Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Okno sesja - wyłączenie się laptopa

Zaczęty przez stefan1980, Lipiec 08, 2024, 11:11:14 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

stefan1980

Witam. Mam następujący problem. Od wczoraj na laptopie zaczęło samoistnie wyskakiwać okienko SESJA a w nim  opcje do wyboru wyłącz komputer, uśpij, anuluj i jeszcze jedna tylko zapomniałem jaka. Próby kliknięcia anuluj nic nie dają, tylko zamnknięcie krzyżykiem okienka minimalizuje je i przenosi na pasek zadań. Przez jakiś czas nic się nie dzieje jednak póżniej za każdym razem laptop sam  się wyłącza. Ktoś spotkał się z czymś takim?

linux4ever

Pewnie masz problem z deamonem sesji napisz tylko jakie masz gui potem zmienisz konfiguracje tego programu.

I powinno przestać wyskakiwać.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

stefan1980

Na ten moment mogę napisać że mam linux mint cinamon

robson75

Tutaj jest podobny przypadek, tyle tylko że na KDE.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

stefan1980

Linux Mint 21.3 cinnamon, wersja cinnamon 6.0.4

linux4ever

Cytat: stefan1980 w Lipiec 09, 2024, 08:01:11 PMLinux Mint 21.3 cinnamon, wersja cinnamon 6.0.4

Przeinstalowałem gui na cinnamon u mnie to 5.6.8.

Pliki konfiguracji powinny być w następujących katalogach:

.local/share/cinnamon oraz .config/cinnamon i ./config/cinnamon-session

Jeśli ich nie będzie to sam musisz skonfigurować cynamona to poniżej:

https://manpages.ubuntu.com/manpages/focal/man1/cinnamon-settings.1.html

Jak jeszcze coś znajdę to napiszę.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

stefan1980

ok dzięki za odpowiedź. Na razie coś mu się poprawiło a wyłączyłem tylko opcję zresetowania komputera. Zobaczymy jak długo to podziała.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum