Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Czego używać do pobierania programów?

Zaczęty przez linux_guy15, Lipiec 18, 2024, 08:25:07 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux_guy15

Cześć, jestem nowy na forum. Chciałbym dowiedzieć się, czego używać głównie do pobierania aplikacji: apt, flatpak, snap?
Pozdrawiam

linux4ever

Wystarczy gnome-software przez nie można doinstalować wszystko bo używa apt ale też ma rozszerzenia do flatpaka i flathuba.

Aczkolwiek jest teraz coś co bardzo się liczy czyli appimage.

Są programy które "instalują" appimage ale z reguły jest się zdanym na terminal i komendę chmod +x która odpala appimage jako programy.

Gnome software można doinstalować na dowolnym gui.

Cytatgnome-software - Software Center for GNOME

gnome-software-plugin-flatpak - Flatpak support for GNOME Software
gnome-software-plugin-snap - Snap support for GNOME Software

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linux_guy15

@linux4ever O tym wiedziałem :), tylko chodzi o to, z czego najlepiej pobierać jakieś programy? Apt, Snap, czy może Flatpak. Chcę to robić w terminalu :D

pavbaranov

Po pierwsze - z zaufanych źródeł. Apt, czyli jak rozumiem *.deb - masz repozytoria. Ostatecznie można z rozwagą korzystać z PPA. Ubuntu, to przede wszystkim snap (o ile wiem) - zatem snapcraft. Flatpak? Appimage - wszystkie one mają swoje własne repozytoria, które łatwo znajdziesz w sieci.
Osobiście uważam, że podstawa to repozytoria systemowe. Reszta - jeśli musisz, to używaj. Ale to wyłącznie mój punkt widzenia. Przede wszystkim trzeba sobie po prostu odpowiedzieć na jedno zasadnicze pytanie: po co?

linux_guy15

Piotr_1988

Są też repozytoria różnych języków programowania. Zazwyczaj nie trzeba umieć programować gdyż instalujesz prosto poprzez menadżer pakietów danego języka, który pobiera gotowy kod lub też go kompiluje. Np. w repozytorium języka Rust na https://crates.io/ stopniowo coraz więcej gromadzi się perełek fajnych programów, które nie koniecznie znajdziesz gdzie indziej. Wszystkie są otwartoźródłowe, a nieliczne przypadki złośliwego oprogramowania są usuwane przez administratorów, ale instalujesz na własne ryzyko.

Możliwych źródeł oprogramowania jest mnóstwo. Tylko czy trzeba się rodrabniać? Instaluj bezpośrednio z repozytorium Twojej dystrybucji, a z innych źródeł raczej wtedy gdy rzeczywiście potrzebujesz jakiś konkretny program, który tylko tam jest.

Czy jednak aby na pewno snapy można uznać za bezpieczne pochodzące z "oficjalnego repozytorium Ubuntu"? Nie sądzę. Odsyłam do lektury tutaj: https://forum.linuxiarze.pl/index.php/topic,5504.msg34797.html
Fedora Linux  |  Rocky Linux

Zobacz najnowsze wiadomości na forum