_guy15

@linux4ever O tym wiedziałem :), tylko chodzi o to, z czego najlepiej pobierać jakieś programy? Apt, Snap, czy może Flatpak. Chcę to robić w terminalu :D

pavbaranov

Po pierwsze - z zaufanych źródeł. Apt, czyli jak rozumiem *.deb - masz repozytoria. Ostatecznie można z rozwagą korzystać z PPA. Ubuntu, to przede wszystkim snap (o ile wiem) - zatem snapcraft. Flatpak? Appimage - wszystkie one mają swoje własne repozytoria, które łatwo znajdziesz w sieci.
Osobiście uważam, że podstawa to repozytoria systemowe. Reszta - jeśli musisz, to używaj. Ale to wyłącznie mój punkt widzenia. Przede wszystkim trzeba sobie po prostu odpowiedzieć na jedno zasadnicze pytanie: po co?

linux_guy15

Piotr_1988

Są też repozytoria różnych języków programowania. Zazwyczaj nie trzeba umieć programować gdyż instalujesz prosto poprzez menadżer pakietów danego języka, który pobiera gotowy kod lub też go kompiluje. Np. w repozytorium języka Rust na https://crates.io/ stopniowo coraz więcej gromadzi się perełek fajnych programów, które nie koniecznie znajdziesz gdzie indziej. Wszystkie są otwartoźródłowe, a nieliczne przypadki złośliwego oprogramowania są usuwane przez administratorów, ale instalujesz na własne ryzyko.

Możliwych źródeł oprogramowania jest mnóstwo. Tylko czy trzeba się rodrabniać? Instaluj bezpośrednio z repozytorium Twojej dystrybucji, a z innych źródeł raczej wtedy gdy rzeczywiście potrzebujesz jakiś konkretny program, który tylko tam jest.

Czy jednak aby na pewno snapy można uznać za bezpieczne pochodzące z "oficjalnego repozytorium Ubuntu"? Nie sądzę. Odsyłam do lektury tutaj: https://forum.linuxiarze.pl/index.php/topic,5504.msg34797.html
NixOS  |  Rocky Linux

filon

mam podobny problem z lucas Chess,był spakowany 7z,rozpakował się,menager pakietów nie może go uruchomić,co robić ? :(

linux4ever

Cytat: filon w Kwiecień 25, 2025, 09:12:49 AMmam podobny problem z lucas Chess,był spakowany 7z,rozpakował się,menager pakietów nie może go uruchomić,co robić ? :(

Po rozpakowaniu nawigujesz w terminalu do wypakowanego katalogu w moi przypadku to cd Pulpit a potem cd LucasChessR

I musisz wcześniej ustawić ten plik przez sudo chmod +x  ./setup_linux.sh

Ostatni krok to wpisać w terminalu  ./setup_linux.sh to zainstaluje program.

Ale to w przypadku wersji instalacyjnej czyli install.

Czyli tej: https://sourceforge.net/projects/lucaschessr/files/Version_R2/LucasChessR2_19l_LINUX.sh/download

Tą przenośną trzeba odpalić również przez terminal.

EDIT:

Wpisz:  w terminalu cd  LucasChessR cd bin sudo chmod +x LucasR
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

filon

dziękuję :),skopiowałem sobie Twoją poradę,prawdę mówiąc praca z terminalem mi się nie układa najlepiej.Łatwiej mi przychodzi zaprojektowac przyrzady pomiarowe,zagrać na akustyku blue bluesa,w kuchni kulinarne szaleństwa ;).Jak mi nie wyjdzie (jestem pechowcem urodzonym 13.10).To Ubuntu w w rozterce,w prymacie o,moje serce,po miłym przywitaniu,równie miłe pożegnanie,życzę słonecznego dnia,bo u mnie na Śląsku mrzawka :(

pavbaranov

W wielu menedżerach plików (tych graficznych również) możesz też często zrobić to tak:
1. Po rozpakowaniu pobranego archiwum, wchodzisz do katalogu, do którego zostały wypakowane paczki.
2. Szukasz pliku, który (najczęściej w opisach programów jest to podane) jest plikiem wykonywalnym. Bardzo często np. pod prawym myszy będziesz mógł nadać takiemu plikowi atrybut wykonywalności (niekiedy trzeba pobrać jakąś wtyczkę do danego menedżera plików, niekiedy jest to już wbudowane). Nadajesz zatwierdzasz.
3. Ostatni krok, to kliknięcie w ten plik i jeśli menedżer zapyta się co ma z nim zrobić, to wybierasz, by "wykonać" lub "uruchomić".
Jeśli to paczka "portable", to możesz sobie też z menedżera plików przypisać go do menu.
Wszystko zależy od tego jaki menedżer, ale spora część tych bardziej zaawansowanych oferuje wszytko to, co wyżej opisałem.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum