Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

drukarka brother DCP-L2600D

Zaczęty przez 122-AA, Lipiec 15, 2024, 12:49:37 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

122-AA

Dzień dobry,
zainstalowałem sobie uaktualnienie do Leap 15.6 i się zaczęło:(
padła drukarka DCP-L2600D
odinstalowałem wszystko i zainstalowałem do nowa ale...dalej nic to nie działa.
Niby sterowniki ze strony Brother ale tylko 32bitowe 64 brak ;(
Skaner działa bez zastrzeżeń dla drukarka przerywa jest impuls coś się zaczyna dziać
Pojawia się błąd wydruku i jak próbuję zdiagnozować to dalej nic to nie pomaga:(

Żądanie "debugowania" jakby to cokolwiek miało znaczyć? dla mnie nic nie znaczy ale jak włączam to dalej kicha:(
Pomocy!

pavbaranov

Być może brak 32-bitowych bibliotek w systemie.
Czym instalowałeś te sterowniki i skąd je wziąłeś. Dla rpm na stronie Brothera jest i sam sterownik i ich instalator.
Jaki pojawia się błąd?
Z debugowaniem to nie działa w ten sposób, że jeśli to "włączysz", to od razu będzie działać - to jedynie, o ile się na tym znasz, pomoże w zdiagnozowaniu problemu, bowiem najczęściej pokazuje co boli system i dlaczego coś nie chce działać prawidłowo.
Na stronie Brothera masz też pomoc dotyczącą instalacji: https://www.brother.pl/support/dcp-l2600d/faqs/how-to-trouble-shooting/faq00100556_000

122-AA

dzień dobry,
zainstalowałem te sterownik ze strony producenta nawet te 32 bitowe.
Jak wysyłam jakiś dokument ot drukarka ustawia się w try odbioru zaczynają pracować roli i ...i koniec wszystko się urywa.
Próbowałem instalować przez yast printer oraz system-config-printer
i dalej nic:(

linux4ever

Cytat: 122-AA w Lipiec 15, 2024, 04:18:52 PMdzień dobry,
Jak wysyłam jakiś dokument ot drukarka ustawia się w try odbioru zaczynają pracować roli i ...i koniec wszystko się urywa.

A masz włączone repozytorium 32 bitowe i zaaktualizowany system ?

I jeśli masz drukowanie po wifi to musisz powziąć następujące kroki:

Połączyć się po wifi drukarką w system-config-printer wybrać dodaj drukarke.

Potem drukarka sieciowa i ipps lub ipp z protokołów dalej wybierz drukarkę z bazy danych jeśli masz plik ppd wybierz  podaj plik ppd  klkasz cały czas dalej lub znajdź sterownik drukarki do pobrania i klikasz ciągle dalej.

W system-confog-printer zmień opcje drukowania:

Klikasz na drukarkę potem  właściwości wybierasz opcje drukarki gdy chcesz drukować w innym formacie itp...

Natomiast jeśli chodzi o kolejkę wydruku i problem z nią klikasz opcje zadania.

To tyle a i wcześniej usuń poprzednie ustawienia w programie i dodaj drukarke od nowa.

PS z archiwum sterownika potrzebujesz tylko pliku ppd jest on w folderze /./opt/brother/Printers/DCPL2600D/cupswrapper/

Gdy już go wypakujesz wybierz go w system-config-printer

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

122-AA

:)
Niestety drukarka pod usb
Brother zawsze miał sterowniki pod Linuksem  wszystko działało a teraz nie działa :(
nawet oprogramowanie pod Linuksem nie ma opcji - poziom tuszu a pod Windowsem jest:(

Jak można wyczyścić system ze wszystkich sterowników wgrany  wcześniej?
Tak by zacząć konfiguracje od nowa?
samo wyłączenie w ysat nie działa:(

linux4ever

Cytat: 122-AA w Lipiec 15, 2024, 04:50:35 PM:)
Niestety drukarka pod usb
Brother zawsze miał sterowniki pod Linuksem  wszystko działało a teraz nie działa :(
nawet oprogramowanie pod Linuksem nie ma opcji - poziom tuszu a pod Windowsem jest:(

Jak można wyczyścić system ze wszystkich sterowników wgrany  wcześniej?
Tak by zacząć konfiguracje od nowa?
samo wyłączenie w ysat nie działa:(

sudo zypper rm --clean-deps system-config-printer lub sudo zypper rm -u system-config-printer

Z tego co znalazłem i kombinuje do instalacji sudo zypper install system-config-printer

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

@122-AA - Ładu i składu nie dojdziemy :) W podanym przeze mnie linku masz opisany łatwy sposób instalacji sterowników w linuksie (przynajmniej deb/rpm). Zanim jednak zaczniesz nerwowe ruchy trzeba by zobaczyć co drukarkę boli.
Spróbuj wejść na http://localhost:631 - to jest webowy interfejs CUPS. Sprawdź co tam masz np. w cache, czy widzisz jakieś błędy itp. Sprawdź, czy drukarka jest prawidłowo skonfigurowana, albowiem bardzo częstym błędem przy Brotherach jest, że sterownik ustawia domyślny format papieru jako legal, a nie A4, na którym najprawdopodobniej drukujesz. Jeśli tak jest, to zmień, bo to właśnie często się tym objawia, co opisałeś. Sprawdź ogólnie, czy drukarka jest prawidłowo skonfigurowana. Jeśli już wszystko będzie ok, w cache drukarki nie będzie żadnych pozostałości (przeczyść), to spróbuj wydrukować stronę testową (z ww. interfejsu!). Jeśli dalej będzie problem, to powinieneś mieć info o jakimś błędzie. Jeśli tak, to jaki?

122-AA

wysyła wiadomość o wielkości 1k ???
Stąd tylko dźwięk uruchamiania drukarki i tyle:(
chciałem dodać rzut ekranu ale...jak to zrobić?
Jak uruchomiłem program z palca to mi wyskoczyło to:(

The security level of AppArmor has been lowered. (aa-complain cups)
aa-complain cupsd
Profile for /usr/sbin/cupsd not found, skipping
yum install policycoreutils-python

dalej się instalowało poprosiło o test drukowania i dalej kicha:)(

linux4ever

Cytat: 122-AA w Lipiec 17, 2024, 11:40:57 AMwysyła wiadomość o wielkości 1k ???
Stąd tylko dźwięk uruchamiania drukarki i tyle:(
chciałem dodać rzut ekranu ale...jak to zrobić?
Jak uruchomiłem program z palca to mi wyskoczyło to:(

The security level of AppArmor has been lowered. (aa-complain cups)
aa-complain cupsd
Profile for /usr/sbin/cupsd not found, skipping
yum install policycoreutils-python

dalej się instalowało poprosiło o test drukowania i dalej kicha:)(

Pisze że zmniejszyło uprawnienia zabezpieczeń do  dostępu.

Profilu czyli konta cups nie znaleziono i pominięto.

Menadżer yum  zainstalować chce  politykę  podstawowych narzędzi pythona.

Co do zrzutu ekranu to użyj dowolnego programu do rzutu ekranu ja mam screengrab i zapisz zdjęcie.

Potem wrzuć je tutaj: https://postimages.org/pl/

Powodzenia.

122-AA

mam dwa laptopy jeden w pracy drugi w domu.
Oba są pod SuSEł0em 15.6
na jednym drukarka działa na drugim nie:(
Jakie pliki porównać lub co zmienić by działało na obu?
Cups nie działa:(
polecenie lsusb zwraca informacje Device 002 nr Brother Industries, Ltd DCP-L2600D
Czyli widzi drukarkę
Pozdrawiam

linux4ever

Cytat: 122-AA w Lipiec 18, 2024, 12:43:46 PMmam dwa laptopy jeden w pracy drugi w domu.
Oba są pod SuSEł0em 15.6
na jednym drukarka działa na drugim nie:(
Jakie pliki porównać lub co zmienić by działało na obu?
Cups nie działa:(
polecenie lsusb zwraca informacje Device 002 nr Brother Industries, Ltd DCP-L2600D
Czyli widzi drukarkę
Pozdrawiam

To problem ustawień cups i sterownika.

Spróbuj odinstalować sterownik zaktualizować kernel i zainstalować sterownik znowu.

https://en.opensuse.org/SDB:Installing_a_Printer

https://doc.opensuse.org/documentation/leap/archive/42.2/reference/html/book.opensuse.reference/cha.tuning.multikernel.html

pavbaranov

Jakbyś dawał więcej informacji, to może udałoby się pomóc.
Z porówaniem plików - może to tak nie zadziałać.
W YaST masz moduł do konfiguracji drukarki. Zakładając, że prawidłowo zainstalowane są sterowniki, to spróbuj tam to poustawiać. Możesz też w webowym CUPS.
Reszta, to już wyłącznie debbugging.
Przy okazji - sprawdziłeś poprawność ustawień drukarki w CUPS?
I jeszcze jedno pytanie - czy drukarka działa, gdy obsługiwana jest z roota?

122-AA

Cytat: linux4ever w Lipiec 15, 2024, 04:38:41 PM
Jak wysyłam jakiś dokument ot drukarka ustawia się w try odbioru zaczynają pracować roli i ...i koniec wszystko się urywa.

Potem drukarka sieciowa i ipps lub ipp z protokołów dalej wybierz drukarkę z bazy danych jeśli masz plik ppd wybierz  podaj plik ppd  klkasz cały czas dalej lub znajdź sterownik drukarki do pobrania i klikasz ciągle dalej.

Klikasz na drukarkę potem  właściwości wybierasz opcje drukarki gdy chcesz drukować w innym formacie itp...

To tyle a i wcześniej usuń poprzednie ustawienia w programie i dodaj drukarke od nowa.

PS z archiwum sterownika potrzebujesz tylko pliku ppd jest on w folderze /./opt/brother/Printers/DCPL2600D/cupswrapper/

I otrzymałem taki komunikat:
Drukarka Brother-DCP-L2600D" wymaga programu" /usr/lib/cups//filter/brother_lpdwrapper_DCPL2600D" , który nie jest zainstalowany.Proszę zainstalować przed użyciem drukarki
i skąd mam go wziąć?

linux4ever

Cytat: 122-AA w Lipiec 19, 2024, 12:19:27 PM
Cytat: linux4ever w Lipiec 15, 2024, 04:38:41 PM

I otrzymałem taki komunikat:
Drukarka Brother-DCP-L2600D" wymaga programu" /usr/lib/cups//filter/brother_lpdwrapper_DCPL2600D" , który nie jest zainstalowany.Proszę zainstalować przed użyciem drukarki
i skąd mam go wziąć?

Jest w sterowniku w katalogu cupswrapper.

I sprawdziłem że to skrypty wykonywalne w perl i powinno się skopiować ten katalog z plikami do tej ścieżki.

Utwórz katalog brother_lpdwrapper_DCPL2600D w katalogu filter z podanej ściezki i wrzuć tam zawartość katalogu cupswrapper.

pavbaranov

Zainstaluj sterownik przez skrypt udostępniany przez Brothera. I winno być po problemie. Już wyżej to pisałem.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum